Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Stredná Európa Luboša Palatu

.luboš Palata .časopis .týždeň vo svete

Marek Kerles je spravodajca Lidových novín na juhu Česka. Okrem toho, že sa skvelo vyzná vo všetkých zákrutách sporu o výrub či nevýrub kôrovcom postihnutých lesov v Šumavskom národnom parku, v zákutiach juhočeskej politiky, v Temelíne, v sporoch o značku Budvar a v ďalších témach, ktoré by mal ako juhočeský patriot a spravodajca veľkého denníka sídliaceho v Prahe ovládať, číta Marek Kerles aj rakúske noviny. Číta ich takmer denne a ja ho podozrievam z toho, že si ich azda za tými hranicami aj kupuje. V Rakúsku má veľa známych, od hornorakúskych politikov až po rakúskych vyhnancov z Česka a českých sociálnych demokratov vo Viedni.

Občas si zavoláme, mňa Rakúsko malou časťou živí, ale keď môžem, prenechám prácu jemu. Vo štvrtok mi volal, že dáva dohromady článok o tom, ako sa Rakúšania pozerajú na Schwarzenberga. A povedal vetu, ktorá ma pri prvom počutí  zarazila. „Rakúšania by Schwarzenberga nikdy za prezidenta nevolili.“ Ako sme sa potom rozprávali, tak ma zarazenosť opúšťala a musel som mu dať za pravdu. Jedným zo základov rakúskej identity totiž bolo zrušenie monarchie a všetkých možných šľachtických titulov, a veru sa ich v Rakúsku za cisárstva Franta Procházka, ako sme mu my Česi hovorili, narozdával. Preto od vzniku Rakúskej republiky nemajú šľachtici v politike žiadnu veľkú šancu a nedotiahnu to vyššie ako niekam na poslanca parlamentu. Marek Kerles ešte citoval istého Rakúšana, ktorý mu hovoril, že za tým môže byť aj určitá závisť. V Rakúsku totiž, na rozdiel od Česka, šľachte majetok nezabavili, takže tam si síce ľudia nemôžu hovoriť  „von“, ale zato stále bývajú na hradoch a zámkoch.
To, samozrejme, neznamená, že by o šľachte nepísal rakúsky bulvár a že by hocijaká svadba či pohreb šľachtica neboli trháky na prvých stránkach magazínov. Tie, podobne ako v Česku a na Slovensku, majú inak dosť problém, čo tam dávať, pretože aj vo Viedni sa okrem občasných korupčných škandálov nič nedeje.
Pokiaľ ide o knieža Schwarzenberga, tak tá podpora Čechov bola možno daná aj tým, že je vlastne taký jediný viditeľný český šľachtic. Keby ich boli celé svorky, ako v Rakúsku, tak by to mal Karel ťažšie. Pretože, koniec koncov, platí jeho veta, že Rakúšania sú vlastne len po nemecky hovoriaci Česi.

Autor je redaktor Lidových novín a MF DNES.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite