Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Olympijská križovatka

.miro Sedlák .časopis

Slovenský olympijský výbor bude o pár dní voliť svojho prezidenta. Po trinástich rokoch budú mať delegáti konečne na výber. Proti súčasnému šéfovi Františkovi Chmelárovi sa postaví tréner hokejových majstrov sveta Ján Filc.

Predvolebná atmosféra je navonok pokojná, obaja kandidáti o sebe hovoria s rešpektom a zdôrazňujú vzájomne korektné vzťahy. V skutočnosti je však rozdiel priepastný. Každý z nich predstavuje celkom iný svet. Jeden je kariérny funkcionár, ktorý sa zo športového prostredia nikdy nedokázal vymaniť. Ak sa teda nepočíta kariéra agenta ŠtB, to však pri zastávaní funkcií v slovenskom športe nemusí byť prekážka (hokejisti by vedeli rozprávať). Druhý kandidát má skúsenosť manažéra medzinárodnej firmy, ktorú spoluzakladal a vybudoval. Popri tom sa stal najúspešnejším slovenským reprezentačným trénerom v tímových športoch.
Františkovi Chmelárovi sa nedá uprieť, že počas štyroch olympijských cyklov doniesli športovci celkovo 28 medailí. Pre päťmiliónovú krajinu to opticky nie je zlý výsledok. Pri bližšom pohľade však ani tento odpočet šéfa SOV lichotivý nie je. Všetky tri cenné kovy z poslednej zimnej olympiády vo Vancouveri možno pripísať iba biatlonu, ktorý nepatrí medzi najpopulárnejšie ani najsledovanejšie športy. Zlato a striebro navyše Slovensko získalo len vďaka importu Anastázie Kuzminovej z Ruska. A dávnejšie striebro z Turína pre snoubordistu Rada Žideka bolo vrcholom jeho individuálnej kariéry, na čo nikto z jeho nasledovníkov nedokázal nadviazať.
Podobne vyzerá bilancia z letných olympijských hier. Nebyť vodákov a športovej streľby, disciplín, v ktorých má Slovensko dlhodobo silné zastúpenie i prepracovanú metodiku, aká by bola zbierka medailí? Navyše, v tímových športoch malo naposledy Slovensko zastúpenie na letných hrách v roku 2000 v Sydney. Hlavným mottom kandidatúry Františka Chmelára je pritom kontinuita. Teda zakonzervovanie stavu, ktorým však je postupný úpadok.
Ani Ján Filc nie je mesiášom slovenského športu. Bol viceprezidentom hokejového zväzu v čase, keď jeden z najpopulárnejších športov zaznamenal úpadok po úspešných časoch. Zodpovednosti sa síce nezrieka, sám viackrát pomenoval chyby, ktorých sa zväz aj pod jeho vedením dopustil, ale nedá sa na to zabudnúť. Má však za sebou na naše pomery úspešný príbeh človeka, ktorý si dokázal zabezpečiť ekonomickú nezávislosť a uspieť aj ako športový tréner a manažér. Mohol by teda do slovenského športu priniesť nielen nový pohľad, ale aj skúsenosť z biznisu. Má totiž optiku človeka, ktorý pochádza zo športového prostredia, no nie je ním zaťažený. Aj preto je lepší kandidát na prezidenta SOV.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite