Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Anasoft litera a jej cena

.časopis .kultúra

Cena Anasoft litera nie je nič nové, veď bola tento rok udelená už siedmykrát. No práve v tom je jej význam.

Keď v roku 2006 prvýkrát udelili Cenu Anasoft litera (prvým oceneným bol Pavel Vilikovský za knihu Čarovný papagáj a iné gýče), bol to dôvod na opatrnú radosť. K radosti preto, lebo na Slovensku vznikla prvý naozajstná literárna cena. A ešte k tomu neštátna! Opatrnosť bola motivovaná obavou, či firma Anasoft APR, s. r. o., ktorá cenu spolu so združením ars_litera vyhlasuje a nemalou finančnou sumou dotuje, pri tejto dôležitej iniciatíve vydrží.
O sedem rokov neskôr konštatujeme nielen to, že firma Anasoft za svojou literárnou cenou stále stojí, ale hlavne to, že význam tejto ceny z roka na rok rastie. Z Anasoft litery sa stala cena dôležitá a prestížna. Nielen v úzko „literárnych" kruhoch sa netrpezlivo očakáva finálová desiatka a následne víťazná kniha. Prirodzený mediálny ohlas Ceny má za následok zvýšenie záujmu o ocenené knihy (tento rok sa minimálne dve knihy z finálovej desiatky vypredali a vydavatelia urobili dotlač) a o ich autorov (mnohí si až tento rok uvedomili, že na Slovensku žije skvelý autor menom Balla a viacerí z tých, ktorí to vedeli, prvýkrát zistili, ako vyzerá).
Od druhého ročníka je súčasťou Ceny Anasoft litera festival, tento rok pribudol projekt Živý bič, v rámci ktorého prichádzajú spisovatelia do knižníc po celom Slovensku.
Z Ceny Anasoft litera sa stalo presne to, čo sa z rešpektovaných literárnych cien stáva: stala sa jedným z majákov v neprehľadnom literárnom svete. Aj vďaka nej dokážeme lepšie rozlíšiť medzi grafomanskou hlušinou, emóciami nabitým gýčom a literárnou kvalitou. Neznamená to, pochopiteľne, že knihy, ktoré sa nedostanú do anasoftovského finále, nie sú hodné čítania a ani to, že každé finálové dielo je špičkový majsterštyk. Výber ocenených kníh je totiž aj v Anasoft litere subjektívny. Vyberajú však ľudia, ktorí knihy kriticky čítajú, prekladajú alebo píšu a preto je ich výber vždy zaujímavý.
Oceniť treba aj fakt, že firma Anasoft zostala pri svojej cene aj počas slabších rokov, keď porota vybrala finálový shortlist len s veľkými ťažkosťami. Rok 2011 (cena sa udeľuje za diela vydané v minulom roku) však patril medzi roky literárne najbohatšie. Vyšlo viacero pozoruhodných kníh, prvýkrát boli do Anasoft litery zaradené aj knihy, ktoré síce napísali občania Slovenska, ale v inom jazyku a do slovenčiny boli preložené. Dve z nich (Hraničný prípad Pétera Hunčíka a 27, čiže smrť robí umelca od Alexandry Salmela) boli vo finálovej desiatke, minimálne jedna ďalšia (Život dlhý takmer štyri týždne Lajosa Grendela) by podľa nás do shortlistu mohla či mala patriť.
Aktuálnu Cenu Anasoft litera získal Balla za knihu V mene otca. Zaslúžene.
Cena Anasoft litera má veľkú cenu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite