Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Iná slovenská hudba

.časopis .hudba

Fanúšik vyhľadávajúci kvalitnú slovenskú hudbu to má ťažké. Veľká časť slovenskej hudobnej scény sa stále tvrdohlavo pridržiava vyšliapaných chodníkov, ani nehovoriac o

Fanúšik vyhľadávajúci kvalitnú slovenskú hudbu to má ťažké. Veľká časť slovenskej hudobnej scény sa stále tvrdohlavo pridržiava vyšliapaných chodníkov, ani nehovoriac o tom, ako veľmi za zenitom sú niektoré formácie v rámci svetového meradla. Našťastie sa z času na čas koná akcia, ktorá je predsa len trochu „mimo“.
Dňa 20. októbra sa v žilinskom Kozel pube pri príležitosti krstu debutového albumu Monsters In Your Drawers domácich The Swan Bride predstavili aj českí Illinoise a bratislavské zoskupenie Sako.
V prípade vystúpenia Illinoise sa jednoznačne ukázalo, aké je pre kapelu škodlivé, keď sa až príliš snaží byť ako niekto iný, konkrétne ako britskí Bloc Party či ako ich ostrovní kolegovia Editors. Presne opačným príkladom boli Bratislavčania Sako, ktorí okrem fantastického coveru Stereophonics dali celkom jasne najavo, prečo si ich ako predkapelu na svoje aktuálne turné vzala kapela Para. Pozor len na to, aby to ľudia okolo Laskyho ešte neoľutovali, lebo toto Sako sa nielen dobre nosí, ale vie aj spievať.

Vrcholom večera mali byť, a napokon bez pochýb aj boli, domáci miláčikovia The Swan Bride. Počas bezmála hodinového vystúpenia okrem povinného krstu novinky Monsters In Your Drawers priniesli takmer všetko podstatné, čo sa v škatuľke rock and roll za posledných päťdesiat rokov udialo. Pomedzi vlastné, po anglicky odspievané skladby prepašovali aj pár neprehliadnuteľných prerábok. Hlavne Seven Nation Army od White Stripes, ale aj najundergroundovejšiu verziu Mariky Gombitovej, akú tento svet počul, či záverečnú, už dávno kultovú Anarchy In The UK od Sex Pistols. Otázkou ostáva, ako sa k ich prípadnej snahe o presadenie na našom území postavia dramaturgovia z rádií. V každom prípade, za pokus to stojí. Česká a slovenská scéna nemusí vždy len márne dobiehať svojho zahraničného brata.

.miroslav Ondřejíček
Autor je hudobný publicista

The Swan Bride, Sako, Illinois, 20. október, Kozel pub, Žilina
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite