Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovo Brata Filipa

.brat Filip .časopis .osobnosti

Všade ozrutné výtlky. Cesty-necesty, siata spúšť. Radšej nech cez dopravný servis vravia, kde nie sú. A nielen to. Mimoriadne ma šarpe, keď každú polhodinku počúvam z nášho rádia nové info:
Na zvolenskej ceste I. triedy je odfúknutý konár, zvýšte tam opatrnosť. Na kruhovom objazde vypadnutá paleta, pozor, hrozí defekt. Pri rožňavskej odbočke leží v prostriedku komunikácie pneumatika, obchádzajte sprava. V katastri obce Orechová Potôň leží za zákrutou veľký čierny pes, zbystrite, zbadáte ho na poslednú chvíľu. Nuž, a samozrejme, za každým takýmto varovaním ešte treba dodať obligátne heslo: Nezdržíte sa! Alebo aj toto: Na križovatke za Fiľakovom skončilo auto v priekope, nezdržíte sa. V Nýrovciach dostalo auto šmyk a nabúralo čelne do stromu. Zdržanie nám však nehlásite žiadne.
Tie zelené vlny akoby nás nútili byť len pasívnymi pozorovateľmi života. A to sme si hovorili, že zelená je farba nádeje. Lenže, čo ak sa ja v rámci svojej slobody chcem zdržať? Navzdory vlnám odstaviť dakde obďaleč, bezpečne od kolíznych situácií a odstrániť z cesty ohrozenie. Alebo čo ak v prípade obchádzania havárií sa pri nich rozhodnem zdržať – v duchu kresťanskej lásky, ktorá mi káže pomáhať núdznym. Lebo ináč to vyzerá ako divoké safari, ktoré nás vnútri veľkého džípu nijako neohrozuje, takže môžeme sledovať divné veci, čo sa dejú. A zatiaľ zo Zelenej vlny dobré rady, kde sa oplatí spomaliť, akoby sme už aj tak neboli dosť ťarbaví.
Ale čo ma teší, je tá rovnosť šancí na ceste. Na ceste nášho života, keď to zoberiem symbolicky. Lebo proti výtlkom sme na cestách bezmocní. Ale rovnako môže zastaviť a vystúpiť z vládnej limuzíny prezident, ako obyčajný občan z embéčky a odstrániť vlastnoručne paletu aj toho čierneho psa. A rovnako môže zosadnúť nový pápež z papamobilu ako kresťan z bicykla a všetky cesty sprejazdniť.
Vedomie tej možnosti ma baví a chcem sa jej zmocniť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite