Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Večnosť diamantov

.marína Smolková ..ako je to (s)právne .týždeň v ekonomike

Ak máte generačný snubný prsteň s diamantovým očkom, nemala by vás zaujímať len jeho historická hodnota. Okrem citovej väzby by ste si k jeho brúsenému kamienku mali vytvoriť aj rešpekt investora.

Pre každého skúseného „hráča“ na diamantovom trhu je miera jeho záujmu merateľná štyrmi „C“. Vychádzajúc z angličtiny – cut, clarity, color a carat – je to teda výbrus, čírosť, farba a karát. Logika za ich výberom je jednoduchá: Ideálny diamant by mal byť kvalitne vybrúsený tak, aby ideálne odrážal svetlo. Za týmto, na prvý pohľad jednoduchým úkonom stojí prekvapivo matematická veda. Ideálne proporcie definoval ešte v roku 1919 Marcel Tolkowsky tak, aby odrazené a rozptýlené svetlo maximálne podporovalo krásu kameňa. Aj druhá vlastnosť – čírosť – je náročná na dobré oko kupujúceho. Kritikou prechádzajú aj jemné prasklinky, bublinky či iné vnútorné chybičky. Čo sa týka farby, ak natrafíte na ružový alebo modro zafarbený diamant, vaša radosť je oprávnená. Naopak, žlté sfarbenie cenu skôr znižuje. Najväčší tmavomodrý diamant na svete si však už nekúpite, pod názvom Hope ho nájdete v Smithonian National Museum vo Washingtone DC.  A ako posledná by vás mala zaujímať hmotnosť diamantu, ktorá je určovaná v karátoch. Jeden karát je pritom 0,2 gramu

doplnková investícia

Podobne ako pri zlate, ani diamanty nie sú typickou investíciou. Ich úloha v portfóliu investora je teda skôr doplnková, stabilizačná. Cieľom je uchovať hodnotu investície práve v tých najťažších časoch, keď trhy rapídne klesajú, ako sú napríklad obdobia vojen. Investičný horizont sa ráta na roky, respektíve desaťročia. V porovnaní so zlatom je komplikáciou cenová transparentnosť a flexibilita. Každý diamant je špecifický, na určenie jeho hodnoty potrebujete odborníka. Zrealizovať predaj preto nie je také jednoduché a častokrát ani lacné. Aj v prípade diamantov je cena viazaná na dolár, pričom ceny diamantov reagujú na zmenu kurzu dolára s určitým oneskorením. Nakupovať sa teda oplatí, keď dolár klesá. Pri pohľade na históriu možno vidieť, že ceny diamantov v krátkodobom horizonte nemajú len rastúcu tendenciu. Vzhľadom na odporúčanú dĺžku tejto investície, počítanú v desaťročiach, si diamanty udržujú skôr rastovú, prípadne stagnujúcu tendenciu. Dobre to ukazuje skúsenosť z druhej polovice roku 2008, keď ceny diamantov klesali, no neporovnateľne menej, ako napríklad akcie či iné komodity. Od roku 2009 ceny diamantov opäť začali rásť.

trpezlivosť sa vypláca

Potenciálny investor určite začne hľadať diamanty cez internet. Tento zdroj je však odporúčaný skôr na porovnanie a získavanie informácií. Je množstvo obchodníkov, ktorí vedia zabezpečiť rýchle dodanie „čohokoľvek“ a za „veľmi dobrú cenu“. Práve nákup diamantových šperkov je veľmi obľúbený v online priestore. O tom, čo vám bolo doručené, sa často dozviete, až keď si dáte šperk upraviť v tradičnom kamennom klenotníctve. Obvyklé sú nekvalitné kamene, ktoré následne nie je možné ďalej zaujímavo zhodnotiť. Pre spätné odkúpenie a posúdenie hodnoty je však najdôležitejší certifikát. Každý diamant musí mať svoj „rodný list“ od nezávislého gemologického laboratória. Tie najznámejšie sú Gemological Institute of America (GIA), International Gemological  Institute (IGI) a HRD Antwerp Institute of Gemology (HRD). Na Slovensku zastrešuje túto činnosť Slovenský gemologický inštitút (SGI).

Autorka je hovorkyňa Tatra banky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite