Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Naša hanba

.yoani Sánchez .časopis .klub

„Nikto už nerobí nič zadarmo,“ hovorí postava z filmu, ktorý sa práve stal na Kube populárny. Volá sa La película de Ana, Anin film, režíroval ho Daniel Diaz Torres a kubánska filmová asociácia ho označila za náš najlepší film minulého roku. Okrem všetkých cien, ktoré ho určite čakajú, si už stihol zaslúžiť aplauz a ovácie publika.

Laura de la Uz hrá v titulnej úlohe herečku, ktorá žije od jednej mizernej úlohy po ďalšiu. Raz sú to úbohé dobrodružstvá pre tínedžerov, inokedy rola v podpriemernej mydlovej opere pre ženy v domácnosti. Naša herečka trpí materiálnym nedostatkom, obzvlášť si potrebuje kúpiť chladničku. Rozhodne sa preto zahrať prostitútku, v dokumente, ktorý prišli nakrúcať nejakí Rakúšania.  Ale to, čo mala byť len jedna ďalšia rola, pár scén plných stereotypov a preháňaní, sa stalo najlepšou rolou, akú Ana kedy hrala.
Je to ako hra so zrkadlami, film prekrýva skutočnosť falšou, emociálne scény s afektovanými. Nepomáhajú ani humorné scény, všetko ovládne dráma. Keď sa Ana naplno odovzdá svetu, o ktorom si myslí, že ho pozná, všetko sa skomplikuje. Je to silnejšie ako ona a tlačí ju to k zemi. Ukazuje svoju rodinu bez toho, aby to vedeli, ukazuje svojich susedov a všetko sú samé lži, lži a lži. Sama sa stáva režisérkou filmu s nespočetnými rovinami, ktorými chce vyjsť v ústrety zahraničným producentom. K samozrejmostiam sa pridávajú ťažkosti jej života, bez mejkapu, bez potreby niečo prehnane dramatizovať.
Ana nám spôsobuje ženskú, národnú aj ľudskú hanbu. Zahanbenie pre všetkých, ktorí v nás vidia iba pózerov. Ako muž, čo fajčí cigaru, aj keď ju nemá rád, ale zapózuje pre turistov a nechá si zaplatiť.  Alebo postava režimu, ktorého ideologická maska sa už nezvratne zrástla s jeho vlastnou tvárou. A všetci tí, ktorí podporujú túto simuláciu, pretože aj oni sami už stratili povedomie o tom, čo je vymyslené a čo nie. Podobne ako filmová Ana, ktorá si dala dole mejkap a vypla kameru, ale neprestala ďalej hrať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite