Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Klientelizmus v revíroch

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

V minulosti sa poľovné revíry na Slovensku prideľovali podľa straníckeho kľúča. Za prvej Ficovej vlády sa k nim dostalo viacero ľudí blízkych HZDS.

Po voľbách v roku 2006 kolovala medzi poľovníkmi informácia, že existuje zoznam revírov, ktoré majú získať ľudia z prostredia vtedajšej vládnej koalície Smer – HZDS – SNS. Údajne ich bolo viac ako sedemdesiat: pri revíroch, kde sa končila nájomná zmluva, mala byť aj poznámka, ktorá strana ho dostane.

.mečiarov zoznam
Zoznam vraj zostavil Vladimír Mečiar a realizovať v praxi ho mal jeho zať Ján Gálik, poradca vtedajšieho šéfa štátnych Lesov SR Jozefa Minďáša (HZDS). Na verejnosť takýto dokument nikdy neprenikol, v máji 2008 som však v denníku SME zverejnil informácie, že viaceré revíry sa naozaj prideľovali podľa straníckeho kľúča.   
Prenájom poľovného revíru za výhodných podmienok bol totiž jedným zo spôsobov, ako odmeniť lojálnych poslancov. Platilo to aj naopak: tí, ktorí neposlúchali, vyšli naprázdno, alebo dostali menej lukratívny revír. Ministrom pôdohospodárstva bol vtedy Miroslav Jureňa, respektíve Zdenka Kramplová (obaja HZDS).

.advokáti HZDS
Revír Kráľová mala napríklad v prenájme poľovnícka spoločnosť, v ktorej figurovala aj vtedajšia štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí Diana Štrofová. Revír Solírov zase dostala poľovnícka spoločnosť, za ktorou stál advokát Dušan Repák. Ten zastupoval poslancov HZDS, ktorí chceli cez Ústavný súd zrušiť Špeciálny súd. Členom tejto poľovníckej spoločnosti bol aj Vlastimil Pavlikovský – vedúci služobného úradu ministerstva spravodlivosti za Štefana Harabina.

Revír Čerešienky, ktorý je považovaný za jeden z najlepších na Slovensku, malo vtedy v prenájme poľovnícke združenie, za ktorým stáli podnikatelia blízki trenčianskej skupine HZDS. Revír Lozorno zase získalo poľovnícke združenie, ktorého členom bol aj advokát Ivana Lexu Svetozár Chabada.
Revír Zabité dostalo občianske združenie, ktorého členom bol Elemír Tichý. Ten figuroval v spoločných firmách s vtedajším štátnym tajomníkom ministerstva životného prostredia Dušanom Muňkom (Smer), respektíve s údajným mecenášom Smeru Jurajom Širokým. Tichý podnikal aj s Vladimírom Poórom.
Šéf Slovenského poľovníckeho zväzu Imrich Šuba sa vtedy vyjadril, že prenájom revírov je súčasťou politicko-mocenského boja. Exminister Jureňa priznal, že za ním chodili politici a lobovali, aby dostali revír, o ktorý majú záujem. Odmietol však, že by sa rozdeľovali podľa straníckeho kľúča. „Určite by ste tam našli aj ľudí blízkych SDKÚ, alebo iných opozičných strán.“

.poľovala aj opozícia
Jeho nástupkyňa Kramplová zase ukázala prstom na bývalých politikov SMK – Elemíra Jakaba a Gábora Gála, ktorí dostali štátne revíry do prenájmu, respektíve poľovali v nich v čase, keď bol šéfom rezortu pôdohospodárstva ich stranícky kolega Zsolt Simon. Denník SME zverejnil aj niekoľko prípadov, keď politici poľovali zadarmo. V roku 2003 to boli napríklad Pavol Hrušovský z KDH či Ján Pataky z SDKÚ.
Hrušovský ulovil daniela v hodnote 14-tisíc korún, Pataky jeleňa za 26-tisíc korún. Hrušovský pritom kritizoval bývalého štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva Mariána Záhumenského (Smer), že poľoval zadarmo na vzácneho jeleňa, hoci štátne lesy za povolenie na takýto odstrel vyberali až 300-tisíc korún.
Spomínaná poľovačka, o ktorej informoval denník Plus 1 deň, bola aj jedným z dôvodov, pre ktoré odvolal Záhumenského vtedajší premiér Robert Fico v roku 2006 z funkcie.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite