Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mormóni sú aj na Slovensku

.eva Čobejová .časopis .téma

Cirkev Ježiša Krista svätých neskorších dní, ako sa oficiálne nazýva mormónska cirkev, je zvláštne spoločenstvo. Uznávajú Ježiša Krista ako spasiteľa, hlásia sa k Biblii a čo sa týka životného štýlu, patria k najkonzervatívnejším cirkevným komunitám. Vyžaduje sa manželská vernosť, dodržiavanie zákonov, zakazuje sa alkohol aj káva. No práve táto Cirkev bola roky kritizovaná za mnohoženstvo, ktoré povoľovala do roku 1890. Mormóni majú dnes vyše 13 miliónov členov. Vďaka politickému úspechu Mita Romneyho získavajú aj na vážnosti, hoci sami sa spájaniu s republikánskym kandidátom trochu bránia.

.nový prorok
História cirkvi sa začala v roku 1820, keď sa štrnásťročný americký chlapec Joseph Smith modlil v lese blízko svojho domu, aby vedel, ku ktorej cirkvi sa má pridať. Josephovi sa vtedy mal zjaviť Boh Otec a Jeho syn Ježiš Kristus. Dostal za úlohu znovuzaložiť Cirkev Ježiša Krista, lebo tá pôvodná upadla.
V roku 1823 sa Smithovi zjavil anjel Moroni a rozprával mu o knihe, napísanej na zlatých doštičkách. O štyri roky neskôr mu Moroni ukázal miesto, kde pred stáročiami zlaté doštičky ukryl. Smitha poveril, aby knihu, napísanú egyptskými hieroglyfmi, preložil, čo sa mu podarilo vďaka Božiemu vnuknutiu. Tak vznikla Kniha Mormonova, ktorá má byť ďalším svedectvom o Ježišovi Kristovi. Keď bol preklad hotový, anjel si zlaté doštičky vzal späť so sebou. Práve táto časť histórie mormónskej cirkvi patrí medzi najspochybňovanejšie aj najvysmievanejšie.
Na čele cirkvi svojí prezident, ktorý je považovaný za proroka. Jeho zjavenia sú platné pre všetkých členov cirkvi. Tieto zjavenia môžu revidovať aj princípy, ktoré už nie sú v súlade s dobou – tak bolo zrušené mnohoženstvo či rasistický postoj k černochom. No dodnes nebolo revidované Slovo múdrosti, ktoré mal Joseph Smith obdržať od Boha v roku 1833. Okrem iného zakázalo používanie tabaku, alkoholu, drog, ako aj kávy a čaju.
Typické pre mormónov sú misionárske cesty, aj na Slovensko. Misionármi sú zvyčajne mladí muži okolo dvadsiatky, chodia po dvojiciach – v tmavých oblekoch, bielych košeliach a s menovkami. Na dvojročné misie do sveta sa vydávajú dobrovoľne a za svoje.  „Pôsobenie Cirkvi Ježiša Krista svätých neskorších dní u nás zatiaľ nevyvoláva väčšie konfrontácie,“ potvrdzuje teológ Boris Rakovský, ktorý vedie Centrum pre štúdium a poradenstvo v oblasti novej religiozity pri Ekumenickej rade cirkví SR. „Vo svete majú mormóni povesť slušných a pracovitých ľudí, ktorí kladú dôraz na rodinný život a morálku. Odsudzujú sex pred manželstvom a manželskú neveru, nefajčia, nepijú alkohol a podobne. Na Slovensku podporujú niektoré projekty z oblasti zdravotníctva, ale i prácu s Rómami.“

.rodina a večnosť
Silný dôraz dávajú mormóni na rodinu. Podľa ich viery rodinné vzťahy môžu trvať aj večne, preto pátrajú po svojich predkoch a vykonávajú ich posmrtné krsty v zastúpení. O tie môžu požiadať členovia cirkvi len pre svojich zosnulých príbuzných v priamej línii, no tí majú právo krst aj odmietnuť.
Túžba poznať svojich predkov vedie mormónov k budovaniu jedinečného archívu pri Genealogickej spoločnosti, ktorý sídli v Salt Lake City. Nepatrí priamo cirkvi, no spravujú ho jej členovia. Mormóni kopírujú a digitalizujú archívy po celom svete a bezplatne ich poskytujú všetkým záujemcom v takzvaných knižniciach rodinnej histórie (najbližšie sú vo Viedni a Budapešti, menšia pobočka je v Brne) alebo cez internetovú stránku familysearch.org.
Na Slovensku uzavreli dohodu s ministerstvom vnútra o prístupe do archívov už v roku 1991. Archívom poskytli financie aj technické prostriedky na kopírovanie. Za to dostali jednu kópiu, ktorá putovala do archívu v Salt Lake City. Proti tejto aktivite mormónov protestovala Katolícka cirkev, ktorá vyzvala svoje farnosti, aby nesprístupňovali mormónom svoje matriky. No profesionálni archívnici s kopírovaním až taký problém nemajú, mormóni totiž mohli v štátnych archívoch kopírovať len dokumenty staršie ako 100 rokov, ktoré sú aj tak verejne prístupné. Mormóni si vždy dávajú pozor na dodržiavanie zákonov krajiny, v ktorej pôsobia. Káže im to aj jeden z trinástich článkov ich viery.

.na Slovensku legálne
Mormóni chceli u nás pôsobiť ako oficiálne uznaná cirkev, hoci mali len okolo 150 členov. Na žiadosť o registráciu potrebovali 20-tisíc podpisov, ktoré v roku 2006 získali aj napriek tomu, že biskupi upozornili katolíkov, že „prípadným podpisom schvaľujú a podporujú činnosť tejto náboženskej skupiny, ktorej učenie nie je v súlade s učením Katolíckej cirkvi“. Dnes je Cirkev Ježiša Krista svätých neskorších dní jednou z osemnástich oficiálne pôsobiacich cirkví na Slovensku. No tradičné kresťanské cirkvi s ňou nespolupracujú.
„Z pohľadu vierouky tu existujú viaceré neprekonateľné odlišnosti,“ vysvetľuje Boris Rakovský. „Oni veria, že každý mormón, ktorý dodržiaval všetky stanovené pravidlá, sa po smrti stane bohom a získa svoju planétu, a takisto že všetci zosnulí majú po smrti možnosť stať sa dodatočne mormónmi. Preto mormóni praktizujú spomenutý zástupný krst. Viaceré mormónske chrámové rituály sú podobné slobodomurárskym, veď napokon i sám zakladateľ Smith bol členom slobodomurárskej lóže v Nauvoo. Posledný súd sa podľa mormónskej viery bude konať v ich ústrednom chráme v Salt Lake City a obnovenie desiatich kmeňov Izraela a znovuzriadenie Sionu – Nového Jeruzalema – sa uskutoční v Independence, v štáte Missouri. A to ani zďaleka nie sú všetky rozdiely, pre ktoré tradičné kresťanské cirkvi pokladajú z teologického hľadiska túto cirkev za náboženskú sektu.“

.naši mormóni
Na Slovensku dnes žije niekoľko sto mormónov, mnohí z nich sú cudzinci dočasne pôsobiaci na Slovensku. Okrem Bratislavy sú štyri pobočky v iných mestách. Čo môže k mormónom prilákať Slováka? „O duchovné veci som sa príliš nezaujímal, až kým som sa nešiel ženiť,“ priznáva Viliam Baťka z Bratislavy.  „Vtedy som si uvedomil, že zväzok, ktorý chcem uzavrieť so svojou manželkou, je čosi nadštandardné.“ Absolvoval síce pred sobášom duchovnú prípravu, ale napriek tomu cítil sklamanie, najmä z ľudí v cirkvi. V roku 1999 stretol v Bratislave mormónskych misionárov a opatrne im načúval. „Bál som sa, aby ma nezatiahli do vecí, do ktorých som nechcel byť zatiahnutý. Keď som však mal možnosť poznať ľudí z tejto cirkvi, tak som nemohol zaprieť, že to, čo vidím a počujem, je naozaj pravdivé a že tomu verím.“  Priznáva, že ho na ich učení upútal najmä princíp večnej rodiny. S manželkou už aj uzavreli manželstvo na večnosť. Tento obrad sa musí konať v chráme a pre našich mormónov je najbližší chrám v nemeckom Freiburgu. „Veľmi si cením, že budeme spolu s manželkou aj v posmrtnom živote. Teda, ak budem dodržiavať prikázania a budem toho hodný a ak aj moja manželka bude toho hodná,“ dodáva slovenský mormón.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite