Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba vedieť, treba mať

.časopis .lifestyle

TREBA VNÍMAŤ: Zmyslové vnemy domácich spotrebičov
Po minuloročnom víťazstve slovenského dizajnéra Adriána Mankoveckého v celosvetovej súťaži študentov dizajnu Electrolux Desing Lab sa do finálového výberu tento rok naša kandidátka Ivana Haviarová, žiaľ, neprebojovala. Súťažila s elektrickou rukavicou, ktorá je žehličkou a súčasne kulmou na vlasy. Témou tohto, už 10. ročníka súťaže je zážitok z dizajnu domácich spotrebičov, ktoré majú rozvíjať zmyslové vnemy užívateľov s extra dôrazom na ich povrch. To, kto z 30 finalistov vyhrá hlavnú cenu, sa dozvieme na konci októbra. Je medzi nimi napríklad práčka, ktorá sa používa ako hula hop obruč, alebo inteligentné riady, ktoré premenia jedlo na zvuk. Milovníkov vína v porote by mohol zaujať český finalista Roman Blahynka so špeciálnym nádstavcom na fľašku Wine Steward, ktorá zabezpečí optimálnu teplotu na konzumovanie akéhokoľvek druhu vína.

TREBA MERAŤ: Dupačky a teplomer v jednom
Kedysi matky zistili, že ich dieťa má teplotu podľa toho, že im horeli líčka, potili sa, boli nepokojné. Priložili im ruku na čelo a ak sa im potvrdil zrakový vnem, zmerali mu teplotu teplomerom. Dnes sú na to oveľa sofistikovanejšie metódy, napríklad dupačky BabyGlow, ktoré menia farbu podľa teploty dieťatka. Bledomodré alebo ružové sú len do chvíle, pokiaľ má dieťa normálu teplotu, len čo má viac ako 37 °C, dupačky začnú blednúť až takmer dobiela pri teplote okolo 40°C. A keď sa dieťatku teplota zníži,  vráti sa pôvodná farba aj dupačkám.Výrobca tvrdí, že podľa farby zbadáte zmenu teploty skôr, ako dieťa začne plakať. Sú zo stopercentnej bavlny, dajú sa prať v práčke aj sušiť v susičke, takže ak sa meranie teploty neosvedčí, budete mať v skrini jedny obyčajné dupačky za 40 dolárov navyše.

TREBA NAFUKOVAŤ: Ručná pumpa a obal na matrac v jednom
Nafukovacie matrace sú skvelá vec pre prípad núdzového spania v malých priestoroch či na cestách a stanovačkách. Majú však nevýhodu v tom, že k nim potrebujete ešte aj nejakú pumpu, lebo pri napĺňaní vlastným dychom môžete odpadnúť skôr, ako ho dofúkate. Ale ľudská vynaliezavosť je nekonečná a občas sa jej podarí vymyslieť niečo naozaj praktické, vtipné a jednoduché. Také je aj riešenie The AeroBed PakMat Sleep System, kde je matrac zrolovaný v tulci, zloženom z dvoch valcov. Z nich sa dá obratom zložiť ručná pumpa podobná tej bicyklovej. Netreba elektrinu, stačí ľudská sila a za 60 sekúnd je matrac pripravený na spanie. Váži dokopy necelé dve kilá a na internete ho zoženiete za sto dolárov.  

TREBA OSLAVOVAŤ: Slávnosti kapusty v Stupave
Kapusta je najstaršia pestovaná zelenina, kvasiť ju začali už starí Gréci a Rimania, k nám ju dotlačili Tatári. Najslávnejšiu tradíciu pestovania a spracovania má na Záhorí. Tam, konkrétne v Stupave, sa už od roku 1996 koná festival na jej počesť Deň zelá 2012. Tento špeciálny deň však trvá celý víkend, dokonca už v štvrtok sa začína sprievodný program v podobe koncertu a otvorenia výstavy Chryzantéma. Na slávnosť prídu aj kapustári zo susedných regiónov, z Dolného Rakúska, Južnej Moravy a z Maďarska. Okrem koštovky kapusty a súťaže vo varení kapustnice čaká na návštevníkov jarmok a sprievodný program, kde sa pomieša všetko možné, ako v správnej kapustnici. Ohňová šou, záhorácky folklór, brušné tance, organový koncert, dychovka, Repete, Taktici, cyklistická šou a všetko uzavrie ohňostroj.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite