Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vulgárny poradca

.eva Čobejová .časopis

Profesor Peter Staněk neovládol svoje emócie a v diskusnej relácii Slovenskej televízie najprv Ľudovítovi Kaníkovi odporučil držať „hubu“, potom svojho oponenta označil za chrapúňa a svoj hysterický výstup dokončil slovkom: „Hajzeľ!“ Kamery a mikrofóny ešte bežali, takže sa to nedalo nepočuť. Neskôr sa ukázalo, že Staněk sa nerozčúlil nad nejakou nebotyčnou lžou, ale nad pravdivou Kaníkovou poznámkou, že bol kedysi štátnym tajomníkom ministerstva financií.

V priamom prenose sme teda videli, že pán profesor je vskutku výbušná povaha, ktorá neznesie veľa. Od rozčúlenia k agresivite a vulgárnosti uňho nie je vôbec ďaleko. To je pre verejne pôsobiaceho akademika dosť vážny hendikep, navyše, keď sa pohybuje aj blízko politiky a aktuálne je poradcom premiéra pre makroekonomiku a stratégie.
Je to už druhý človek z okolia Roberta Fica, ktorý má vážne problémy s nezvládnutou agresivitou. Poradcom tohto premiéra bol svojho času aj Drahoslav Machala. To je ten pán, čo na ulici fyzicky napadol Tomáša Janovica a jeho manželku, potom útok vehementne popieral, až kým ho zo lži neusvedčili kamery.
Ako sa vlastne takíto ľudia dostanú k funkcii poradcu premiéra? V podstate sú dve možnosti: buď Machala aj Staněk boli predtým, než začali radiť premiérovi, celkom seriózni ľuďia, no funkcia v nich prebudila utajené agresívne sklony. Alebo mali problémy so zvládaním svojej frustrácie, hnevu či návalov zlosti už aj predtým, než ich oslovili z Úradu vlády.
Správna je druhá možnosť. Sklon k vulgárnemu a agresívnemu správaniu zrejme mali obaja páni aj predtým, než sa im dostalo tej cti, aby radili predsedovi vlády. Lenže tieto nepríjemné vlastnosti ich vôbec nedegradovali v očiach Roberta Fica. Možno mu dokonca aj trošku imponovali.
Až kým Machala nenapadol Tomáša Janovica rovno pred priemyselnými kamerami (aká smola!) a kým Staněk neuletel rovno pred verejnoprávnymi kamerami (tiež riadny pech).
Kým Machalovi jeho výstup zabránil v návrate do vládneho paláca, poradcovské kreslo profesora Staněka sa neotriaslo. Erik Tomáš odkázal, že to nebudú komentovať. Pán Staněk sa však asi trošku vyľakal, lebo v médiách sa objavilo jeho svojrázne ospravedlnenie: „Pánu Kaníkovi sa ospravedlňujem, že som sa dal uniesť. Ale naozaj si myslíte, že to, čo on tam drístal, je korektná záležitosť?“
Čo vlastne predtým Machala a teraz profesor Staněk radia premiérovi? A ako tie ich rady formujú Slovensko a jeho povahu?

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite