Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

2013

.štefan Hríb .časopis .editorial

Ako písať o roku, ktorého najhoršia domáca udalosť sa stala už v jeho druhý deň? Čo môže byť horšie, než táto bezhlavá hlava a ňou spôsobené bezprávie? Práve to je nádej 2013.

Rozhodnutie prezidenta, nevymenovať riadne zvoleného generálneho prokurátora, považujem za čin proti republike. Nejde ani tak o to, že Mečiarov Ivan vidí svojvoľne u Čentéša akési morálne nedostatky, čím nerešpektuje ani len chorý výrok Ústavného súdu a navyše sa sám situuje do Krylovho „vrah o morálce káže“. Ide o oveľa väčší problém. Ide o nás všetkých, o naše práva a našu slobodu.
Je jasné, že Generálna prokuratúra je popri súdoch jedným z kľúčových dôvodov mizérie tejto krajiny. Tam sa kauzy vyrábajú alebo, naopak, zametajú, tam sa s nimi obchoduje, tam sa vydiera, tam ide o spoločné miliardy, individuálnu česť a dokonca životy. A tam sa rozdávajú karty moci. Preto sa práve na voľbe generálneho prokurátora začal pád Radičovej vlády, a len preto nebol vymenovaný Čentéš. Nie pre jeho mimoriadne kvality, ale preto, že nie je súčasťou chobotnice.
Gašparovič zabránil najdôležitejšej zmene, a opäť, ako po celý svoj život, sa tým postavil proti záujmom Slovenskej republiky. Ale nebuďme naivní: nebola to len jeho, ale najmä Ficova vôľa. Nie že s tým nič nemá, naopak, má s tým všetko. Preto platí, že proti záujmu Slovenska sa znovu (po vláde s HZDS a SNS) postavil aj jej predseda vlády. Nepatrím k tým, ktorí vidia vo Ficovi čosi horšie, než bol Mečiar. Ani si nemyslím, že medzi ním a opozíciou je nebotyčný rozdiel. Ale kauze Čentéš neutečie: premiér práve výrazne poškodil budúcnosť celej krajiny.
Myslím si, že nič horšie sa už v roku 2013 nestane. A to je nádej: máme tu dno, ale aj cestu z neho v rukách.

Vážení čitatelia,
s novým rokom prichádzame s niektorými novinkami.
Najprv k cene: v stánkoch už nestojíme 1,50 eura, ale 1,80. Reagujeme tak na celoplošnú krízu inzercie a vyššie dane a odvody. Cenu predplatného sme však nezmenili, takže jedno číslo vás ako predplatiteľa vyjde stále len okolo 1,20 eura. Navyše, ak sa rozhodnete pre ročné predplatné do 15. januára, okrem iných výhod môžete vyhrať viac než 300 zaujímavých darčekov. No najmä: ak si .týždeň predplatíte, pomôžete nám výrazne viac, než keď si nás kupujete v stánku. V mene celej redakcie vás prosím o zváženie tejto možnosti.
A teraz k samotnému obsahu. Istou zmenou prešiel týmto číslom náš dizajn. Už deviaty rok tým pokračujeme v hľadaní takej vizuálnej kvality, ktorá by vám poskytovala radosť a inšpiráciu.
Pribudli tiež niektoré rubriky. S radosťou oznamujem, že sme sa dohodli s Róbertom Bezákom a s bratom Filipom na pravidelnom duchovnom stĺpčeku, a rovnako sa tešíme, že pribudla aj osobná rubrika Lucie Piussi a Pištu Vandala. Na tomto mieste sa chcem poďakovať Mišovi Kaščákovi za jeho stĺpček, ktorý mal u nás od vzniku .týždňa. Mišo, bolo to krásne a verím, že po vydýchnutí, ktoré si zaslúžiš, sa znovu vrátiš.
A napokon jeden náš plán: začiatkom tohto roka chceme spustiť mesačnú prílohu, ktorou by sme v spolupráci s inou redakciou opisovali kultúrny stav Česka, Slovenska a strednej Európy.
Nech sa vám a nám všetkým v roku 2013 darí.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite