Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Otázniky nad Čentéšom
Otázniky nad budúcnosťou Jozefa Čentéša visia aj po minulotýždňovom rozhodnutí Ústavného súdu. Sudcovia rozhodli, že prezident je povinný zaoberať sa vymenovaním Čentéša do funkcie generálneho prokurátora a v primeranej lehote rozhodnúť. Verdikt súdu mu však prisudzuje aj kompetenciu Čentéša nevymenovať, v takom prípade však musí uviesť dôvody. Tie podľa výroku Ústavného súdu nemôžu byť svojvoľné. Okrem zákonných prekážok má prezident právo kandidáta na post generálneho prokurátora nevymenovať aj pre „závažnú skutočnosť vzťahujúcu sa na kandidáta, ktorá dôvodne spochybňuje jeho schopnosť vykonávať funkciu spôsobom neznižujúcim vážnosť ústavnej funkcie alebo orgánu, ktorého má byť vrcholným predstaviteľom.“ Štyria ústavní sudcovia Lajos Meszáros, Ján Luby, Ľudmila Gajdošíková a Ladislav Orosz s verdiktom súdu nesúhlasili. Podľa informácií, ktoré uviedol denník Sme, im prekážali nejasnosti v rozhodnutí.
Na súd sa Jozef Čentéš obrátil s tým, že prezident podľa neho svojím nekonaním vo veci menovania obmedzuje jeho práva voliť a byť volený a právo na rovnaký prístup k voleným a verejným funkciám. Podľa Čentéša neexistuje žiadna prekážka, ktorá by bránila jeho menovaniu do funkcie. Prezident Ivan Gašparovič sa do uzávierky nášho časopisu k Čentéšovmu menovaniu oficiálne nevyjadril. Novinárke televízie Markíza však na otázku, či vidí dôvod na jeho nevymenovanie, odpovedal: „Vy ste novinárka a neviete ani jeden dôvod? Vyše roka všade píšu všetky dôvody.“
Rozhodnutie Ústavného súdu kritizovali aj viacerí politici. Poslanec za KDH a ústavný právnik Radoslav Procházka tvrdí, že formulácia o nevymenovaní na základe závažných sutočností môže byť účelová. „Ide o priestor na voľnú úvahu prezidenta, a tak aj bude využitý,“ povedal pre Sme Procházka. Šéfovi Poslaneckého klubu OľaNO Jozefovi Viskupičovi prekáža, že prezident teraz dostal možnosť zastaviť akéhokoľvek kandidáta na vysokú funkciu len tak. Ku kritikom z opozície sa pridal aj poslanec za Smer a právnik Mojmír Mamojka, podľa ktorého verdikt dáva priestor na subjektívne dôvody, čo je nesprávne.
Niektorí politici tiež kritizovali, že rozhodnutie súdu posilňuje prezidentské právomoci. Podľa lídra Novej Väčšiny Daniela Lipšica sudcovia de facto posunuli Slovensko od parlamentnej demokracie k prezidentskému systému.
.jm, sita

Kaštieľ a rád

Rád Svätého Benedikta, ktorý si nárokoval na vydanie kaštieľa v Rusovciach, neuspel so svojím dovolaním na Najvyššom súde a Slovensko sa tak stalo definitívne vlastníkom tejto pamiatky. Rád si na ňu robil nárok na základe závetu belgickej princeznej Štefánie a grófa Eleméra Lónaya. Kaštieľ má ísť do rekonštrukcie, no zatiaľ nie je vyriešené jej financovanie.
.eč, SITA

SOZA a stužkové

Šéf Slovenského ochranného zväzu autorského Vladimír Repčík upozornil maturantov chystajúcich stužkové, aby si pripravili pre SOZA 15 eur. Verejnosť tým opäť pobúril. Po rozhovore s ministrom kultúry Repčík ustúpil a poplatky už za stužkové nepýta. Ministerstvo vyhlásilo, že autorský zákon by sa v praxi mal uplatňovať citlivo a v súlade so zdravým rozumom.
.eč, SITA

Podozrivý kĺb

Cez Slovensko sa môžu na európsky trh dostať nebezpečné zdravotnícke implantáty. Tvrdí to britský denník Daily Telegraph, ktorého redaktori sa u nás pokúsili prostredníctvom fiktívnej čínskej firmy zaregistrovať nový bedrový kĺb. Elektrotechnický výskumný a projektový ústav v Novej Dubnici by im vraj vydal certifikát aj napriek tomu, že kĺb vychádzal z nebezpečného francúzskeho implantátu.
.vag

Spoločná olympiáda
O spoločnej kandidatúre Slovenska a Poľska na Zimné olympijské hry 2022 v Tatrách by sa malo rozhodnúť do konca roka. Slovenský olympijský výbor si od kandidatúry sľubuje obrovský impulz pre náš šport, no nechce do nej ísť bez súhlasu a spoluúčasti vlády. Slováci by mali pokryť asi tretinu súťaží, no trvať chcú najmä na ľadovom hokeji. O definitívnom organizátorovi hier sa rozhodne v roku 2015.   
.lk

Nový zákonník
Parlament schválil novelu Zákonníka práce, ktorá bude účinná od nového roka. Dohodári získajú niektoré práva zamestnancov. Vracia sa aj súbeh odstupného a výpovednej doby. Zmenší sa priestor pre zamestnávanie na určitý čas. Novela prináša aj posilnenie postavenia odborov či predlženie nočnej práce o jednu hodinu. Skúšobná lehota sa nebude dať predĺžiť. Opozičné pozmeňovacie návrhy neprešli. Zamestnávatelia sa obávajú nárastu nezamestnanosti.
.lk

Andrej Kiska/
Zakladateľ Dobrého anjela je už oficiálnym kandidátom na prezidenta a od nového roka začne zbierať podpisy. Bude občianskym kandidátom, no podporu politických strán neodmieta. Rozhodnutie urobil na základe prieskumu, ktorý mu dáva šance poraziť v druhom kole R. Fica.

Alojz Hlina/
Vystúpil z klubu Obyčajných ľudí. Prekáža mu správanie Igora Matoviča, ktorý ho označil hanlivými výrazmi, a nedemokratický spôsob fungovania hnutia. „Spolu s Kotlebovou stranou je jediným hnutím, ktorého názov vlastní predseda strany ako súkromná osoba,“ povedal Hlina.

Daniel Lipšic/
Ministerstvo vnútra zaregistrovalo stranu Nová väčšina, ktorá bude používať skratku Nova. Stranu založil poslanec Daniel Lipšic, jej splnomocnencom je Gábor Grendel a členkou prípravného výboru Jana Žitňanská. Nova chce byť dôstojným súperom Smeru.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite