Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.khl Miroslava Šatana

.miroslav Šatan .časopis .šport

V priebehu minulého týždňa nás po úspešnej šnúre domácich zápasov čakal trojzápasový trip hlboko v Rusku – v najvýchodnejšej časti Európy, na Urale. V porovnaní s domácou atmosférou, kde sme zvyknutí na úžasné povzbudzovanie, sme hrali v oveľa komornejšej atmosfére. A hrali sme, podľa môjho názoru, trochu zakríknuto.

Tomu sa však asi nedá čudovať. Cestovali sme bez zraneného Ľuba Višňovského, takže sme nemali nijakú posilu z NHL, pričom náš prvý súper – Metalurg Magnitogorsk – mal v zostave hneď dve veľké hviezdy: Malkina a Gončara. Metalurg hral veľmi dobre, takým typickým ruským štýlom s množstvom kreativity. Bol to hokej s mnohými individuálnymi akciami, ktoré sa nedajú zaradiť do nejakých vzorcov, a preto sa ťažko bránia. Pre mnohých našich hráčov je to niečo úplne nové a musia si na to zvyknúť.
Prehrávali sme 2:0, dokázali sme vyrovnať, ale nakoniec sme o gól prehrali. Pri troche šťastia to mohlo dopadnúť aj inak. Pre Malkina s Gončarom to bol začiatok sezóny, neboli ešte rozohratí, takže nepredstavovali až takú hrozbu. Ale mladí hráči mali pred nimi, samozrejme, veľký rešpekt. To je úplne prirodzené. Pamätám si ešte, keď som bol ja mladý a nastúpil som prvý raz proti takým hviezdam ako Lemieux, Jágr alebo Lindros. Vtedy človek naozaj nevie, čo má očakávať a len postupne sa to učí. Zisťuje, aké to je, keď s takýmto hráčom bojuje v rohu klziska, aké to je, keď sa na neho rúti v situácii jeden na jedného. Toto sú neoceniteľné skúsenosti, ktoré musí človek zažiť na vlastnej koži. Každý si to musí preskákať, nedá sa to vynechať. Z tohto pohľadu to bol veľmi cenný zápas.
A podobné to bolo po jednodňovej prestávke v Čeľjabinsku. Traktor hral tiež výborný hokej, dokonca som mal pocit, že boli ešte o čosi lepší a rýchlejší. Ale aj my sme hrali o niečo lepšie ako v predchádzajúcom zápase, hoci ešte stále so značným rešpektom.
Tentoraz však bol ten rešpekt asi oprávnenejší, pretože je to momentálne vynikajúco rozbehnuté mužstvo. Sú na čele celkovej tabuľky a súperov dosť valcujú. Ich hráči si vedia nahrávať pomaly naslepo a dávajú veľa gólov. Takže, aj keď sme s prehrou 3:1 neboli veľmi spokojní, v skutočnosti to nebol až taký zlý výsledok.
Tretí súper na tomto tripe bol z úplne opačného konca tabuľky ako predchádzajúci dvaja, a v takom prípade vždy hrozí nebezpečenstvo, že ho podceníme. Preto sme museli riadiť kabínu tak, aby sme nemali pocit, že to bude nejaký ľahký zápas. A ani nakoniec ľahký nebol. Ťažká bola najmä tretia tretina, v ktorej rozhodcovia, ktorí dovtedy pískali dobre, zrazu skúšali pomôcť domácemu mužstvu a vyrovnať náš jednogólový náskok. Robili, čo mohli, ale nakoniec sme to víťazstvo 1:0 vydreli. Nebol to pekný zápas, divákov zrejme príliš nenadchol, ale tri body sú cenné a na konci základnej časti môžu mať hodnotu zlata.
Celkovo by som celý trip hodnotil tak, že sme odohrali dva relatívne slušné zápasy na ľade špičkových súperov a v treťom zápase sme obstáli v akomsi psychickom teste s menej zdatným súperom. Dôležité je, že najmä mladí hráči mali možnosť zas si o voľačo lepšie uvedomiť, ako výrazne sa KHL líši od súťaží, v ktorých hrali doteraz.
Je ešte veľa vecí, ktoré musíme v našej hre zlepšiť. Presilovky, oslabovky a tiež dohrávania vyrovnaných zápasov – čiže hru počas posledných piatich minút v situácii, keď mužstvo vyhráva alebo prehráva len o gól. To všetko sú situácie, ktoré sa hokejisti v severoamerickom prostredí učia už v juniorskom veku, ale u nás sa veľmi neučia, takže máme čo doháňať. Ale na to je tam tréner a na to sme tam my, starší hráči, aby sme tým mladším pomohli, usmernili ich. Sme mužstvo, ktoré má málo skúseností a musí ich získať. Výborné je, že okrem skúseností sa nám darí získavať aj body.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite