Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nevinný?

.časopis

Nižšieho chlapíka s výraznou čeľusťou som prvýkrát stretol pár mesiacov po vojne, v lete 1999, na oslavách v akejsi dedine na západe Kosova. Srbi volajú túto oblasť Metohija, Albánci Dukagjin. Vystúpil z obstarožného, no dostatočne veľkého mercedesu, ktorý mal namiesto ŠPZ ceduľku s veľavravným nápisom H-A-R-A-D-I-N-A-J. Čo viac, však?

Každý ho tu poznal. Podal mi vizitku, kde bolo iba Ramush Haradinaj. Všimol som si, že má na tvári modriny. Vraj ho napadli ruskí vojaci. V skutočnosti to bolo zrejme tak, že bývalý veliteľ Kosovskej oslobodzovacej armády (UÇK) chcel prejsť autom cez provizórny most pri meste Klina, pričom ho chceli legitimovať ruskí vojaci, ktorí most strážili. Haradinaj sa im vzoprel a pri následnej bitke dostal pažbou samopalu. Pre „svojich“ to bol hrdina.
Aj o šesť rokov neskôr. Vtedy už tento bývalý vyhadzovač z nočného baru vo Švajčiarsku stihol doma urobiť závratnú politickú kariéru, založiť Alianciu pre budúcnosť Kosova a stať sa premiérom. No prišlo prvé obvinenie z Haagu a on sa dobrovoľne vydal do rúk spravodlivosti. Vojnových zločinov na srbských, rómskych, ale aj albánskych väzňoch tábora UÇK v Jablanici sa mal dopustiť tým, že ich tam mučili či zabíjali. No neodsúdili ho, vraj pre nedostatok dôkazov.
Verdikt bol alibizmus. Zastrašovaní svedkovia sa báli vypovedať, iní za záhadných okolností zmizli či spáchali samovraždu. Prišiel preto opakovaný proces, prvý v dejinách haagskeho tribunálu. Pred pár dňami Haradinaja opäť oslobodili. A Haag nedávno oslobodil aj chorvátskych generálov. Znamená to, že vojnoví zločinci sú iba Srbi? Určite nie. Belehrad je tentoraz oprávnene pobúrený a zmrazuje spoluprácu s Haagom.
Nedávno bol v Bratislave na prvej neoficiálnej návšteve Slovenska na pozvanie Slovenskej atlantickej komisie kosovský minister zahraničných vecí Enver Hoxhaj. Záslužný počin, pretože sympatický chlapík, pochádzajúci z akademického prostredia, našincom ukázal, že Kosovčania, to nie sú iba kreatúry drogových dílerov či gerilových bojovníkov. Minister Hoxhaj však tirež zavádzal, keď tvrdil, že oslobodenie Haradinaja ukazuje, že kosovskí Albánci sa nedopúšťali vojnových zločinov, pretože iba bránili svoju vlasť a nebojovali mimo územia Kosova. Kto potom zabil tých viac ako 3-tisíc Srbov a iných Nealbáncov?
Belehrad teraz bude musieť prehltnúť naozaj trpké sústo. Ak chce vstúpiť do EÚ, musí ďalej rokovať s Kosovom. A Kosovo budú možno zastupovať dvaja bývalí vysokí predstavitelia UÇK. Hashim Thaçi ako prezident a Ramush Haradinaj ako premiér...
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite