Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto by sa tu sťažoval?

.adriana Ellice-Flint .časopis .týždeň doma

Ako vtesnať Sydney do tristo slov? To môže človeku zabrať viac času ako let z Viedne na letisko Kingsford Smith International. Dlhý let do Austrálie, na spodnú časť zemegule, vás vôbec nepripraví na ten prvý pocit, keď vkročíte do slnkom zaliateho Sydney. Ani na neznámu vôňu, na neskutočne modrú oblohu a na veselé tváre ľudí, čakajúcich na „belochov“ z Európy.

Tí prichádzajú počas austrálskeho leta, aby si vychutnali slnečné pláže a spoločnosť príbuzných, čo si dobrovoľne vybrali život v bývalej trestaneckej kolónii, ktorá bola v začiatkoch skôr peklom na zemi než rajom, ktorý pripomína dnes.
História Austrálie, podľa európskeho štandardu krátka, sa začala práve tu v Sydney, a mesto hrdo ukazuje svoje zachované historické pamiatky. Stali sa živými múzeami a navštevujú ich tisícky ľudí. Dnešné Sydney je kozmopolitné, plné farieb a rozličných kultúr.
Zato architektúra – nanešťastie – prevzala všetky prvky od staviteľov z Anglicka. Tehly a maličké okná v tejto krajine, kde slnko žiari celý rok, kde väčšina stromov nikdy nestráca lístie a väčšina kvetov kvitne aj v zime? V meste, ktorého väčšina leží na pobreží oceánu? Možno si len domýšľať, že Angličania stavali po pamäti, podľa spomienok na počasie v rodnej zemi. Napriek tomu je Sydney krásne mesto. Najmä vďaka oceánu, ktorý na mnohých miestach preniká do vnútrozemia, lemovaný majestátnymi norfolskými borovicami, gumovníkmi a eukalyptami. A tiež vďaka mostu, ktorý je síce každý deň upchatý a o polhodinu predlžuje cestu do práce. Ale kto by sa sťažoval, keď má výhľad na operu a nové mrakodrapy v meste? Domáci milujú všetko, čo im Sydney ponúka, a otvorene tú náklonnosť dávajú najavo. A návštevníka mesto opantá natoľko, že aj zabudne, aká bola únavná cesta sem a ako je to ďaleko naspäť do rodnej krajiny a k blízkej rodine.

Adriana Ellice-Flint/
Vyštudovala architektúru na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Od roku 1991 žije v Austrálii, ktorá sa stala jej druhým domovom. Je vydatá za rodeného Austrálčana, potomka slobodného prisťahovalca Jamesa Miltona, ktorý do Austrálie prišiel v roku 1806.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite