Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jedným dychom

.časopis .ostatné

Umelecké stvárnenie krásy v

Umelecké stvárnenie krásy v dejinách sme mali možnosť nájsť v knihe spisovateľa a literárneho vedca Umberta Eca Dějiny krásy. Čo je opakom krásy? Odpovede na túto otázku,  opäť prostredníctvom bohato ilustrovanej publikácie, Umberto Eco uložil do Dějin ošklivosti.
Keďže z umeleckých prejavov primitívnych kultúr sa nevieme dozvedieť o ich estetickom vzťahu k pojmu krásy či mrzkosti, autor sa sústreďuje na obdobie začínajúce antickým svetom až po súčasnosť a v podstate ide len o západné umenie. Dějiny ošklivosti sú navýsosť aktuálnym počinom pražského Arga, originál vyšiel v Taliansku len v tomto roku.
Keď pred niekoľkými rokmi vyšla kniha o skupine Pink Floyd, bola vypredaná za menej ako týždeň. Najnovšia monografia o tejto skupine, ktorá má na svedomí najpompéznejšie koncerty v histórii rockovej hudby, je tentoraz z pera jedného z jej členov, hráča na bicie nástroje a príležitostného automobilového pretekára Nicka Masona.
Jeho subjektívne rozprávanie o „rockovom bande, ktorý sa stal legendou“ je doplnené fotkami z jeho osobného archívu.
Afterdark. Najnovšie preložený román z roku 2004 japonského spisovateľa Haruki Murakamiho sa odohráva, ako už napovedá názov, počas jednej noci v súčasnom Tokiu. Kapitoly sú radené podľa časových údajov do scenára a čitateľ akoby prostredníctvom kamery pozoruje jednu noc v živote dvoch sestier. Románu nechýbajú fantaskné a detektívne prvky, také typické pre Murakamiho tvorbu. Afterdark, rovnako ako ďalšie dve knihy Haruki Murakamiho Norské dřevo a Na jich od hranic, na západ od slunce vyšli v jednom z najstarších a najzaujímavejších vydavateľstiev v Čechách, v Odeone.
Vďaka spolupráci Artfora s týmto prestížnym vydavateľským domom budú mať návštevníci našich kníhkupectiev možnosť zakúpiť si kompletnú produkciu Odeonu s 20-percentnou zľavou. Len niekoľko ďalších mien autorov v ponuke vydavateľstva: Capote, DBC Pierre, Dostojevskij,  Houellebecq, Fitzgerald, Irving, Márquez, McEwan, Palahniuk, Woolfová... Táto možnosť platí do 4. novembra.

.karol Voleman
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite