Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koniec Tuskových kritikov

.grzegorz Górny .časopis .klub

Keď v júli 2011 poľský biznismen Grzegorz Hajdarowicz kúpil väčšinu akcií vydavateľstva Presspublica, okamžite vznikla otázka, kedy nový majiteľ prepustí vedenie denníka Rzeczpospolita a týždenníka Uważam Rze.

Novinári oboch týchto titulov sa totiž nebáli kritizovať vládu Donalda Tuska a Občianskej platformy. A popri kritike odhalili množstvo vládnych afér a škandálov.  Otázka mala opodstatnenie, pretože nový majiteľ Hajdarowicz bol v tom čase spoločensky aj ideovo zviazaný s vládnym táborom.
Nový majiteľ si však čoskoro uvedomil, že násilná zmena redakčnej línie by mohla znamenať odliv verných čitateľov, a teda finančný prepad celého projektu. V denníku Rzeczpospolita bol preto vymenený iba šéfredaktor, ale zachovaný dovtedajší kurz novín. V týždenníku Uważam Rze nedošlo k žiadnym zmenám. Príčinu možno azda hľadať aj v tom, že tento titul, ktorý začal vychádzať vo februári 2011,  sa na poľskom mediálnom trhu stal veľmi rýchlo synonymom mediálneho úspechu. Už po šiestich mesiacoch bol najpredávanejším týždenníkom v krajine, týždenne sa predávalo vyše 130-tisíc kusov, a to bolo viac ako predávali renomované týždenníky Polityka a Newsweek. Hlavným tromfom týždenníka bola nekompromisnosť jej autorov a dôsledná kontrola vlády.
Situácia sa zmenila 30. októbra minulého roku, keď Rzeczpospolita uverejnila článok o náleze výbušniny TNT vo vraku prezidentského Tupoleva. Reč je o smolenskej tragédii v apríli roku 2010, počas ktorej zahynul prezident Lech Kaczynski a 95 osôb. Text pojednával o tom, že poľskí experti na pyrotechniku objavili na zvyškoch prezidentského lietadla stopy po výbušnine TNT. Vojenská prokuratúra však tieto informácie nepotvrdila. Vydavateľ následne vyhodil šéfredaktora novín a troch redaktorov. Obvinil ich z profesionálneho zlyhania. O celej vieci sa vie ešte to, že v noci, keď sa práve tlačil tento text, sa Hajdarowicz stretol s hovorcom vlády Pawłom Grasom.
O niekoľko dní neskôr vojenskí prokurátori priznali, že špecializovanou technikou zistili na vraku prezidentského Tupoleva stopy po TNT. Ukázalo sa teda, že novinárov denníka Rzeczpospolita vyhodili za to, že napísali pravdu. Šéfredaktor Uważam Rze Paweł Lisicki, keď ho požiadali, aby túto situáciu komentoval, vyjadril poľutovanie, že namiesto toho, aby Grzegorz Hajdarowicz bránil novinársku nezávislosť, sa dal vtiahnuť do politických hier.  Vydavateľ túto kritiku neuniesol a Lisického tiež vyhodil. Na protest spolu s ním odišla z tohto týždenníka väčšina novinárov.  
Hajdarowicz svojím správaním spochybnil dôveryhodnosť médií svojho koncernu. Predaj denníka Rzeczpospolita a týždenníka Uważam Rze zaznamenal veľký prepad. Z prostredia novinárov, ktorí odišli z tejto redakcie, vznikli dva nové tituly. Prvý z nich, W Sieci, pod vedením Jacka Karnowskiego, začal vychádzať už v decembri. Druhý na čele s Pawlom Lisickým by sa mal objaviť v najbližších týždňoch. Ich tvorcovia vyhlasujú, že nechcú byť žoldniermi slova, ktorí píšu na politickú objednávku, ale že im záleží na pravde. Čas ukáže, či sa im to podarí.
        
Autor je poľský publicista a spisovateľ.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite