Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď zabíja štát II.

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

Pred pol rokom jej bývalý manžel strelil guľku do hlavy. Zbytočná smrť Zuzany Dzivej bola aj dôsledkom fatálnej nečinnosti konkrétnych sudcov, prokurátorov a policajtov. Napriek tomu však nikto z nich za svoje zlyhanie dodnes nepykal.

.jej príbeh sa stal na niekoľko dní témou slovenského bulváru. Milan Dzivý totiž zastrelil svoju exmanželku Zuzanu samopalom – navyše uprostred rušného sídliska na bratislavskej Trnávke, keď bola ráno na prechádzke so psom. O niekoľko minút nato spáchal samovraždu. Ako vyšlo neskôr najavo, Milan bývalú manželku minimálne pätnásť rokov psychicky aj fyzicky týral, pričom sa jej viackrát vyhrážal, že ju zabije (.týždeň č. 18/2012). Zuzana napokon podala žiadosť o rozvod a snažila sa urobiť všetko pre to, aby svoje hrozby nesplnil. Polícia, prokuratúra ani súdy jej však nepomohli, naopak: jej opakované prosby o pomoc aj varovania, že Milan je nebezpečný psychopat, nebral nikto dostatočne vážne.
Napriek tomu sa dodnes nikomu nič nestalo: policajt, ktorý jej slová zľahčoval, sa vraj ničoho nedopustil. Disciplinárne konanie voči prokurátorke, ktorá Milana nepochopiteľne pustila na slobodu, bolo zastavené. A chybu vraj neurobila ani sudkyňa, ktorá svojím laxným prístupom umožnila, že Milan sa takmer rok vyhýbal hlavnému pojednávaniu – až kým nezaznel osudný výstrel… Smutný koniec Zuzany Dzivej by preto nemal byť témou len pre bulvár. Jej príbeh sa totiž mohol stať každému z nás.

.život alebo peniaze?
Najneskôr od 31. mája 2009 bolo pritom jasné, že Milan Dzivý nežartuje. V ten deň sa totiž Zuzane vyhrážal so zbraňou v ruke, ktorú jej vzápätí namieril na hlavu. O niekoľko dní ho preto sudkyňa Okresného súdu Bratislava III. Iveta Halvoňová poslala do väzby. O tri mesiace však nečakane zmenila názor, keď ho na kauciu 5 000 eur prepustila na slobodu. Čo ju k tomu viedlo? Mohlo to súvisieť s tým, že Milan Dzivý zmenil právnika, pričom ho začal obhajovať známy advokát mafiánov Peter Schmidl? Ťažko povedať, Halvoňovej nadriadený – podpredseda súdu Roman Fitt – však tvrdí, že konala v súlade so zákonom, takže nie je dôvod na jej disciplinárne stíhanie. Ešteže tak.
V lete 2010 bola na Milana Dzivého podaná obžaloba za týranie blízkej osoby. Napriek tomu, že bol niekoľko mesiacov predtým prepustený na kauciu, však pokračoval v trestnej činnosti: Zuzanu neustále prenasledoval, pričom sa jej vyhrážal, že ju podreže. Na Milana preto podala ďalšie trestné oznámenie – v marci 2011 ho začala polícia trestne stíhať (nebezpečné vyhrážanie), navrhla aj jeho umiestnenie do väzby. Zuzane pridelila ochranku a Milana zadržala: no keďže mu prišlo zle, policajti ho odviezli do nemocnice na Kramároch. Na druhý deň utrpela Zuzana a jej rodina ďalší šok – prokurátorka Okresnej prokuratúry Bratislava II. Miroslava Vanková totiž Milana prepustila na slobodu.

.právny názor
Prokurátorka svoje rozhodnutie zdôvodnila aj tým, že má vysoký krvný tlak. Okrem toho tvrdila, že Milan Dzivý nebol v tom čase trestne stíhaný, hoci už čelil jednej obžalobe – za týranie blízkej osoby. Vankovej zdôvodnenie sa nepáčilo ani jej nadriadeným. „Vysoký krvný tlak nebol dôvod na jeho (Dzivého – pozn. red.) prepustenie. Preskúmali sme postup prokurátorky Vankovej a podali návrh na začatie disciplinárneho konania,” potvrdil .týždňu v apríli 2012 hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave René Vanek. Konal aj Zuzanin syn Roman, ktorý podal na Vankovú trestné oznámenie pre podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.
O dva mesiace neskôr však prišla ďalšia studená sprcha: prokuratúra síce pripustila, že vysoký krvný tlak nebol dôvodom na prepustenie Milana Dzivého z väzby. Podľa prokurátorky Generálnej prokuratúry (GP) Hany Otiepkovej urobila Vanková chybu aj v tom, že si dostatočne nepreverila, že Dzivý už bol trestne stíhaný. „Jej konanie možno hodnotiť ako nedôsledné plnenie služobných povinností,” napísala Otiepková v uznesení z 28. júna 2012. Trestné oznámenie na prokurátorku Vankovú však napriek tomu odmietla. To, že sa rozhodla prepustiť Dzivého na slobodu, je vraj jej „právny názor”. „Za vyslovenie právneho názoru nemožno vyvodzovať trestnoprávnu zodpovednosť,” tvrdí Otiepková.

.aj sudkyňa je čistá
Zuzanin syn Roman podal voči tomu sťažnosť, aj tú však GP zamietla. Zastavené bolo dokonca aj disciplinárne konanie voči prokurátorke Vankovej! O dôvodoch GP mlčí. „Vzhľadom na skutočnosť, že rozhodnutie disciplinárnej komisie nenadobudlo právoplatnosť, nebudeme sa detailnejšie vyjadrovať, kým o veci nerozhodne súd,” napísala .týždňu jej hovorkyňa Jana Tökölyová. Dôvodom má byť, že vypršala lehota, keď bolo možné konať voči prokurátorke Vankovej…
Z kauzy vyšla bez ujmy aj sudkyňa Okresného súdu Bratislava III. Ľudmila Hatalová, ktorá v prípade tiež rozhodovala. A to aj napriek tomu, že viac ako rok nevytýčila hlavné pojednávanie vo veci týrania blízkej osoby, keďže Milan Dzivý tvrdil, že je vážne chorý. Sudkyňa Hatalová sa však namiesto toho, aby dala preskúmať jeho zdravotný stav nezávislému znalcovi, obmedzila len na formálnu komunikáciu s lekárom Milana Dzivého. Sudkyňa sa ho totiž opakovane pýtala, či môže jeho účasť na pojednávaní „ohroziť jeho zdravie alebo život”.

.alibizmus par excellence
Keď napokon Milan Dzivý v marci 2012 zastrelil svoju bývalú manželku Zuzanu, sudkyňa Hatalová mala odrazu vo veci jasno. Na druhý deň po vražde (!) totiž poslala lekárovi Milana Dzivého list, v ktorom mu okrem iného píše: „Je nepochybné, že obžalovaný sa úmyselne vyhýbal trestnému stíhaniu pred vyhlásením rozsudku. Lekárske správy boli zjavne zásterkou pri jeho nerešpektovaní súdu a vy svojou pasivitou na odpoveď ste znemožnili postup súdu. Z môjho pohľadu je absolútne neprípustné, aby podozrivé obvinené osoby ostali na slobode, odvolávajúc sa na svoj zdravotný stav a ošetrujúci lekár odignoruje písomný dopyt súdu.” Alibizmus par excellence.
Hatalová si akosi neuvedomila, že od momentu, keď bol Milan Dzivý obvinený aj z druhého trestného činu (nebezpečné vyhrážanie), porušil podmienky prepustenia na kauciu, takže mala vydať príkaz na jeho opätovné zadržanie. Zuzanin syn Roman podal v máji 2012 sťažnosť voči postupu sudkyne Hatalovej aj podnet na začatie disciplinárneho konania. Ani v tomto prípade však neuspel. „Vo veci sa priebežne konalo a nevzhliadol som žiadny subjektívny prieťah zo strany JUDr. Hatalovej ako zákonnej sudkyne,” odpísal mu jej nadriadený sudca Fitt. Sťažnosť vyhodnotil ako „nedôvodnú”, pričom nevidel dôvod ani na začatie disciplinárneho konania. S jeho postojom sa stotožnil aj krajský súd.

.čudný policajt
Nepotrestaný zostal aj policajt Marián Tilinger, ktorý príbeh Zuzany Dzivej dobre poznal. Viackrát bola totiž vypovedať na policajnej stanici na Trnávke, kde policajt dodnes pôsobí, a na bývalého manžela podala aj niekoľko trestných oznámení. Na základe jedného z nich začal Tilinger voči Dzivému v marci 2011 aj trestné stíhanie pre nebezpečné vyhrážanie. Tri týždne pred tragédiou prišla vystrašená Zuzana Dzivá na políciu znova – Milan sa totiž motal okolo jej domu s nebezpečne vyzerajúcim chlapíkom v maskáčoch. „Keďže poznám svojho exmanžela, mám obavu, že ma bol ukázať tretej osobe,” povedala policajtom Dzivá.  
Tí však odmietli prijať jej trestné oznámenie s tým, že nedošlo k trestnému činu, hoci v tom čase už platil paragraf o nebezpečnom prenasledovaní. Tilinger navyše zľahčoval jej obavy o život – keď sa ho Zuzanin syn Roman spýtal, čo urobia, keď Dzivý naozaj niekoho zastrelí, údajne ho vysmial so slovami: „Kto? Ten inštalatér, ktorý prišiel s ním?” Niekoľko dní po vražde podal Roman Dzivý trestné oznámenie, v ktorom sa sťažoval aj na laxný prístup polície. Milan Dzivý sa totiž vyhýbal súdu aj pre údajne vážne zdravotné problémy – to znamená, že keby začal Tilinger okamžite konať, teoreticky mohol aj on zabrániť najhoršiemu. Napríklad podaním návrhu na opätovné vzatie Dzivého do väzby.  

.arogancia moci
Inšpekcia ministerstva vnútra začala najskôr trestné stíhanie vo veci marenia úlohy verejným činiteľom. Napokon však Tilingera očistila. „Na základe vykonaných dôkazov bolo dňa 8. augusta 2012 vydané rozhodnutie, ktorým bolo trestné stíhanie zastavené, pretože sa nepodarilo preukázať tvrdenia oznamovateľov,” napísala .týždňu hovorkyňa ministerstva Lucia Garajová. Kruh sa uzatvára.
Podľa Zuzaninho syna Romana Dzivého rozhodnutia kontrolných orgánov a disciplinárnych komisií potvrdili, že „rodinkárstvo a osobné väzby sú take silné, že ani vražda človeka, pred ktorou prišlo k evidentným pochybeniam, nie je dostatočným dôvodom na to, aby si priznali chybu”. Dzivý sa však nevzdáva, chce sa obrátiť aj na medzinárodné inštitúcie. „Je to arogancia moci, ja to však takto nenechám. Moja mama je mŕtva, pričom sa všetci tvária, že je to naša vina. Aj ten policajt sa ma na konfrontácii spýtal, čo som spravil ja, aby sa to nestalo. Chápete tú aroganciu?” povedal .týždňu Dzivý.
Priama voľba sudcov a prokurátorov, ktorú navrhuje bývalý minister vnútra Daniel Lipšic, má svoje riziká, pričom neexistuje záruka, že ľudia vyberú len tých čestných, slušných, neskorumpovaných a odborne zdatných. Minimálne na diskusiu to však je: aké sú iné možnosti vo vnútorne uzavretom systéme, ktorým nepohne ani smrť človeka?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite