Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

V sezóne 2013/2014 bude pätica najsledovanejších amerických televíznych staníc vyberať svoje potenciálne jesenné seriálové hity z takmer stovky nových pilotov, od konvenčných až k úplným bizarnostiam ako triler z prostredia Vatikánu (The Vatican). Máme sa načo tešiť, najmä vo svetle faktu, že v seriálovom svete sa stáva silným hráčom internet. Nie iba ako prostredník, miesto, kde sa deje PR toho-ktorého seriálu, generuje sa fanúšikovská komunita a tak ďalej, ale ako miesto, kam sa seriály presídľujú.

Už sa tak nakoniec deje, internetové seriály sú rok od roku silnejšie, drahšie, veľkorysejšie produkované, jednoducho, rozdiely medzi internetovými seriálmi a seriálmi sú čoraz nepatrnejšie.
Taký House of Card napríklad, seriál, ktorý od svojho uvedenia začiatkom februára valcuje štatistiky, je aktuálne azda vôbec tým najzaujímavejším, čo sa dá na online vidieť. Streamovací server Netflix sprístupnil naraz nielen jeho prvú epizódu, ktorá sa dala vidieť zdarma, ale rovno celú trinásťdielnu sezónu. Nadšenci tak nemuseli čakať a pozreli si seriál komplet, v jednom dlhom záťahu. Veľmi intenzívny zážitok. Zvonka politický triler, zvnútra osobná dráma človeka posadnutého mocou. Chladnokrvného manipulátorského intrigána, odhodlaného zničiť administratívu prezidenta, ktorého ministrom zahraničných vecí sa nestal napriek prísľubu. Taký bol plán, Francis Underwood je zaslúžilý kongresman, cynik a demagóg na pohľadanie, ťažko povedať, či sa takým stal po dvadsiatich rokoch vo vrcholovej politike, alebo vo vrcholovej politike práve kvôli tomu dvadsať rokov vydržal, v každom prípade, keď sa mu prezident, ktorý vyhral aj vďaka nemu, otočí chrbtom, získa nepriateľa, vedľa ktorého Jago pôsobí ako predseda Othellovho fanklubu.
House of Card je americký remak britského seriálu z deväťdesiatych rokov, ktorý bol adaptáciou románu, napriek tomu je až mrazivo aktuálny. Politika sa jednoducho nemení, iba kulisy. Jeho osobitou devízou je predstaviteľ hlavnej úlohy, Kevin Spacey, ktorého v prvých dvoch epizódach fantasticky režíruje David Fincher. Už ich prvé stretnutie v trileri Sedem bolo veľkým zážitkom, preto treba dúfať, že House of Cards uvidíme aj u nás, kopania do politiky nikdy nie je dosť.          

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite