Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je .týždeň ohrozený?

.štefan Hríb .časopis .editorial

Po nedávnom texte o pokutách, ktoré dnes hrozia viacerým novinám, aj po našich článkoch o súdoch a prokuratúre, som dostal mnoho reakcií s otázkou, či je .týždeň existenčne ohrozený. Je aj nie je.

Tento časopis nemá zahraničných vlastníkov. Je to dnes skromná domáca firma, zložená z ľudí, ktorí veria slobode slova. Naše medzinárodné ocenenia a hádam aj domáci vplyv na verejnú mienku nie sú a nikdy neboli výsledkom dostatočných zdrojov. Robíme v skromných  podmienkach to, čomu veríme, a snažíme sa to robiť odvážne a tvorivo. Sme preto oveľa zraniteľnejší, než firmy so silným zahraničným kapitálom, ale sme aj slobodnejší.
Tak je to aj s článkami o súdoch, prokuratúre a všetkých citlivých kauzách. Nehľadíme nikdy na možné riziko, ak sme si istí, že texty sú pravdivé. V štáte, kde sa dá spravodlivosť kúpiť, sme aj týmto zraniteľnejší, ale tú cenu vedome platíme.
Je teda tento časopis v súvislosti s najnovšími hrozbami a článkami existenčne ohrozený?
Najprv poviem, že ohrozujúce nie sú iba tie peniazuchtivé žaloby a pokuty. Problémom sú aj nové dane a odvody od budúceho roka. Tie sa totiž najviac dotknú práve projektov, ako je .týždeň. Malé a stredné domáce firmy budú nezmyselne krvácať, a neminie to ani nás. V tom však úplne dôverujem ľuďom, ktorí tento časopis tvoria. Všetci, celá redakcia aj vydavateľstvo, potrebujú živiť svoje rodiny, no súčasne sú to ľudia, pre ktorých je .týždeň viac ako práca. Dane a odvody prežijeme. Krvavo, ale prežijeme. Veľmi si túto vnútrofiremnú atmosféru vážim.
Ešte horší ako dane a odvody je pre nás ustavičný pokles inzercie na celom trhu novín a časopisov. Inzercia tvorí väčšinu príjmov médií, prakticky všetky noviny sú od nej životne závislé. Toto je výzva, s ktorou sa už pár rokov boríme, a výsledok je a budúce roky aj bude neistý. Navyše nie je celkom v našich rukách. My sa snažíme o kvalitu a ponúkame bonitnú cieľovú skupinu, ale rozhodnutia robia firmy.
Až teraz odpoviem na otázku z úvodu. Nie, nemyslím si, že .týždeň je ohrozený. A je to tak preto, že máme okrem osvietených vlastníkov, statočnej redakcie a pracovitého vydavateľstva ešte jednu veľkú prednosť: Vás, našich čitateľov. A toto je najdôležitejšia prednosť, pretože nakoniec rozhoduje o všetkom.
Tieto noviny sú každý týždeň našou ponukou pre vás. Teraz k vám výnimočne mám aj jednu dôležitú prosbu: Vzhľadom na možné likvidačné pokuty, nové dane a stav inzertného trhu prosím vás, jednotlivcov, aj vás, firmy: Ak sa to čo len trochu dá, a ak nás považujete za užitočný časopis, predplaťte si nás. Vy tým ušetríte až 39 eur, a nám obrovsky pomôžete. Nehovorím to naľahko, nie je to žiadna kampaň. Prosím vás preto, lebo to naozaj potrebujeme, ak chceme prežiť všetko, čo sa na nás chystá (viac na tyzden.sk/predplatne.html).
Ďakujem vám vopred za celý budúci rok, každému jednotlivo.

Pocta Jozefovi Haštovi
Minulý týždeň odišiel z funkcie prednostu psychiatrickej kliniky v Trenčíne Jozef Hašto. Stalo sa tak po dlhodobom spore s novým vedením nemocnice, ktorý vyvrcholil úradníckym bazírovaním vedenia na knihe dochádzok, hoci práve ľudia ako Jozef Hašto vždy venovali svojej práci nepomerne viac času, než káže akákoľvek zmluva.
Svojím postojom Jozef Hašto opäť potvrdil, že jeho občiansky postoj v kauze Hedviga Malinová nebol náhodný. Priamy, hrdý, odvážny profesionál je na Slovensku výnimkou. Jozef Hašto ňou je a tým mení zakríknutý svet okolo seba.
Jozef, ďakujem Ti.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite