Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zákazník naozaj pánom

.anabela Žigová .časopis .týždeň vo svete

Milujem New York. Áno, v metre kde-tu behávajú životaschopné potkany. Na bežný nákup treba odborné znalosti, pretože geneticky modifikované potraviny v USA stále nemajú jasné označenie. Januárová samovražda hackera a aktivistu, 26-ročného Aarona Swartza, mnou bytostne otriasla.

A predsa New York City milujem. Keď sme pred časom nakrúcali môj krátky film, zažila som moment, ktorý dosť vystihuje jeho výnimočnú príťažlivosť. Kameraman chcel nakrúcať na vychytený nový model videokamery. Ako autorka, režisérka a producentka v jednej osobe som kameru za komerčnú cenu so zaťatými zubami prenajala. Nech to vyzerá perfektne. Úspešne sme skončili. Deň na to sme odlietali do Bratislavy, a tak sme fofrovali s vracaním techniky. Pre uponáhľaných techniku preberá ráno v manhattanskej firme na prízemí iba jeden človek. Všetko sa hodí do veľkej prepravky, ktorá sa vyvezie do požičovne. Tam to zamestnanci prevezmú. Pípnu na čip na obale, nájdu v počítači, kto čo kedy vrátil a hotovo. Tak sme tam s dôverou nechali kameru či svetlá a nasadli sme do taxíka späť do Brooklynu, baliť kufre. Keď sme už s úľavou popíjali kávu v prístave vo Williamsburgu a pozerali na mrakodrapy na druhom brehu, zazvonil mi telefón. Požičovňa. Niekto na mňa kričí, že kameru sme nevrátili. Posadila som teda hlbšie hlas, nech je to bez zbytočného kriku. „Prosím vás, dajte mi manažéra. Počkám.“ Po chvíli je manažér na linke. „Ako sa voláte? José? José, dobrý deň. Tu je Anabela. Tú kameru tam máte. Poprosím vás, nájdite ju a zavolajte mi naspäť. Veľmi sa ponáhľame a na vašu firmu to vrhá zlé svetlo.“ O pätnásť minút mi manažér skutočne volá, že kamera sa našla. Ospravedlňuje sa. Šťastná, že mám pred odletom o problém menej, ho len tak zo športu podpichnem: „Okej, beriem,nechcem k vám byť nefér, ale...“ José mi skočí do reči: „Anabela, povedzte si, čo chcete. HOCIČO.“ Ja: „Veď hovorím, že nechcem byť nepríjemná.“ „Čo poviete na 50-percentnú zľavu na celý prenájom?“ Firma v New Yorku si tak cení svoje meno, že manažér sa bez váhania ospravedlní za chybu a vráti klientovi na účet peknú sumu peňazí. Malé a stredné firmy sa boja kritiky, ktorou ich zákazníci môžu zasypať na internete. Tak sa mi opäť potvrdila jedna vlastnosť, typická pre toto mesto: Na základnú slušnosť v transakciách a na zodpovednosť za seba v bežnom živote sa v New Yorku dá spoľahnúť.

Anabela Žigová žije v Brooklyne a venuje sa tvorbe filmu. Newyorčankou je vyše dvanásť rokov. Momentálne pracuje na dokumentárnom filme Salto Mortale o mladých Slovákoch a ich vyrovnávaní sa s komunistickou minulosťou.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite