Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Môže beletria zvýšiť turistický ruch? Samozrejme, a nedokazujú to iba náruživí čitatelia Dana Browna, brázdiaci Európu v stopách Roberta Langdona, ústredného hrdinu jeho románov Anjeli a démoni, DaVinciho kód a Stratený symbol, ale aj davy priaznivcov iných knižiek, v ktorých je genius loci nejakého miesta opísaný tak intenzívne, že čitateľa vyslovene pritiahne. Ten, cítiac volanie slova, zbalí si svoje „saky-paky“, vyberie sa ono miesto navštíviť a v ideálnom prípade tam strávi pár dní, aby si knižku, ktorá ho tam priviedla, prečítal znova.

Rád si predstavujem, ako sa napríklad vozím v londýnskom metre a čítam si Nikdykde, zásadný román Neila Gaimana, redefinujúci mestskú fantasy takým spôsobom, že ho strávia aj čitatelia, ktorým sa už len pri začutí slova fantasy vyhadzuje pásový opar. Alebo ležím na pláži v Thajsku, tej pláži z Garlandovej Pláže, a predstieram, že mi nevadí, ako po mne šliapu turisti. Alebo sedím na lavičke pred Notre Dame, ak tam teda sú lavičky, občas zdvihnem zrak od rozčítaného Chrámu Matky Božej a vyzerám Quasimoda. Prípadne dávam pozor, aby mi Esmeralda nešlohla tašku.
Rád si tiež predstavujem miesta, ktoré sa inak ako v predstavách ani navštíviť nedajú. Knižnica z Mena ruže alebo Nový Krobuzon, v ktorom má ambasádu aj samo Peklo, v mainstreame celkom neznámy a predsa mesto a miesto, ktoré by som navštívil úplne najradšej. Viac v sérii románov Chinu Mievilla.
Dosť bolo planého snívania, zvlášť ak veľmi presne viem, kam pôjdem na svoju vôbec prvú čitateľskú dovolenku. Toť kúsok, do Brna, čítať si znova román Simona Mawera Sklenený pokoj, na miesto, o ktorom je a vďaka ktorému vznikol. Priamo tú izbu síce uvidím len v rámci prehliadky, nestihnem v nej prečítať viac ako pár riadkov, ale to nevadí, na záhrade sa dá sedieť celý deň. A čítať. Mawerov román, britský román o slávnej vile v moravskej metropole, ktorú postavil nemecký architekt Ludwig Mies van der Rohe, román o českých, respektíve československých dejinách. Neuveriteľne silný, človeka tam vyslovene tiahne, je jedno, koľkokrát už tam bol.        

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite