Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Funková kráľovná

.peter Motyčka .časopis .hudba

Discofunkový megahit I'm Every Woman síce preslávila Whitney Houston (od februára, žiaľ, členka nebeského zboru), do Bratislavy však príde jeho originálnu verziu zaspievať Chaka Khan. Desaťnásobná držiteľka Grammy, mnohými považovaná za kráľovnu funky a R&B, vystúpi 10. októbra v Bratislave.

Mimochodom, Houston, ktorá I'm Every Woman neskôr prespievala na soundtracku k limonádovej filmovej romanci Osobný strážca, bola v časoch zrodu originálu tejto piesne členkou sprievod ného vokálneho súboru Chaky Khan. A hoci Whitney dosiahla na pomyselnom rebríčku slávy vyššie priečky, Chaka Khan sa na ňom sebaisto drží už 40 rokov!
Funkovú kráľovnú a desaťnásobnú nositeľku ocenenia Grammy ustavične porovnávajú s divami Tinou Turner a Arethou Franklin, na rozdiel od oboch sa Chake vždy darilo rozprávať aktuálnym hudobným jazykom danej doby. Dievča z dobrej americkej rodiny (rodičia boli zamestnancami univerzity) rozbiehalo svoju kariéru v rodnom Chicagu v začínajúcej sa ére disko hudby 70. rokov. Ako býva u černošských vokalistiek pravidlom, aj Chaka získavala skúsenosti v gospelových zboroch, očarená nahrávkami Billie Holiday. Jej platne vraj náhodou objavila u starej mamy a napriek tomu, že sa s Lady Day nikdy nestretla (Holiday žila nadoraz a odišla v roku 1959 ako štyridsaťštyriročná), považuje ju za svojho mentora.
Prvé kapely speváčky, pôvodným menom Yvette Marie Stevens, kopírovali idoly legendárneho vydavateľstva Motown a hľadanie vlastnej cesty sa začalo symbolickou zmenou mena. Pomenovanie Chaka súviselo s hnutím Black Panthers a hádam mladícka zanietenosť militan tnou komunitou mala za dôsledok ofenzívne postoje, troskotajúce vzťahy a neskôr manželstvá.
Radostnejšie obdobie prebehlo v znamení Rufusu, čo nebol vyvolený jej srdca, ale názov kapely, spočiatku kopírujúcej funkové coververzie Sly and the Family Stone. Ich perspektívu však odhadol Stevie Wonder; na druhý album Rags to Rufus (1974) im napísal popevok Tell Me Something Good (internetové encyklopédie označujú piesne s podobne rozvláčnym rytmom „porn groove“) a noví hrdinovia discofunkových hitparád boli na svete! Mimochodom, album Chaka naspievala len štyri dni pred narodením dcéry Milini. So slávou a úspechmi prišli závislosti a oporu v kapele vymenila Chaka za sólovú kariéru s výraznejšou umeleckou slobodou.
Exkluzívny kontrakt s koncernom Warner Bros priniesol jeho manažérom slušné zisky prostredníctvom hitov I'm Every Woman alebo I Feel For You požičanej z Princovho albumu z roku 1979 a počas jej nahrávacích sessions v štúdiu si podávali kľučku Stevie Wonder, Luther Vandross, George Benson, Dizzy Gillespie, Herbie Hancock, Marcus Miller alebo bratia Breckerovci. Čerešničkou na torte bol album Echoes of an Era (1982) s Chickom Coreom, Stanleym Clarkom a Lennym Whiteom, teda s niekdajšou superskupinou Return to Forever.
Pravoverných džezových vyznávačov, ohŕňajúcich nos nad komerčnejšími kúskami, presvedčia staré záznamy divoko funkujúcich koncertov Chaky Chan s Herbiem Hancockom alebo Milesom Davisom, s ktorým si to stihla rozdať na festivalovom pódiu vo švajčiarskom Montreux.
V poslednom období si funková kráľovná užíva rodinné šťastie v Európe a popritom sem-tam „vyfúkne“ Grammy svojim mladším a príťažlivejším kolegyniam. Napríklad v roku 2007 sa jej to s albumom Funk This podarilo dvojnásobne (najlepší R&B album a najlepší R&B duet s Mary J. Blige). Rovnaký R&B a discofunkový ošiaľ azda Chaka Chan „prepašuje“ aj do bratislavskej Hant Arény, kde sa v rámci štvrtej série One Day Jazz Festival predstaví v stredu 10. októbra.

Autor je redaktor časopisu Hudobný život.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite