Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Profily

.časopis .téma

Peter Kerekes/
filmový režisér, narodil sa v Košiciach, vyštudoval filmovú réžiu na VŠMU, kde stále pôsobí ako externý pedagóg. Je autorom viacerých úspešných dokumentárnych filmov. Najznámejšie sú 66 sezón a Ako sa varia dejiny. V súčasnosti pracuje na dokumente Zamatoví teroristi a spolu s hudobným skladateľom Marekom Piačekom pripravujú scénickú podobu dokumentárnej opery podľa filmu 66 sezón.

Pino Ungvölgyi/
Narodil sa v Košiciach, od stredoškolských čias hrá na gitare, klávesoch a spieva v skupina Puding pani Elvisovej. Kapela najskôr pôsobila v Košiciach, neskôr sa presťahovala do Bratislavy. Napriek tomu Pino na každom koncerte aspoň raz do mikrofónu zakričí slovo „Košice!” Na rodné mesto má stále zjavne silné väzby, čo prezrádzajú aj stopy košického prízvuku v jeho reči. Keď nerobí hudbu, pracuje vo firme Media Tech.

Marek Vadas/
Narodil sa a vyrastal v Košiciach, do Bratislavy prišiel študovať a už v nej aj zostal. Je autorom niekoľkých noviel a poviedkových zbierok, za knihu Liečiteľ dostal Cenu Anasoft litera za rok 2006, za Rozprávky z čiernej Afriky dostal Cenu Bibiany za najlepjšiu detskú knihu. Rád a často cestuje do Afriky, čo sa odráža aj v jeho literárnej tvorbe. Knihy Univerzita a Diabol pod čapicou napísal spolu s Emanom Erdélyim. Živí sa ako copywriter v reklamnej agentúre.

Tomáš Štrauss/
Narodil sa v Budapešti, vyrastal vo Zvolene a v Košiciach, vyštudoval na Karlovej univerzite. Po roku 1968 mal zákaz pedagogickej a publikačnej činnosti. V roku 1980 emigroval do Nemecka. Bol zástupcom riaditeľa Múzea sochárstva 20. storočia v Duisburgu.

Zuzana Uličianska/
Narodila sa v Košiciach. Je rešpektovaná divadelná kritička, spoluorganizátorka divadelnej ceny Dosky. Ako novinárka spolupracovala s týdenníkom Domino fórum od roku 2004 je redaktorka denníka SME. Žije v Bratislave.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite