Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Piussi: Bol to rok uzatvárania

.peter Bálik .časopis .kultúra

Slovenská dokumentaristka Zuzana Piussi je podľa .týždňa jednou z kultúrnych osobností roka. Už dávno sa u nás nehovorilo o slovenskom filme tak ako v prípade jej posledných dokumentov.

Tri premiéry, žaloba, výsluchy na polícii, zákaz zo strany multiplexov. Toľko toho za jeden rok stihla režisérka Zuzana Piussi. Názory na jej filmy sa rôznia, no nikto nemôže spochybniť, že jej dokument Od Fica do Fica je najdiskutovanejším filmom roka. Vyčítajú roztrasenú kameru a iné profesionálne nedostatky, no v jej prípade to nie je také podstatné. Zuzana Piussi má „oko“, cit pre témy, humor a najmä odvahu. Podľa .týždňa sú jej filmy silnými a zároveň krutými výpoveďami o stave našej spoločnosti.  

.aký bol rok 2012 z tvojho pohľadu?
„Bol to rok dokončovania, pretože som dokončovala dva filmy Od Fica do Fica a Krehká identita, na ktorých som pracovala dva a pol roka. Teraz som nakrúcala jednu ženu, z ktorej sa vykľula ezoterička. Povedala mi, že je to rok uzatvárania. Takže je to aj ezotericky potvrdené, aj keď nie som žiadna ezoterička. (Smiech).

.dva filmy je dosť.
A to ešte v januári som mala premiéru Muži revolúcie.

.mužov revolúcie si všimlo len zopár ľudí, a teraz na konci roka si stredobodom pozornosti. Ako to vnímaš?
Stala som sa celebritou. (Smiech). Spomínam si, ako som ležala na hoteli v Prahe a hovorila som si, že to nemá zmysel. Prišlo na mňa trestné oznámenie, bola som vypovedať na polícii, popritom som bola dokončovala jeden film, potom druhý. Žila som v strese, do toho ešte polícia. Ako som ležala na hoteli, myslela som si, že to nemá zmysel, že nemám žiadne peniaze a prečo a pre koho to vlastne robím. Napríklad dokument Nemoc tretej moci úplne zapadol. Zopár ľudí ho síce videlo, ale nič sa nezmenilo. Zrazu prišla žaloba a všetko sa zmenilo. Akoby toho už bolo toľko, že som sa musela konečne odraziť od dna.

.paradoxne k pozornosti neprispela výhra na nejakom festivale, ale trestné oznámenie. Divné, nie?
Ako povedala moja sestra Lucia: Keď chcete mať takú slávu ako Zuza, tak natočte niečo o justícii alebo o niečom inom, čo sa na Slovensku deje.

.na rozdiel od iných ty si ideš s kamerou tam, kde hrozia problémy...
Pretože majú pocit, že tieto témy nikoho nezaujímajú. Spracovanie týchto vecí je veľmi zložité. Musíš veľmi veľa behať, aby si to všetko mohol spracovať.

.začiatkom januára 2013 bude mať v kinách premiéru tvoj nový film Krehká identita. O čom bude tento dokument?
Krehká identita je film o slovenských národovcoch alebo novodobých štúrovcoch. O idealistoch, ktorí veria národnej myšlienke a chcú obrodiť Slovensko.

.ako poznám tvoje filmy, tak to bude zaujímavá zmeska ľudí, nie?
Sú to ľudia, ktorí tu žijú. Snažím sa robiť službu, že  chodím do miest, kam by sa normálny človek nedostal, lebo by na to nemal čas. Keď si pozrieš tento film, možno pochopíš, ako títo ľudia rozmýšľajú. Chcela by som, aby tento film v ľuďoch vyprovokoval otázku, čo znamená byť Slovákom. Po českej premiére sa ozvala jedna režisérka, že ten film je strašný a ukazuje ľudí, na ktorých sa ona nemieni pozerať, zatiaľ čo iná režisérka povedala, že tí ľudia boli krásni. Mám rada, keď diváci majú na moje filmy protichodné názory, znamená to, že rozmýšľajú o téme. Národovci žijú medzi nami, poznáme ich reakcie na isté témy, ale nevieme o nich veľa, napríklad to, že existuje viac druhov nacionalizmu. Je to taký veselý film. (Smiech).

.film Krehká identita bude tvojím prvým krokom do ďalšieho roka...
Áno, ale len v tom prípade, ak prežijeme koniec sveta! (Smiech).
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite