Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bridget Jonesová roku 2013

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Spisovateľka Helen Fieldingová nedávno ohlásila, že pracuje na treťom pokračovaní Denníka Bridget Jonesovej. Kedysi bola hlasom generácie osamelých tridsiatničiek. Kto hovorí za dnešnú generáciu mladých žien? Hana Horvátová.

.tretia kniha o Bridget Jonesovej by mala vyjsť túto jeseň. Hrdinka bude naďalej bojovať s nadváhou, alkoholom a cigaretami, ale okrem kalórií, pohárov a cigariet ju bude stresovať aj počet followerov, teda tých, čo sledujú jej tweety. Keďže od druhej knihy uplynulo trinásť rokov, denník veľmi zrelej štyridsiatničky Bridget sa prenesie z papiera na blog a parterov si bude hľadať cez internetové zoznamky.
Zatiaľčo knižní fanúšikovia jasajú, filmoví smútia, pretože po výmene režisérov a po roku naťahovačiek okolo scenára s hlavnými predstaviteľmi v decembri spoločnosť Working Title Films oznámila, že budúcnosť tretieho filmu, ktorý sa mal volať Dieťa Bridget Jonesovej, je neistá. Na scenári Fieldingová pracovala spolu s Davidom Nichollsom (autorom kníh a rovnomenných fimov Jeden deň a Otázka za desať) a Bridget v ňom mala riešiť ťažkosti s otehotnením v známom trojuholníku. Scenár nemá s treťou knihou nič spoločné, vychádza skôr zo stĺpčekov, ktoré Fieldingová písala na pokračovanie v Independente v rokoch 2005 a 2006. Paralelne pracovala aj na muzikáli o Bridget. Hudbu napísala britská pesničkárka Lily Allen, ale aj tu sa všetko skomplikovalo odstúpením predstaviteľky hlavnej úlohy Sheridan Smithovej a premiéra ohlasovaná na rok 2012 je v nedohľadne. Naťahovačky okolo filmu a muzikálu sú asi aj hlavným dôvodom, prečo sa Fieldingová radšej vrátila ku písaniu knihy, kde ju neobmedzujú žiadne požiadavky superhviezd a producentov, a všetko závisí len od jej fantázie.

.dievčatá ako Lena Dunhamová
Na prelome tisícročí sa Bridget Jonesová stala hlasom generácie obyčajných osamelých tridsiatničiek, hľadajúcich svoje šťastie. Smoliarka, ktorá sa nikdy nevzdáva a stále verí na lásku a krajšie zajtrajšky, bola britským protipólom Newyorčanky Carrie Bradshawovej zo seriálu Sex v meste, ktorá na rozdiel od Bridget nemusela riešiť žiadne problémy s váhou ani s kariérou, všetko sa točilo len okolo módy a vzťahov s mužmi. Dnes je všetko inak a generáciu mladých žien stelesňuje 26-ročná rodená Newyorčanka Lena Dunhamová, ktorá pred dvoma rokmi zaujala autorským nezávislým filmom Little Furniture (Nábytoček). Veľký poprask v celej Amerike spôsobila aj predvolebnou podporou Baracka Obamu, keď vo video-monológu vysvetľovala, že ísť prvýkrát voliť je ako mať prvýkrát sex.
Lena Dunhamová je autorkou, scenáristkou, režisérkou a súčasne aj predstaviteľkou hlavnej hrdinky Hannah Horvathovej v novom seriáli Girls, za čo si hneď vyslúžila štyri nominácie na Emmy a dve na Golden Globe. So Sexom v meste majú Girls spoločné len niekoľko vecí: že vznikli pre HBO, že sa odohrávajú v New Yorku, že hlavná hrdinka má tri veľmi dobré priateľky, že všetky štyri riešia zamotané vzťahy s mužmi a otvorene hovoria o sexe.

.kríza ekonomiky i randenia
Inak je to však celkom iný svet. Všetky štyri hrdinky sú mladé, dvadsať a niečo ročné dievčatá, ktoré skončili školu a hľadajú si svoje miesto pod slnkom. Správajú sa občas ako naivné dievčatá, občas ako dospelé ženy, lenže čo je to za dospelosť, keď im rodičia stále platia účty za mobily? Hannah je, podobne ako Carrie, nádejná budúca spisovateľka, ale nepíše do novín žiadny stĺpček o sexe, za ktorý by si mohla dovoliť platiť byt na Manhattane, kupovať značkové oblečenie a chodiť s kamarátkami po drahých podnikoch. Naopak, hneď po získaní diplomu z humanitných vied ju rodičia prestanú finančne podporovať, neplatenú prax v dobrom vydavateľstve si už nemôže dovoliť a má problém nájsť si akékoľvek platené zamestnanie. Býva v chudobnej štvrti v Brooklyne u kamarátky, ktorej dlhuje čoraz viac na nájomnom. Ako mnohí jej rovesníci s humanitným vzdelaním a nulovou praxou zarába si napokon na nájomné a stravu ako servírka v kaviarni.
Hannah má čudný vzťah s hercom Adamom, s ktorým sa občas vyspí, keď sa mu uráči odpísať jej na SMS-ku. Zatiaľ čo ona stále ich vzťah rieši, on ho nerieši vôbec. V súčasnom svete Hannah Horvathových neplatia žiadne pravidlá randenia, žiadne „sex až po treťom rande“ či nevolať a nepísať mužovi, lebo ak sa neozýva on sám, nie je z teba až tak paf. Ako sa však postupne ukazuje, v otázkach lásky a príťažlivosti sa veci nemenia tak rýchlo, ako postupuje ženská emancipácia, o schopnosti mužov, postrehnúť tú zmenu, ani nehovoriac.
Viditeľný rozdiel medzi Carrie Bradshawovou a Hannah Horvathovou je aj vo výzore. Hannah má nadváhu, malé prsia, potetované ruky, riedke, neupravené vlasy, krásy rozhodne veľa nepobrala a svojím čudesným obliekaním nedostatky ešte zdôrazňuje. V tom viac pripomína svoju britskú predchodkyňu Bridges Jonesovú. Ale o čo je od nej múdrejšia a cynickejšia, o to je nešťastnejšia a bezradnejšia. Hannah si nepíše denník, ale celkom prirodzene tweetuje, do tohto technologického sveta sa už narodila.
Seriál Girls si získal kritikov i divákov, tento víkend sa začína v Amerike vysielať druhá séria. Autorka pochudla a po zásahoch vizážistov aj skrásnela, dúfajme, že jej humor zostal nedotknutý. Bude ho potrebovať, lebo byť dnes mladou ženou nie je jednoduché. Hannah a jej rovesníčky majú totálnu slobodu v tom, čo chcú robiť, s akými mužmi a ako chcú žiť, a tou nedozretou slobodou a vlastnými vysokými očakávaniami sú paralyzované viac ako Bridget Jonesová a Carrie Bradshawová dohromady.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite