Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

30 sekúnd

.yoani Sánchez .časopis .klub

Ruky sa pohybujú s naučenou istotou a rýchlosťou. Majú len tridsať sekúnd na to, aby do spodnej časti stola, kde pracujú, zasunuli a skryli cigary, ktoré pôjdu na čierny trh. Halu pritom snímajú dve kamery. Je to miesto, kde se rolujú voňavé listy, ktoré potom končia zabalené v škatuľkách s názvami ako Cohiba, Partagás alebo H. Upmann.

Sklenené oko každej kamery se otáča o 180 stupňov, vďaka čomu necháva na malý okamih v hale slepú zónu, úzky, nestrážený úsek radu baličov cigár. A to je ten správny moment, keď treba schovať pred zrakom dozorcov tenkú alebo hrubú cigaru, ktorá sa potom dostane na predaj mimo oficiálneho trhu. Ďalší zamestnanec má za úlohu podplatiť službu na vrátnici, aby sa cigary dali vyniesť z budovy. Za ďalších dvadsaťštyri hodín sa už ich silná aróma nesie ulicami.
Keď sa ma študenti španielčiny pýtali na kvalitu cigár z čierneho trhu, snažila som sa byť vtipná a povedala im, že by vnútri tých škatuliek pokojne mohol byť zrolovaný komunistický denník Granma. Samozrejme, že viem, že značná časť nelegálneho predaja pochádza z tých istých miest, kde se vyrábajú cigary legálne. Traja z piatich obyvateľov Havany sa vám radi pochvália, že poznajú skutočného baliča cigár, ktorý vie zohnať autentické a čerstvé cigary. Trhu s nikotínom sa v tomto meste účastnia tisíce ľudí, ktorí vytvárajú korupčnú sieť a neuveriteľné zisky. Ich cieľom je, aby sa finálny produkt čo najviac podobal tomu, ktorý predáva štát, ale pritom stál trikrát menej.
Jedna z najčastejších ponúk, ktorú môže turista počuť na každom rohu, je: Mister, cigars!, Lady, habanos!. Aspoň to neznie tak odpudzujúco, ako keď pasák zašepká svoju ponuku, ktorá zahrnuje „dievčatá, chlapcov, dievčatá s chlapcami“. Ten príbeh, ktorý sa začína v továrni v tých 30 sekundách, sa končí spokojným turistom, ktorý kupuje dvadsaťpäť cigár za zlomkovú cenu. Zdá sa, že všetci sú spokojní. Ten, čo balí cigary, služba na vrátnici, nelegálny predavač, a …. štát? Komu už záleží na štáte?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite