Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Recenzie

.časopis .kultúra

TANEČNÉ DIVADLO Queen (Tanečný súbor Divadla Nová scéna)
Je len málo ťažších situácii v živote novinára, než keď musí vyjadriť hlboké sklamanie z práce ľudí, ktorých si – umelecky aj ľudsky – váži. V prípade produkcie Tanečného súboru DNS Queen sa tomu však vyhnúť nedá. Ide totiž o predstavenie najviac zo všetkého pripomínajúce neveľmi podarený program na stužkovej. Pozliepané libreto (Peter Pavlac), ktorého cieľom nemohlo byť nič iné, než dostať na javisko všetkých účinkujúcich. Laco Lučenič v nezmyselnej role dídžeja, moderátora a gitaristu, najlepkavejšia verzia Freddieho príbehu a (Lučeničom jalovo poohýbanej a ponaťahovanej) hudby, absurdný „casting” v prvej a gýčová spartakiáda v druhej polovici. Prázdnota a trápnosť, ktorú neprehlušili ani burácajúce ovácie na záver. Mrhanie talentom tanečníkov a tanečníc (ich skvelé výkony v pár drobnostiach predstavenie nezachránili). Aktívna účasť Mária Radačovského a Mirky Kovářovej v tomto projekte je nepochopiteľná.
.jk

TANEC Fuga
(Divadlo Elledanse)
Živá kapela na javisku dodá každému predstaveniu vysoko na hodnote, a to ani nemusí byť taká dobrá, ako je skupina MED. V tomto prípade je hudba minimálne rovnocennou súčasťou tanečného divadla, odohrávajúceho sa pred ňou. Predstavenie, postavené na dvoch ženách a dvoch mužoch, má ukazovať štyri rôzne temperamenty a ich rozdielne správanie sa na verejnosti a v súkromí. Tento odvážny zámer výrazne napomáha realizovať najmä modulárna opona (scéna Vladimír Holina), ktorá sa počas predstavenia v rôznych výrezoch otvára a presúva. Na začiatku takmer znemožňuje vidieť, čo sa na javisku deje, len cez malé fugy v nej divák čosi zahliadne a musí si domýšľať, na konci slúži ako zadné projekčné plátno a čo divák nedomyslel, obraz dopovie. Choreografia Lucii Holinovej a výkony jej štyroch tanečníkov sú v rozdieloch charakterov a situácií oveľa delikátnejšie, duety a spoločné party, vyznievajú emocionálne silnejšie a výraznejšie ako sóla. Tanec s hudbou a scénou tvoria dohromady príjemné kompaktné dielo.
.elena Akácsová

FILM Lincoln
(Réžia: Steven Spielberg, USA, 2012)
Osudy a názory Abrahama Lincolna, šestnásteho prezidenta Spojených štátov a prvého, ktorého pripravil o život atentátnik, lákajú filmárov po celé desaťročia. Nakrúcal o ňom D. W. Griffith, John Ford, najnovšie Steven Spielberg. (O tom, že Lincoln je v USA veľkou filmovou témou, svedčí aj fakt, že v minulom roku okrem Spielbergovej biografie o ňom vznikli dva horory a jedna iná životopisná snímka.) Zameriava sa na posledné obdobie prezidentovho života. Na fronte sa krvavo bojuje, na politickej scéne sa bojuje tiež – a tiež potečie krv. Zápasí sa o schválenie slávneho trinásteho dodatku americkej ústavy: „V Spojených štátoch a na území, podliehajúcom ich jurisdikcii, je zakázané otroctvo a nevoľníctvo, pokiaľ nejde o výkon trestu za spáchaný a riadne dokázaný zločin.“ Hra nervov, rozumov, presvedčení je v Spielbergovom podaní neobvykle plochá, vhodná skôr pre mládež – na dejepisné poučenie. Ale film má jeden naozaj hviezdy aspekt: Daniela Day-Lewisa.
.zm

HUDBA Yo La Tengo: Fade
(Matador Records, 2013)
Ak kapela funguje takmer tridsať rokov a ešte stále dokáže prekvapiť svoje publikum, stretávame sa s príjemnou známkou hudobnej dospelosti, snúbiacou sa s obdivuhodnou kreativitou. Trinásty album tejto americkej trojice sa výrazne zaoberá časom ako hýbateľom ľudského života a neodbytným mementom neustálej zmeny, ktorou prechádzame. Zmenu, o ktorej spievajú, zároveň aj aplikujú na svoj najnovší prírastok. V porovnaní so starším materiálom je Fade uhladenejšou a zároveň poctivo vyprodukovanou verziou zrelého indie rocku. Od úvodnej energickej gitarovej oslavy zmeny a pokroku Ohm až po sláčikmi osviežené finále Before We Run je každá z desiatky piesní výrazná a jedinečná. Navyše soul 60. rokov, flamencové rytmy, hrejivé akustické gitary. Fade odporúčam objavovať pomaly, postupne. Trpezlivého poslucháča potom odmení svojou chytľavou a prirodzenou úprimnosťou.
.tomáš Slaninka

HUDBA Fleetwood Mac: Rumours (Warner Bros, 2013)
Koncom januára sa objavila nová reedícia slávneho albumu Rumours. Keď album v roku 1977 vyšiel, očakávalo sa, že to bude hit, ale že sa z neho nakoniec predá viac ako 40 miliónov kusov, to nemohol vedieť nikto. Fleetwood Mac hrali príjemný kalifornský softrock s jemným odkazom na šesťdesiate roky. Mali skvelú rytmiku, troch výborných skladateľov v kapele, ale to nebola hlavná príčina takého ošiaľu. Ten hlavný dôvod spočíval v tom, že Rumours je dialóg členov Fleetwood Mac, ktorí medzi sebou prechádzali bolestivými rozchodmi a svoju frustráciu nakoniec zaznamenali do svojich pesničiek – napríklad nadpozemsky krásny song Dreams je spoveďou speváčky Stevie Nicks o rozpade vzťahu s gitaristom Lindsey Buckinghamom, ktorý jej na oplátku venoval svoju skladbu Go Your One Way. Výsledkom je album, ktorý síce znie ľahko, ale v jeho vnútri sa deje niečo nepokojné. Ten album je dobrý, pretože to tam stále je.
.pb

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite