Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vlastník so sekerkou

.eva Čobejová .časopis

Keď píšem tento text, netuším, či sa tomu pánovi podarilo v sobotu dobre poupratovať „komunálny odpad“, ktorý má na svojom novonadobudnutom pozemku v Krásnohorskom Podhradí. Pozrela som si deň predtým jeho prezentačné video k tejto akcii. Ako vlastník obhajuje svoje nespochybniteľné právo upratať si na svojej parcele, ktorá je v katastri nehnuteľností stále vedená ako trvalý trávnatý porast. A hoci médiá vraj proti nemu vedú dezinformačnú kampaň, on iba bráni svoje právo, dať svoju parcelu do takého stavu, aby sa neporušoval zákon. Teda aby jeho pozemok bol opäť pozemkom iba s trvalým trávnatým porastom. Žiadne načierno postavené chatrče tu teda nemajú čo robiť.

Pri tom, ako obhajuje svoje právo vlastníka, sa evidentne cíti dobre – a dobre sa baví. Udrel predsa na najcitlivejšiu strunu zástancov ekonomického liberalizmu. „Ak nás história niečo naučila, tak to, že súkromné vlastníctvo je neoddeliteľne spojené s civilizáciou,“ poučil nás kedysi dávno skvelý rakúsky ekonóm Ludwig von Mises. Nevedno, či ten pán citát pozná, ale isto vie, že toto je pre mnohých ľudí, čo opovrhujú jeho primitívnou protirómskou agitáciou, nepríjemná záležitosť. On je predsa súkromným vlastníkom a jeho právo nemožno spochybniť či narušiť.
Koho sa teraz budú zastávať ekonomickí liberáli? Neplatí hádam aj preňho téza, že vlastníctvo je nevyhnutným predpokladom slobody? Všetci tí, čo vyznávajú nedotknuteľnosť súkromného vlastníctva a vzývajú ekonomický liberalizmus, musia teraz tomu pánovi pripadať ako povestní užitoční idioti, známi západní intelektuáli, ktorí v tridsiatych rokoch s obľubou cestovali do sovietskeho Ruska a velebili Stalinovu ríšu ako vzor dokonalosti. A dobre sa musí baviť aj na tom, do akej trápnej situácie dostal políciu, ktorá bude musieť chrániť pred jeho rýľmi, lopatkami či sekerkami ľudí z načierno postavených chatrčí, teda tých, čo porušili zákon.
Ten pán navyše vie, že nemalá časť slovenských občanov mu rozumie a drží palce. Mlčiaca väčšina bude zrejme s ním. Bude mu drukovať a raz ho možno časť z nej bude aj voliť. Ten pán vyzeral na videu taký spokojný, ako keby bol už majiteľom všetkých pozemkov pod rómskymi osadami.
Akoby nestačilo, že slovenská spoločnosť už musí naozaj začať riešiť nekonečne ťažkú rómsku tému. Musí pritom hľadať riešenia, financie, politickú vôľu a ľudsky dôstojné postupy spolužitia.
Táto neskutočne ťažká úloha má o komplikáciu navyše: treba sa popri nej zaoberať aj jedným neužitočným idiotom, akýmsi Kotlebom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite