Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Deti, rodičia a štát
Uplynulý týždeň bola významnou témou slovenských médií, ale aj širokej verejnosti starostlivosť o deti, právo na ich výchovu a zodpovednosť štátu v tejto sfére. Televízia JOJ priniesla šokujúci príbeh slovenskej rodiny, ktorá takmer prišla o svoje deti po tom, čo sa objavilo nepotvrdené obvinenie zo zneužívania. Rodina by o deti prišla, keby sa na poslednú chvíľu nepodarilo presadiť slovenské Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže za účastníka súdneho konania v prípade možného obnovenia súdneho konania o adopcii synov tejto nešťastnej rodiny. Téma zaujala aj britské médiá, lebo ukázala na slabiny tamojšieho striktného sociálneho systému. Pomoci sa rodina dlho nedočkala ani na Slovensku. Výmena na poste riaditeľa spomínaného Centra (riaditeľkou sa stala Andrea Císarová) priniesla zlepšenie. Centrum sa začalo aktívnejšie zapájať do riešení problémov rodičov, ktorým boli deti v Británii odňaté. Miroslav Lacko, riaditeľ slovenského národného koordinačného centra Európskej siete proti rasizmu, po návšteve Británie vyhlásil, že vo Veľkej Británii odobrali 68 rómskych detí asi z 15 rodín, ktoré pochádzajú zo Slovenska. Lacko tvrdí, že sa Rómovia nevedia brániť proti odnímaniu detí a naše úrady by im teda mali pomôcť. No Lacko zároveň pripustil: „Ak by si tak ako v Anglicku plnili svoje povinnosti úrady práce, sociálnych vecí a rodiny na Slovensku v oblasti ochrany práv dieťaťa, tak by u nás nebehali v zime holé rómske deti, nechodili by po kontajneroch, ale učili by sa v školách, možno by žili aj u náhradných rodičov.“
Zle fungujúci sociálny dohľad pobúril verejnosť aj v prípade, ktorý sa odohral na Slovensku. Polícia našla mŕtve dieťa, ktoré tri roky ležalo v byte, kde manželia vychovávali ešte ďalšie dieťa. Je podozrenie, že Lucka bola utýraná na smrť a jej otčim je už vo väzení. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny má podozrenie, že v tomto prípade prišlo zo strany konkrétnych osôb k porušeniu interných postupov. Sociálni pracovníci sa nepokúsili dostať do bytu a nikoho nezaujímalo, prečo dieťa nechodilo do školy. Zistilo sa, že obce a mestá nekontrolujú, či všetky šesť- či sedemročné deti nastúpia do školy. Vyšetrovanie v tejto veci pokračuje, no zároveň sa začala aj celoslovenská kontrola pracovísk sociálnej kurately a ich súčasných pracovných postupov.
.eč, SITA

Na koberčeku

Predseda Smeru si zavolal na koberček vedenie mladežníckej organizácie strany a požiadal ich, aby spory neriešili cez média. Konflikt vnútri Mladých sociálnych demokratov vypukol, keď ich predseda a poslanec Andrej Kolesík rozdával poslancom Smeru lístočky s menami jeho nominantov do Správnej rady Ústavu pamäti národa. Keď ho prichytili médiá, tak klamal.
.jm

Nie partnerstvám

Smer v parlamente nepodporí návrh SaS na uzákonenie registrovaných partnerstiev homosexuálov. Podľa politikov Smeru neexistuje žiadny dôvod, prečo by mali hlasovať za programovú agendu strany SaS. Smer navyše tvrdí, že k ničomu takému sa nezaviazal ani v programovom vyhlásení vlády a samotnú tému registrovaných partnerstiev nepovažuje za aktuálny problém.
.jm

Obvinenie z vraždy

Šéfku bratislavskej bytovej mafie Zuzanu Znamenákovú obvinili z návodu na vraždu, napísal portál cas.sk. Podľa polície stála za vraždou Viliama Andrášika, ktorú spáchali jej dvaja komplici. V prípade dokázania viny hrozí Znamenákovej 25 rokov väzenia alebo doživotie. Doteraz ju súdili len za podvod s rodinným domom v bratislavskom Prievoze, ktorého majiteľ zmizol.
.vag

Najlepší žiaci

Na gymnáziá sa po novom dostanú už len najlepší žiaci. Parlament schválil, že na gymnáziá sa budú môcť hlásiť len žiaci základných škôl so známkovým priemerom do 2,0 a na stredné odborné školy len žiaci s priemerom do 2,75. Tieto kritériá sa nebudú vzťahovať na žiakov, hlásiacich sa na osemročné gymnáziá. Minister školstva Dušan Čaplovič si od zmien sľubuje lepšie zladenie štruktúry stredoškolákov so záujmami trhu práce.
.lk

Zákaz českého alkoholu
Slovensko reagovalo na metylalkoholovú kauzu v ČR zákazom dovozu a predaja českého alkoholu. Ide o liehoviny s obsahom alkoholu nad dvadsať percent. Podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka, SR k tomuto opatreniu pristúpila po tom, ako ministerstvo dostalo informácie, že niektoré obchodné reťazce pripravovali veľké akciové výpredaje českého alkoholu. Jahnátek tiež skritizoval českú stranu, že chránila svojimi opatreniami pred otravou len českých občanov, a nie občanov okolitých štátov.  
.lk

Michal Gučík/
Ministerstvo obrany nevyplatí bývalému riaditeľovi televízie TA3 požadovaných 750-tisíc eur. Podľa rezortu sa má Gučík obrátiť na súd, čo aj mieni urobiť. Je totiž presvedčený, že odpočúvanie jeho osoby vojenskou kontrarozviedkou zasiahlo do jeho práv.

Kamil Krnáč/
Bývalý poslanec za SaS opäť neuspel vo voľbe šéfa Najvyššieho kontrolného úradu a vyhlásil, že už viac nebude kandidovať. Zároveň obvinil Smer, že napriek dohode jeho zvolenie bojkotuje. Politici Smeru zase tvrdia, že od nich dostal desať hlasov, ale nepodporuje ho celá opozícia.

Peter Pollák/
Poslanec za Obyčajných ľudí bude od októbra aj vládnym splnomocnecom pre rómske komunity. Igor Matovič sa zároveň s ministrom vnútra Kaliňákom dohodli na presadení série opatrení, ktoré by mali pomôcť riešiť rómsky problém. Predstaviť by ich mali v polovici októbra.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite