Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

KHL Jána Lipianskeho

.časopis .šport

Na druhom októbrovom tripe nás čakali štyri zápasy, z toho dva s mužstvami, ktoré patria k úplnej špičke KHL. A predtým ešte domáci zápas s minuloročným víťazom Dinamom Moskva, za ktoré hrá počas výluky v NHL Alexander Ovečkin.

Zápas s Dinamom sa hral opäť vo fantastickej atmosfére, ale nevyvíjal sa pre nás priaznivo. Konečná prehra 2:3 bola len tesná, ale v tom zápase sme naozaj veľakrát ťahali za kratší koniec.
Samotný trip sme odštartovali veľmi dobre v Nižnekamsku, kde sme síce štyrikrát prehrávali, ale vždy sme dokázali vyrovnať a nakoniec sme v samostatných nájazdoch získali dva body. Hneď po zápase sme sa presúvali do Ufy, kde nás čakalo mimoriadne kvalitné mužstvo. Zápas sa vyvíjal podľa našich očakávaní, súper výborne korčuľoval, výborne hral s pukom, často nás dostával pod tlak. Ale nás veľmi podržal brankár Janus, takže sme im nedovolili získať rozhodujúci náskok a opäť sa nám podarilo, podobne ako v Nižnekamsku, krátko pred koncom zápasu vyrovnať. Tentoraz sa nám v samostatných nájazdoch nedarilo, takže sme získali len jeden bod, ale je to veľmi cenný bod. Z ihrísk takých súperov sa totiž body len tak ľahko nevozia.
Tretí zápas tohto náročného tripu nás čakal v Kazani, čo je ďalší z  top tímov KHL, kvalitou aj ambíciami porovnateľný s Ufou. Dá sa povedať, že zápas sme mali pod kontrolou, aj keď miestami sme boli pod veľkým tlakom. V kritických momentoch bol opäť rozhodujúcim mužom Jaro Janus a tak sme sa nakoniec znovu dostali – tretíkrát v priebehu piatich dní – k samostatným nájazdom. A druhý raz sa nám ich podarilo vyhrať, takže sme z Kazane odviezli dokonca dva body.
No a potom prišiel posledný zápas v Čerepovci, a ten nám teda vôbec nevyšiel. Súper išiel do vedenia a nám sa nielenže nepodarilo vyrovnať, ale ani len stiahnuť jeho postupne narastajúci náskok. Konečný výsledok 6:0 bol krutý, ale v momentálnu hodinu momentálneho dňa to bol asi výsledok zaslúžený. Po predchádzajúcich veľmi slušných výsledkoch si však takáto vysoká prehra zaslúži nejaký komentár, takže sa o nejaký pokúsim.
V prvom rade si treba uvedomiť, že trip v KHL je naozaj náročná záležitosť. Do veľkej miery vinou časových posunov, ktoré zoberú množstvo energie už len tým, že spôsobujú problémy so spánkom. Z tohto hľadiska by mal byť štvrtý zápas relatívne najmenej problémový, pretože po týždni už sa organizmus prispôsobí novému režimu, ale na druhej strane s pribúdajúcim dňami rastie fyzická únava z predchádzajúcich zápasov a nočných presunov. Každé dva dni ťažký zápas, letecký presun, iný hotel, iná strava – toho všetkého má človek po týždni naozaj vyše hlavy. Možno preto je trochu ťažšie sa na ten posledný zápas úplne sústrediť. Všetci sa už tak trochu vidia doma a aj keď podajú celkom profesionálny výkon, niekde v podvedomí ich to možno trochu ovplyvňuje. Takže z fyzického hľadiska je posledný zápas tripu náročný pre  únavu a z psychického hľadiska zas pre ťažšiu koncentráciu.
Mimochodom, od domu nás ešte od posledného zápasu delí dlhá cesta. Napríklad tentoraz sme najprv čakali na lietadlo v Čerepovci, kde navyše nie je medzinárodné letisko s colnicou, takže sme museli letieť do Moskvy, tam všetko vyložiť, presunúť sa na medzinárodné letisko, tam znovu všetko naložiť a prejsť všetkými kontrolami – precestovali sme celú noc.
Našťastie máme teraz do najbližšieho zápasu niekoľko dní, takže si budeme môcť oddýchnuť. Mužstvo napriek vysokej prehre v poslednom zápase preukázalo charakter a na ľade predchádzajúcich troch súperov dokázalo vybojovať v riadnom hracom čase cenné remízy, z toho dvakrát prakticky v poslednej minúte. Verím, že nás tá vysoká prehra nijako negatívne neovplyvní.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite