Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Alfa je dôležitejšia než KDH

.martin Hanus .časopis .rozhovor

Prvýkrát verejne pripustil, že jeho cesty s KDH sa čoskoro rozídu. Hovorí, že stranícky predseda Figeľ je odtrhnutý od reality a kresťanskí demokrati už ani nestoja o záchranu. Prichádza s novou politickou platformou, na ktorej chce zjednotiť pravicu. Poslanec Radoslav Procházka.

.predstavili ste novú politickú platformu a jej dokument Alfa. Prečo ten názov Alfa?
Je krátky, úderný, začína sa aj končí tým istým písmenom. Ale v prvom rade ide o symbol nového začiatku.

.ten názov evokuje aj čosi iné, alfasamca. Chceli ste sa pohrať s touto asociáciou?
Nie, to som si uvedomil až neskôr, ale už som sa s Alfou tak zžil, že touto konotáciou som sa nedal odradiť. (Úsmev.)

.cítite sa ako politický alfasamec?
Necítim sa tak. Mám ambíciu presadiť sa s týmto programom, ale nie kvôli osobnému uspokojeniu. Celý svoj dospelý život rozmýšľam o štáte a spoločnosti, asi 15 rokov sa aktívne vyjadrujem k pomerom na Slovensku. Nechcem byť vo verejnej službe len ako straník, chcem, aby sa mi podarila zmena, ktorú táto krajina aj pravica potrebujú.

.lenže je tu veľký rozpor: na jednej strane predkladáte zásadný dokument, ktorý na druhej strane pôsobí mocensky bezzubo. Ste radovým poslancom a de facto jediným členom platformy. Nie je vaša Alfa už teraz mŕtvo narodeným dieťaťom?
Nemyslím si to. Shootyho karikatúra bola potvrdením jeho geniality vystihnúť podstatu. Tá nie je voči môjmu doterajšiemu úsiliu lichotivá, naozaj sa totiž zdá, že za mnou je prázdny priestor, lenže dôležité je aj to, čo je za okrajom karikatúry. A tam sú ľudia, ktorí sa už začínajú grupovať a ktorých ešte za tým okrajom nie je vidieť.  

.môžete ich menovať?  
V tejto chvíli to nechcem rozmieňať na drobné. Ide o základný koncept, na ktorý budú nadväzovať čiastkové programy v štyroch či piatich oblastiach. Keď ich predstavím v mesačným odstupoch, predstavím aj ľudí, ktorí sú za tie oblasti zodpovední a tvoria expertné jadro.

.koľko ľudí vám radilo pri príprave Alfy?
Tá skupina je relatívne úzka, je to jednociferné číslo.

.sú to ekonómovia?
Práveže je tam len jeden. Dokument je najmä mojou osobnou predstavou, aké chcem Slovensko.   

.no zatiaľ sa z vášho KDH prihlásila k nemu len europoslankyňa Anna Záborská...
Jej vyjadrenia som naozaj vnímal ako vyjadrenie základnej podpory, ale nemám mandát na to, aby som z nej robil tvár platformy. Ona hovorí sama za seba.

.ako to vôbec myslíte s vašou platformou?
Platforma nebude mať žiadne oficiálne členstvo ani sa nebude realizovať na pôdoryse jednej strany. Ide o typ spoločenskej zmluvy, ktorá potrebuje širšiu mobilizáciu. Vo vzťahu ku KDH som splnil svoju politickú povinnosť, ale mojou, možno trochu trúfalou ambíciou je, aby podstatná časť Alfy bola základom programu pravice do ďalších volieb. Chcem, aby sa pravica zjednotila na téme, aby zabudla na šťuchanie sa v rade, kto bude ten alfasamec, ale aby sa pokúsila dohodnúť alternatíve voči Ficovmu modelu štátu.

.lenže, aby ste tých ostatných donútili o vašich predstavách uvažovať, mali by ste najskôr presvedčiť vaše vlastné hnutie...
Tomuto predpokladu nerozumiem. Prečo by mala byť možnosť rámcovej dohody na základnej idei podmienená väčšinou v Rade KDH?

.prečo sa má vedenie SDKÚ zaoberať niečím, čo hovorí radový poslanec KDH?
Možno preto, že pravica dnes nemá na personálnej úrovni ľudí, ktorí by stíhali s Robertom Ficom. Ale môžu stíhať so Smerom na úrovni tém, ideí a riešení. Toto je pokus, ako zmeniť paradigmu a vymaniť sa z kazajky hľadania niekoho, kto bude rovnako zručný populista a komunikátor ako Fico. Treba otočiť diskurz tak, aby sme sa bavili o tom, ako by mal tento štát vyzerať.

.naozaj si predstavujete, že do roka a do dňa sa na spoločnej tlačovke zídu Figeľ, Frešo, Sulík a Bugár, ktorí sa prihlásia k významným častiam dokumentu poslanca Procházku?
Vôbec nie. Nechcem to povedať príliš nahrubo, ale koho dnes zaujíma, čo títo štyria páni hovoria? Ja sám seba, svoju úlohu ani výtlak nepreceňujem, ale nemyslím si, že úspech Alfy závisí od toho, čo si dohodnú títo štyria ľudia.

.vám nejde o to získať pre seba jednotlivé strany, ale ich voličov?
Ide mi najmä o podporu verejnosti. Keby boli stredopravé strany reálnou alternatívou voči Ficovi, bola by to niečo iné. Ale dnes? V poriadku, SaS si ľudia aspoň vedia stotožniť s nejakou agendou, SDKÚ je spojená najmä s rómskou témou, pri KDH ľudia s výnimkou zákazu nedeľného predaja a hazardných hier netušia o žiadnom postoji k zásadným témam, a Maďari sú zas špecifická kategória. Mne sa nezdá existenčne dôležitý manifestačný súhlas súčasných lídrov. Potešilo by ma to, ale na tom nestaviam svoju politickú budúcnosť.

.hovoríte, že pre vás nie je kľúčové, čo si o vašom programe budú myslieť iné strany, dokonca ani to, čo si o ňom myslí vaše vlastné KDH...
...je to pre mňa dôležité, ale nie je to rozhodujúce. Ak väčšina Rady KDH povie, že to nechce, potom si poviem, ó, škoda, ideme ďalej, vy niečo vymyslíte... Pre mňa je to, čo bude s Alfou, dôležitejšie, než záchrana jednej politickej strany, ktorá sa tej záchrane aktívne bráni.

.to myslíte KDH?
Áno.

.to je zvláštne: o vašej strane hovoríte skepticky až s nechuťou, vaše vzťahy s jej šéfom Figeľom sú na bode mrazu, na druhej strane verejne deklarujete, že chcete ďalej pôsobiť v KDH, pričom predkladáte ambiciózny program, ktorý nepokladá podporu zo strany vedenia KDH za kľúčovú. Máte to vôbec politicky premyslené?
Mám, ale ak by som o tom hovoril teraz, stratí to význam.

.ešte na júnovom sneme KDH viacerí očakávali, že budete kandidovať za lídra hnutia. Vy ste to vtedy odmietli, ale z niektorých vašich vyjadrení vyplývalo, že to nabudúce možno skúsite. Bude vašou ambíciou vystriedať Figeľa na čele KDH?
Výlučne za predpokladu, že po tom v hnutí bude výrazný dopyt a že by to pomohlo hnutie sceliť. V tejto chvíli tam tento predpoklad nie je a neviem, či sa tak stane v dohľadnom čase, v ktorom to bude pre mňa únosné.

.na ambiciózneho politika postupujete neštandardne: akoby ste čakali, kým bude situácia v KDH veľmi zlá a hnutie vás samo požiada o záchranu. Ale sám sa o to nijako neusilujete.
Zmena stanov KDH, o ktorú som sa usiloval, bola pokusom upratať loď tak, aby sa na nej dalo plávať nielen v pobrežných vodách, ale aj sa vydať na šíre more. Tento pokus nebol úspešný. Ja však nemám záujem byť paravánom v obchode, v ktorom bude všetko fungovať ako doteraz, a kde bude reálny vplyv v rukách ľudí, ktorých vieme spočítať na prstoch jednej ruky. Postupne začínam chápať to, čo mnohí avizovali už predtým. Rozhodujúca vrstva v KDH už nechce zmenu. Nie som v politike na to, aby som robil niekomu mimikry.

.pred piatimi rokmi to približne takto pomenovali František Mikloško a Vladimír Palko, ktorí odišli z KDH. Daniel Lipšic ich vtedy kritizoval, že z KDH nemali odísť a mali sa usilovať o jeho obnovu. Vy osobne ste vtedy síce ešte neboli v politike, ale svojím neskorším vstupom do vrcholnej politiky v drese KDH ste vlastne tiež spochybnili ich dôvody...
Každý máme svoj čas a svoj vlastný zápas, politický aj osobný. Som generačne niekde inde.

.dospeli ste však k rovnakým záverom. Aj vy odídete z KDH?
Nechcem predbiehať a ani sa uzatvárať pred žiadnou možnosťou. Ale vôbec neviem vylúčiť, že všetky tie kuvičie hlasy sa aj v mojom prostredí ukážu ako pravdivé.

.teda hlasy, podľa ktorých Procházka z KDH napokon aj tak odíde...  
Teda, že moje pôsobenie v KDH je nekompatibilné z podstaty.

.vy vlastne teraz hovoríte, že v tomto volebnom období odídete z KDH.
Hovorím nasledovné: pripúšťam, že moje vytláčanie von, ktoré, samozrejme, nie je momentálne na oficiálnych fórach KDH priamo verbalizované, no ktoré cítim vnútri intenzívne, bude mať takú silu, že ma to vypľuje.

.v kDH už o vás nemajú záujem?
Mali by, ak by som tam pôsobil spôsobom, aký sa im bude páčiť. Ale nie tak, ako doteraz. Pravdupovediac, ja im to ani nemôžem vyčítať, je ľudsky prirodzené, že moja komunikácia im nevonia. Tí ľudia sú 20 rokov zvyknutí na isté prostredie s vlastnými pravidlami, ja som však prišiel zvonku. Dobre to bolo vidieť na prípade diplomu Jána Figeľa. Politické pravidlá sú nastavené tak, že sa treba postaviť za predsedom a fúkať mu vietor do chrbta. Som však vysokoškolský učiteľ, odškolil som viacero doktorandov, sám som napísal dizertačnú prácu, ktorá vyšla v USA ako kniha. Nemôžem poprieť svoj doterajší život a tvrdiť, že toto je kóšer a dajte mi pokoj. Mnohé veci, ktoré sa pripisujú Figeľovi ako zlyhania, nie sú také strašné, aby ho diskvalifikovali na výkon politickej funkcie. Čo ho však diskvalifikovalo na líderstvo, je spôsob, akým zlyhania či pseudozlyhania komunikoval.

.keď Figeľ čelil kauze s bytom, verejne ste ho ešte hájili. Kedy nastal zlom?
Pri zlatých padákoch. Figeľ vtedy povedal, že vyvodí zodpovednosť. Ukázalo sa, že vyvodenie zodpovednosti v jeho prípade znamená, že povie, že vyvodí zodpovednosť.

.čo je jeho najväčšou slabosťou?
(Ticho.) Podľa mňa je to dobrý, poctivý človek, ale je odtrhnutý od reality a neuvedomuje si vlastné politické limity.

.z kuloárov počuť, že to isté si o Figeľovi myslia aj ďalší dôležití muži KDH. Prečo za ním naďalej stoja?
Lebo nemajú plán B. Ja ho pre nich nepredstavujem a žiadny iný nemajú.

.prejdime k Danielovi Lipšicovi. Ešte pred časom ste s ním tvorili jeden tím, mnohí očakávali, že ak raz odídete z KDH, pôjdete spolu. Lipšic odišiel, založil nové hnutie a vy ste ostali v KDH ako osamelý bežec. Prečo nie ste s ním?
Ten dôvod sa vám možno bude zdať smiešny. Ale do istej miery je to osud. Každý má v živote svoju rolu, niektoré veci sa dejú a aj ich sami privolávame. Dnes nie som v Novej väčšine, pretože nie som presvedčený, že takto a v tom čase a týmto spôsobom mala vzniknúť. Danovi som svoje výhrady vopred povedal. Podľa mňa bolo jeho povinnosťou kandidovať za predsedu KDH, ako sa to očakávalo. Chápem, že sa nechcel dať rituálne popraviť, ale sú zápasy, ktoré stojí o to bojovať, hoci je jasné, že človek prehrá.

.robert Žitňanský, náš bývalý kolega a dnes ekonomická tvár Lipšicovho hnutia, po prečítaní Alfy na Facebooku napísal, že ak by mal rozhodovať program a vízia, nemôžete sa raz nestretnúť. Viete si predstaviť, že sa s Lipšicom spojíte pod jednou strechou?
Neviem to vylúčiť, ale teraz vôbec neuvažujem o tom, kedy by to malo byť, na akom inštitucionálnom pôdoryse a za akých personálnych podmienok. Ale pokladám za samozrejmé, aby ľudia, ktorí si rozumejú ľudsky aj politicky, úzko spolupracovali. V KDH sa momentálne pestuje urbánna legenda, že som v hnutí ostal po dohode s Danom, aby som hnutie zvnútra oslaboval, čo je úplná absurdita. Niektorí ľudia okolo Dana sú zasa na mňa urazení, že som neodišiel s ním. Pre mňa je však naozaj okrem cieľa dôležitá aj cesta, ako k nej dospieť.

.aký je momentálne váš vzťah s Lipšicom?
Na osobnej úrovni sme sa nestretli dlhé mesiace.

.úplne ste sa odcudzili?
Nie je to také srdečné ako kedysi, ale náš vzťah je stále priateľský. Dano má obrovské miesto v našej politike a jeho veľkou devízou je, že chce moc. Toto politik musí mať. Zároveň ho pokladám za poctivého a kompetentného človeka. Ale ja mám svoj vlastný život. Už nikdy nebudem Lipšicovou dvojkou či jeho asistentom.

.takto to bolo?
Nie, ale niektorí to tak vnímali. Aj z dôvodu svojich osobnostných predpokladov, temperamentu a ega nebudem nosič vody.

.ego je tu asi vhodné slovo. Richard Rybníček nedávno pre .týždeň povedal, že najväčším problémom slovenskej pravice sú veľké egá jej predstaviteľov. Nie je toto naozaj väčším problémom než nové idey, o ktorých tu viacerí presviedčate verejnosť?
Je to problém, aj preto som povedal, že šťuchanie v rade trpaslíkov nie je schodná cesta. Pravica sa nie je schopná zhodnúť sa na jednej osobe ako lídrovi, musí preto hľadať inú, programovú platformu. No tých veľa eg má aj priaznivú podobu: produkujú nápady a priťahujú záujem. Iste, súťaž medzi nimi nemôže trvať večne, ale o to silnejšie bude ego, ktoré vzíde z toho vzájomného hryzenia sa.

.zvyknete hovoriť, že odkedy ste politikom, stratili ste svoje libertariánske inštinkty, pretože cítite povinnosť zastupovať aj ľudí v Brezne, ktorí majú od politiky celkom iné očakávanie...
Áno, ale tieto moje inštinkty významne oslabil najmä fakt, že som sa stal otcom. Začal som svet vnímať celkom inak, omnoho viac mi záleží na tom, ako bude vyzerať o 20-30 rokov, keď tu budú žiť osoby, ktoré sú pre mňa tie najdôležitejšie.

.aj libertarián tvrdí, že mu záleží na budúcich generáciách, práve preto chce čo najviac slobody a čo najmenej štátu.
Moje libertariánske inštinkty skôr spočívali v tom, že ja sám ako osoba som dostatočne silný a úspešný na to, aby som sa presadil a ostatní členovia komunity ma nemusia príliš trápiť. Nemôže sa mať dobre jedinec, ak sa má okolo neho zle príliš veľa ľudí. Človek aj duchovne dozrieva, veľa som čítal a rozmýšľal, preto teraz stále až posadnuto opakujem, aká dôležitá je hodnota spoločenstva.

.kto vás najviac ovplyvnil?
Americký františkánsky mních Richard Rohr a jeho knihy.

.je paradoxom, že hovoríte viac o hodnote spoločenstva než slobode jednotlivca, no súčasne ste predložili program, ktorý ľavica bez väčších problémov onálepkuje ako antisociálny.
Tá nálepka bude nespravodlivá. Ja v prvom rade chcem, aby umelú, nefunkčnú solidaritu nahradila prirodzená solidarita, ktorú citliví a premýšľajúci ľudia chcú praktizovať už dnes. Len nemajú veľa zdrojov, keďže štát im ich berie a potom to ešte neefektívne a s veľkým plytvaním prerozdeľuje. Slovensko stojí historicky aj kultúrne na osobných väzbách, nie sme príliš schopní solidarizovať sa s cudzími ľuďmi. Dokážeme si vzájomne pomáhať, ale keď nás štát ako amorfná entita presviedča, že je to jeho úloha, zvykáme si na to. Lenže na toto tu štát nie je.

.ako chcete Slovensko, ktoré volí Roberta Fica, presvedčiť o takejto revolučnej zmene?
Veľa ľudí z môjho okolia, ktorí sa s touto zmenou stotožnili, sú praktizujúci kresťania. Ide o ľudí so silným pocitom k spoločnosti. Keď sa mi podarilo presvedčiť ich, môže sa mi to podariť aj pri mnohých ďalších, ktorí sa dnes necítia nikým zastúpení a nechcú štát, ktorý im ponúka Fico. Teraz som mal telefonát, dieťa v jednej mladej rodine si chcelo v nedeľu na obed zahrať na klavíri, prišiel za nimi sused so sekerou a vyhrážal sa, že klavír rozmláti. Títo ľudia majú s ním dlhodobé problémy, ale štát im nevie pomôcť. Je absurdné, že štát sa často nevie postarať o ochranu pred agresiou, no zároveň sa nám inde mieša do životov a vytláča priestor pre prirodzenú solidaritu.

.vašu Alfu zatiaľ najviac pochválil Richard Sulík, ktorý vidí podobnosti so svojím odvodovým bonusom. Mimochodom, je medzi oboma konceptmi filozofický rozdiel?
Zrejme je v motivácii. Mojím cieľom je silné spoločenstvo ľudí, ktorí sa vedia o seba aj o svoje okolie postarať. Nie je adresovaný tisícom najúspešnejších a najbohatších, ale aj ľuďom, ktorí občas potrebujú aj pomoc štátu. Nechcem sa však vymedzovať voči ekonomickému programu SaS, ktorý pokladám za kompetentný.

.jedna za najväčších zmien, ktoré navrhujete, je nový dôchodkový systém, ktorý ráta so základnou dávkou pre všetkých, zvyšok si majú ľudia zaobstarať sami. Súčasne tam máte koeficienty, viazané na počet vychovaných detí. Znamená to, že matku, ktorá prežije veľkú časť produktívneho života doma pri malých deťoch, tento systém zvýhodní oproti dnešnému?
Určite áno. Dnes matky oceňujeme almužnou, ktorá je nedôstojná.

.ale nezvýhodňuje váš model úspešného, bohatého, bezdetného, ktorý si bude odkladať veľké sumy nabok, na ktoré dostane daňové úľavy?  
Nie je to tak. Človek, ktorý si žije sám pre seba, má predsa za normálnych okolností rodičov. Ak oni finančne trpeli tým, že sa oňho starali a vychovali, tak to v ich starobe vytvára priestor pre morálne opodstatnenú solidaritu medzi generáciami. Na druhej strane, žena, ktorá vychovala deti, bude mať koeficientom zvýhodnený dôchodok. A zároveň jej budú môcť pomáhať aj jej deti. Ale kľúčové je ešte niečo: nemôžeme porovnávať našu predstavu o budúcnosti so súčasnosťou, ktorá je neudržateľná. Štát dnes iba predstiera budúcu schopnosť vyplácať dôchodky, ku ktorým sa zaviazal. K revolučnej zmene v uvažovaní nás jednoducho tlačia aj okolnosti.

.vráťme sa ešte k vašej politickej budúcnosti, kedy presne bude jasný váš plán B?
Maximálne o pol roka, teda do Popolcovej stredy.

.to, čo spravíte, ešte vôbec závisí od diania v KDH?
Áno, závisí.

.dovtedy sa teda dozvieme, či Radoslav Procházka bude kandidovať za predsedu KDH, alebo pôjde vlastnou cestou?
Ako som sa vyjadril, moju kandidatúru za šéfa KDH nepokladám za reálnu a ani sa o ňu primárne neusilujem. Keď čítate medzi riadkami, je z toho zrejmé všeličo. Ale môžu sa prihodiť aj iné veci. Ak sa majú prihodiť, stane sa to do pol roka.

.ste dosť tajuplný.
Pre istotu (Úsmev.)

Radoslav Procházka/
Narodil sa v roku 1972. Absolvoval Právnickú fakultu UK v Bratislave, titul doktora právnych vied získal v roku 2001 na Yale Law School v USA. Je členom Advokátskej komory štátu New York, špecializuje sa na ústavné právo, teóriu práva či na právo Európskej únie, je autorom viacerých monografií. Pôsobí na Katedre Teórie práva Právnickej fakulty Trnavskej univerzity. Od roku 2010 je poslancom NR SR za KDH. Je ženatý, má dve deti.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite