Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Betkina cena

.časopis .hudba

V nedeľu 3. marca budú v bratislavskom klube MMC piatykrát odovzdané ceny Radio_Head Awards. Denník SME a týždenník .týždeň na nich druhýkrát odovzdá Cenu za prínos do slovenskej hudby.

Ceny Radio_Head Awards vymysleli pred piatimi rokmi ľudia z Rádia_FM. Chceli urobiť niečo, čím sa zviditeľní tá zaujímavejšia časť slovenskej hudobnej scény. Prvým držiteľom ceny za album roka sa stala skupina Noisecut (za album BLIIIZKO), cenu kritkov dostal Ján Boleslav Kladivo za album Rozhľadňa. Zvláštnosťou bolo odovzdanie ceny do rúk speváčky Noisecutu Bety Majerníkovej. Tú cenu – kovového junáka s rádiom namiesto hlavy – totiž ona sama vymyslela aj vyrobila. Bety bola totiž vynikajúca šperkárka. O rok neskôr bola vrcholom slávnostného odovzdávania Rádiohláv staršia Kladivova pieseň Mariena, ktorú spolu s autorom zahrala skupina Noisecut. Z piesne sa tak druhýkrát stal hit a slová „Majú ťa radi, Mariena, hady,” nám odvtedy znejú v hlave Betkiným krásnym hlasom. O rok neskôr táto pieseň získala Rádiohlavu za singel roka. No a minulý rok znovu preberala „svojho” rádiového junáka Bety – za album roka pre Háj&Lov od Noisecutu. Kapela sa tešila na koncerty a letné festivaly. V máji už začali intenzívne skúšať, Bety chytila po mesiacoch strávených doma s dieťaťom druhý dych a chuť do spievania.
Tento rok si už Bety cenu nepreberie, hoci tá najdôležitejšia bude patriť práve jej. Keď sa 22. mája 2012 vracala skoro ráno autom domov za svojím manželom a ani nie ročným synom, v ostrej zákrute pri Čiernej Vode vyletela z cesty, narazila do stromu a na mieste podľahla ťažkým zraneniam. Mala 33 rokov. Ak povieme, že Bratislava zostala v šoku, ktorý sa vzápätí zmenil na srdcervúci smútok, ani veľmi nepreháňame. Zem stíchla, dáta zatajili dych.
Bety Majerníková, Bet-maj Sepja, bola jedným z tých vzácnych ľudí, u ktorých bola vonkajšia krása v dokonalom súlade s vnútorným dobrom. Bola vynikajúcou výtvarníčkou a mimoriadne talentovanou speváčkou. Bola slnečným človekom, príjemnou spoločníčkou, dobrou priateľkou. Bola človekom, ktorého stačilo uvidieť a čiernobiely obraz sa zmenil na farebný.
Ceny Radio_Head Awards, tie srandovné Betkine sošky, sa budú prvýkrát odovzdávať bez ich autorky. Junáci tak trochu osameli, podobne ako my všetci, ktorí sme Betku mali radi.
Bety nám toho priniesla veľmi veľa, hoci na to nemala veľa času. Piesne Noisecutu, skvelé texty, šperky, sochy rádiohlavých junákov, ale hlavne krásu, dobro, priateľstvo a radosť.
Cenou za prínos (nielen) do hudby jej chceme za to všetko poďakovať. Tá cena jej nepochybne patrí. Je to Betkina cena.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite