Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Kto je na vine
Tragédia pri výstavbe diaľnice na východe Slovenska sa napriek stále prebiehajúcemu vyšetrovaniu stala predmetom politického sporu medzi exministrom dopravy a predsedom KDH Jánom Figeľom a jeho nástupcom v úrade Jánom Počiatkom zo Smeru.
Figeľ tvrdí, že podpera, ktorá sa zrútila na stavbe diaľničného mostu v Iliašovciach, mala podľa pôvodných plánov vyzerať inak. V tendrovej dokumentácii bola podľa neho uvedená takzvaná výsuvná skruž, ale pri výstavbe bola použitá pevná skruž. „Táto zmena, ktorá bola uskutočnená, nemohla byť urobená bez vedomia investora, teda štátnej Národnej diaľničnej spoločnosti a bez súhlasu stavebného dozoru, takisto Národnej diaľničnej spoločnosti,“ povedal Figeľ pre médiá. Tiež tvrdí, že stavebný dozor v čase nehody nebol na stavbe. Minister Počiatek kritiku odmieta a hovorí, že v tendrovej dokumentácii je uvedené, že stavbári si mohli technológiu vybrať podľa seba. „Vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti z čias pána Figeľa explicitne dalo zhotoviteľovi voľnú ruku v spôsobe výstavby, ak výsledné dielo bude vyzerať tak, ako bolo naprojektované,“ tvrdí Počiatek. Figeľovi vyčíta aj to, že začal stavať diaľnicu bez toho, aby bola v súťaži vybratá firma, ktorá by zabezpečovala stavebný dozor a ten preto musela vykonávať Národná diaľničná spoločnosť. „Nebol schopný zabezpečiť externý dozor na stavbu. Dnes sa sám prihlásil k nominácii dozoru, ktorý, paradoxne, zároveň kritizuje,“ citoval Počiatka denník SME.
Hneď po nehode sa objavili aj úvahy, či zrútenie podpery nesúvisí s tlakom na čo najnižšie ceny stavebných prác. „Stále tvrdíme, že extrémne nízke ceny sa musia niekde prejaviť,“ odpovedal v RTVS štátny tajomník ministerstva dopravy Andrej Holák na otázky, či v súťaži zvolená nízka cena môže súvisieť s nehodou. Igor Tóth zo Slovenskej asociácie konzultačných inžinierov však tvrdí, že ani vyššia cena by bezpečnosť nezaručila. „Vždy sa robí za najnižšie náklady a radšej sa zvyšujú marže a zisky. Určite sa prebytky nebudú dávať do zvýšenia bezpečnosti,“ povedal Tóth pre denník Sme.
K nehode došlo 2. novembra a zahynuli pri nej štyria robotníci. Dvaja na mieste, jeden pri prevoze do nemocnice a štvrtá obeť tragédie podľahla zraneniam v košickej nemocnici. Príčiny nehody sa stále vyšetrujú.
.jm

SaS neuspela

Návrh zákona o registrovanom partnerstve, ktorý do parlamentu predložila SaS, podporilo iba 14 poslancov. Za registrované partnerstvá  hlasovali všetci prítomní poslanci SaS, okrem nich aj traja poslanci SDKÚ, štyria z OĽaNO a jeden z Mostu-Híd. SaS zožala kritiku za to, že nebola pri hlasovaní kompletne prítomná. Chýbal aj R. Sulík. Zo Smeru návrh nikto nepodporil.
.eč, SITA

Pápež a Bezák

Benedikt XVI. poslal Konferencii biskupov Slovenska list, v ktorom vysvetlil, prečo odvolal Roberta Bezáka. Podľa zverejneného listu chcel obnoviť medzi slovenskými biskupmi účinnú kolegialitu a usporiadané pastoračné riadenie v trnavskej diecéze v autentickom duchu II. vatikánskeho koncilu. Dôvody, pre ktoré už R. Bezák nemohol viesť trnavskú arcidiecézu, list neuvádza.
.eč, SITA

Nemajú vraha

Polícia stále nemá vraha Ernesta Valka, ktorého zastrelili pred dvoma rokmi v jeho dome v Limbachu. Podľa denníka SME sú vo väzbe traja páchatelia, ktorí vykrádali domy v okolí, no vyšetrovatelia im nevedia dokázať, že strieľali na známeho advokáta. Minister vnútra Robert Kaliňák je však optimista, podľa neho je dôkazná situácia lepšia ako pri vražde Daniela Tupého.
.vag

Hádky v SDKÚ

V SDKÚ sa rozhorel ďalší spor. Návrh predsedu poslaneckého klubu Ľudovíta Kaníka, zaviesť tzv. mikrodane vo výške 0,1 percenta z každej bezhotovostnej platby, odmietli Ivan Mikloš, Lucia Žitňanská, Miroslav Beblavý aj Ivan Štefanec. Kaník napokon návrh stiahol, podľa bývalého šéfa ekonomickej sekcie SDKÚ Tomáša Meravého je vedenie strany „bandou tupcov a hochštaplerov“.
.vag

Len 5 percent

Minister financií Peter Kažimír povedal, že vláda učiteľom budúci rok nepridá na platoch viac ako päť percent. „Ja som dal úplne najavo aj zástupcom odborov, že nie sme na arabskom trhu,“ povedal minulý týždeň minister. Podľa neho stav verejných financií veľkorysejšie zvýšenie platov neumožňuje. Naopak, učiteľskí odborári trvajú na desaťpercentnom zvýšení a ak ho nedostanú, sú pripravení vstúpiť 26. novembra do časovo neobmedzeného štrajku.  
.lk  

Renáta Zmajkovičová/
Podpredseníčka NR SR prišla s nápadom obmedziť bilbordy pri cestách, ale napokon sa podpredsedníčka parlamentu iniciatívne rozhodla stiahnuť svoj vlastný návrh z parlamentu. Zvláštne, lebo u mnohých voličov by Smer týmto krokom zabodoval. A ani by to veľmi nebolelo.

Milan Čič/
Vo veku 80 rokov zomrel riaditeľ Kancelárie prezidenta SR a bývalý predseda Ústavného súdu SR  Milan Čič. V poslednej komunistickej vláde bol Čič ministrom spravodlivosti. V rokoch 1989 a 1990 bol slovenským premiérom.

Miroslav Šatan/
Kapitán hokejového klubu Slovan Bratislava si zrejme nezahrá najbližšie tri zápasy KHL. Dôvodom je úraz hlavy a podvrtnutá krčná chrbtica. Zranenie utrpel v zápase s Levom Praha, po náraze s obrancom súpera a kamarátom z reprezentácie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite