Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Chaos v dôchodkových zmenách

.robert Žitňanský .časopis .udalosti

Parlament po niekoľkomesačných debatách schválil zmeny v dôchodkových zákonoch, predložené ministerkou práce a sociálnych vecí Vierou Tomanovou.

Parlament po niekoľkomesačných debatách schválil zmeny v dôchodkových zákonoch, predložené ministerkou práce a sociálnych vecí Vierou Tomanovou. Koaliční poslanci rozhodli napríklad o otvorení druhého dôchodkového piliera na obdobie pol roka (od januára 2008) pre tých, ktorí z neho chcú vystúpiť. Pre chybu poslankyne Jany Vaľovej (Smer), ktorá zákon v parlamente uvádzala a „navigovala“ vládnych poslancov, ako majú hlasovať, však parlament schválil zmätočnú verziu. Práve v tomto bode v nej existujú dve protichodné ustanovenia – jeden pozmeňovací návrh po otvorení druhého dôchodkového piliera doň  neumožní vstúpiť tým, ktorí to nestihli do polovice roka 2006, iný pozmeňujúci návrh im to však umožní. Je preto vysoko pravdepodobné, že táto ostro sledovaná novela, ktorá významom patrí medzi najdôležitejšie zákony od volieb, bude opätovne predmetom rokovania parlamentu – buď po prezidentskom vete, alebo pri najbližšej novelizácii. Parlament zároveň schválil zdobrovoľnenie vstupu do 2. piliera pre mladých ľudí, ktorí vstupujú do trhu práce a vylúčil z 2. piliera invalidov, za ktorých by po novom štát do 2. piliera už nemal platiť časť odvodov. Zvýši sa aj povinný čas sporenia z 10 na 15 rokov. Aj v prvom pilieri nastanú zmeny: pracujúci dôchodcovia si budú musieť začať platiť nemocenskú, interní doktorandi stratia status zamestnanca (tomu sa hovorí podpora vzdelávania!), zvyšuje sa strop vymeriavacieho základu pre sociálne odvody z troj na štvornásobok priemernej mzdy bez toho, aby sa vyššie odvody poistencom započítali do výpočtu penzie.
Poslankyňa SDKÚ Iveta Radičová vystihla široko zdieľaný názor, že zásahy do dôchodkového systému sú zmätočné a v rozpore s Ústavou SR. Zmätočné a nelogické zmeny v takejto dôležitej veci sú výstižnou vizitkou doterajších krokov ministerky Tomanovej a jej predsedu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite