Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nenápadné veci

.časopis .kultúra

Pred sto rokmi vyšli Chestertonove Ohromné maličkosti. Najznámejšia esej z tejto výbornej zbierky má názov O ležaní v posteli a je niečím medzi chválou lenivosti a fascináciou tým, čo aj v prázdnej spálni človeka obklopuje. Budúci týždeň by som chcel okrem iného ležať v posteli. Robím to totiž veľmi rád. Samozrejme, nie keď som chorý a nie, keď som totálne unavený. Rád ležím v posteli, čítam, počúvam hudbu, píšem (aj teraz tento text), raňajkujem. Vraj to tak rád robil aj Winston Churchill, takže máme aspoň niečo spoločné.

Lenže dlho v posteli nevydržím. Jednak musím (a aj chcem) chodiť do redakcie, stretávať sa s priateľmi, absolvovať porady, pracovné stretnutia, robiť rozhovory. A chodiť na koncerty, do divadla, do kaviarne.
Tento týždeň sa pôjdem pozrieť na niekoľko nenápadných, ale pre mňa dôležitých akcií. V utorok večer budem s najväčšou pravdepodobnosťou v Kine Lumiére. Chcem totiž uvidieť film Vrahem z povolání. Utrpení soudce Karla Vaše. Nakrútil ho historik Pavel Paleček, jeho antihrdinom je nepotrestaný a dnes už nebohý komunistický zločinec, ktorý poslal na smrť mnohých statočných ľudí. Hrozné. Treba vidieť a dobre si to pamätať.
Keby ste v utorok nemali na film o komančoch žalúdok, je tu aj alternatíva: čistá krása a vtip detských animovaných filmov, ktoré vznikajú v ZUŠ-ke Ľudovíta Rajtera na Sklenárovej ulici. V Kaviarni Artforum v utorok večer niekoľko z nich uvidíte.
Stredu večer mám už tradične rozhlasovú. Tento týždeň sa budem v Slovách_FM na Rádiu_FM rozprávať s dvoma milými Evami, ktoré majú rady filmy, rady o nich rozprávajú aj píšu a najmä robia skvelé noviny Kinečko. Keďže o filmoch veľa neviem, teším sa, že sa veľa dozviem.
A ešte mám jeden horúci tip: predstavenie divadla Stoka (áno, Stoka stále existuje) s názvom Neistý grunt. Dvaja výborní herci, kdesi pri nich, za nimi režisér a spoluautor Blaho Uhlár, absurdné situácie, obludárium, úzkosť, humor. Ak ste Neistý grunt ešte nevideli, tak si ho určite choďte do klubu A4 v bývalej budove YMCA pozrieť.
Tak to sú nenápadné, ale pre mňa veľmi cenné akcie, na ktorých sa budúci týždeň asi zúčastním. A dúfam, že mi zostane čas aj na ležanie v posteli.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite