Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mobily súťažia aj na okrajoch

.alexander Mravčák .časopis .lifestyle

Aj keď sa môže zdať, že trh mobilov stagnuje, v skutočnosti nachádza ďalšie idey. Mobile World Congress priniesol telefón, čo sa vie zmeniť na tablet, čínske mobily s novým internetovým systémom a možné vykúpenie pre Nokiu.

Technologické veľtrhy strácajú na svojom lesku. Kedysi sa na ne firmy pripravovali celý rok, aby ukázali vrchol svojho vývoja. Dnes sa veci menia rýchlejšie a konkurencia je ostrejšia. Značky predstavujú novinky počas celého roka a sebavedomejšie firmy čoraz častejšie organizujú vlastné podujatia na uvádzanie produktov.
Tento trend sa prejavil aj na najväčšej výstave mobilných technológií Mobile World Congress 2013, ktorá sa konala posledný februárový týždeň v Barcelone. Aj keď trhoví lídri ako Samsung, Nokia, LG či HTC boli prítomní, žiadny nepredstavil svoju skutočnú vlajkovú loď. Taiwanské HTC tak urobilo týždeň predtým na vlastnej konferencii a podobný osud mal aj Google Glass. Na veľtrhu tak ostal priestor najmä na zariadenia strednej a nižšej cenovej kategórie a okrajové produkty, ktoré však môžu byť ešte zaujímavejšie.

.nokia upraví pleť a vybieli chrup
Fínska Nokia, niekdajšie synonymum kvality, sa potáca v problémoch. Vlani firma ohlásila, že do konca tohto roka prepustí desaťtisíc zamestnancov. Aj keď minuloročná Nokia Lumia 920 je považovaná za jeden z najlepších mobilov, nie je z toho veľký úžitok, keďže je veľká, ťažká, drahá a zďaleka nie pre každého.
Firma teraz odpovedá prostredníctvom dvoch nových mobilov. Lumia 720 so systémom Windows Phone 8 ponúka podobný pestrý vzhľad, avšak v prijateľnejších rozmeroch a hmotnosti. Vyslúžila si tak označenie ako dizajnovo vydarenejšia verzia vlajkovej lode. Cena, aj keď zatiaľ nie je presne určená, by mala byť takmer o polovicu nižšia. Šetrenie sa prejavilo na parametroch. Displej s uhlopriečkou 4,3 palca má na dnešné pomery podpriemerné rozlíšenie. Kompenzuje to tým, že dotykovú obrazovku môžu ovládať aj ľudia v rukaviciach alebo s dlhými nechtami. Predinštalovanou aplikáciou Glam Me mieri firma na mladých ľudí, nonstop zavesených na sociálnych sieťach. Softvér odfotí autoportrét a okrem obľúbených farebných efektov poskytuje aj skrášľovacie filtre: upraví pleť, zväčší oči alebo vybieli zuby.
Okrem Lumie 720 sa na trh dostane aj Lumia 520. Napriek nálepke smartfónu nižšej triedy stále ide o celkom slušný telefón, ktorý s 5-megapixelovým fotoaparátom neurazí. Cenou, ktorá by mala byť do 200 eur, to bude zrejme najlacnejší telefón s novou verziou Windows Phone.

.stodolárový smartfón a internetový systém
Koláč operačných systémov na šikovných telefónoch je dnes už rozkrájaný. Dominujú Google Android a Apple iOS. Za nimi s odstupom BlackBerry OS s Windows Phone, ktoré napriek menšiemu podielu majú svojich zákazníkov. Do uzavretej skupinky sa pokúšali prebojovať viacerí, no neúspešne, teraz to chce skúsiť Mozilla. Po vizuálnej stránke Firefox OS nezaujme. Na displeji telefónu sú v pravidelnej mriežke uložené farebné ikony ako na väčšine systémov. Prekvapenie je však pod kapotou. Celý systém je vlastne len internetový prehliadač využívajúci otvorené internetové technológie. Aplikácie sú stránky uložené v pamäti telefónu.
Veľtrh ukázal prvé telefóny s týmto systémom. Ide o dva čínske produkty – ZTE Open a Alcatel One Touch Fire. Svojou výbavou pripomínajú smartfóny spred troch-štyroch rokov. Trojmegapixelový fotoaparát, displej s rozlíšením 480 na 320, jednojadrový slabší procesor. Softvéru to však zrejme bude stačiť a ZTE sa chce cenou zmestiť do sto dolárov. Firefox telefóny teda aspoň spočiatku nebudú bojovať s Googlom a Applom, ale zoberú trh z opačného konca. Telefóny sa začnú uchádzať o pozornosť v Južnej Amerike, od leta aj v Európe a od budúceho roka chce systém preniknúť do USA. Platforma môže ťažiť aj z popularity prehliadača Firefox, ktorý má momentálne takmer štvrtinu trhu. Vo väčšine afrických a asi desiatke európskych krajín je dokonca najobľúbenejší.

.telefón sa zmení na tablet
Asus PadFone Infinity s odporúčanou cenou tisíc eur mieri do úzkeho segmentu luxusnej techniky. Nie je to však taká zlá ponuka, keďže dostanete hneď dve zariadenia. Prvým je pôsobivý hliníkový telefón, ktorý je parametrami na vrchole segmentu. Displej s uhlopriečkou päť palcov má rozlíšenie ako Full HD televízory. Hustota displeja je o tretinu vyššia ako ponúka iPhone, ktorý je sám o sebe nadpriemerný. Sklamaný neostane ani ten, čo si telefón kupuje na fotenie. Rozlíšenie činí 13 megapixelov a výrobca sa chváli jeho svetelnosťou a rýchlosťou pri robení snímok. Zariadenie sa ovláda cez prostredie aktuálneho Androidu 4.2. Keď sa telefón zasunie do dokovacej stanice, razom sa premení na desaťpalcový tablet, ešte s lepším rozlíšením. Celý mozog sa nachádza len v telefóne, čo by však nemal byť problém, keďže s výkonom ako slabší laptop bez problémov utiahne aj náročnejšie tabletové aplikácie. Priestor v tabletovej časti je okrem displeja celý využitý batériou. S ňou sa 19-hodinová výdrž pri telefonovaní podľa uvádzaných údajov zdvojnásobuje.
Menej sa Asus sústredil na dizajnovú stránku. PadFone predstavuje šedý priemer, na nerozoznanie od haldy konkurenčných tabletov. Napriek tomu však nad skladačkou Taiwancov netreba mávnuť rukou, keďže za samostatný telefón a tablet podobného rangu by ste zaplatili možno ešte viac.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite