Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z Budapešti píše Csaba Gy. Kiss

.csaba G. Kiss .časopis .klub

Na začiatku septembra usporiadali v Siófoku svetový kongres ugrofínskych národov. Od roku 1992 sa toto veľkolepé podujatie organizuje každé štyri roky. Estónsko, Fínsko, Maďarsko a Rusko vypravili na cestu iníciatívu, ktorej základom je jazyková príbuznosť a okrem rozvoja mnohostranných vzťahov aj podpora menších etnických skupín, ktoré žijú v rozptyle pred aj za Uralom.

Napriek všetkým rozdielom podujatie možno porovnať so stretnutiami frankofónnych krajín. Na pobrežie Balatonu pricestovalo 450 delegátov, na kongrese sa zúčastnili prezidenti Fínska a Estónska aj domáci prezident János Áder. Z Ruska prišli predstavitelia vyše dvadsiatich menších aj väčších národností. Program vyplnila mnohostranná výmena názorov od etnopolitiky a jazyka, školstva a kultúry, a po prvý raz až po hospodárske otázky. K tomu všetkému pestrý kultúrny program. Isteže, je známe, že jednotlivé finugorské jazyky často rozdeľuje veľká vzdialenosť. Toto príbuzenstvo je vzdialené, medzi maďarským a fínskym jazykom je väčší rozdiel ako, povedzme, medzi nemčinou a slovenčinou. Jazykovedná štruktúra a logika jazyka, ako aj časť slovnej zásoby je totožná. Ale Maďar a Fín sa dorozumieť nevedia vôbec.
Zaujímavým javom je, že ugrofínska príslušnosť nezohrala takmer nijakú úlohu  vo vytváraní  moderného maďarského národa. Pre maďarskú národnú mytológiu malo rozhodujúci význam  hunsko-maďarské príbuzenstvo. Za predchodcu Uhorska (Maďarska)  pokladali Attilovu krajinu. Len v zátvorke poznamenávam, že v znamení tejto tradície  rodičia vybrali krstné meno aj autorovi týchto riadkov (podľa legendy najmenší syn kráľa Attilu sa volal Čaba). Dodnes sa často prevaľujú vlny polemík o pôvode Maďarov. Následne potom desaťtisíce návštevníkov priťahovali folklórne a jazdecké vystúpenia na podujatí s názvom „Kurulský kraj“ (kmeňové zhromaždenie), ktoré sa organizuje v auguste v bugackej puste (Báčsko-malokumánska župa pri Kečkemíte) a zúčastňujú sa na ňom  zástupcovia východného turko-hunského príbuzenstva (od Turecka po Kazachstan). Nemožno predsa spochybniť, že maďarský jazyk patrí do ugrofínskej jazykovej skupiny, ale je pravda aj  to, že etnikum a jazyk sa bezvýhradne neprekrývajú. Maďarské kmene, vandrujúce do Karpatskej kotliny, patrili k rozličným etnickým skupinám, možno aj preto pre symbolické posilnenie spolupatričnosti bolo nutné  zmluvy vodcov „spečaťovať krvou“. Aj meno vodcu Árpáda je tureckého pôvodu (od jačmeňa, árpa).
Výskumníci pôvodu Maďarov sú však náchylní zabúdať na slovanské príbuzenstvo. Reč je viac ako o tisícročnom spolužití.  Zvyky, mentalita, gastronómia, čiastočne aj so zreteľom na ľudovú a meštiansku kultúru, majú s Maďarmi najbližšie Slováci a stredoeurópska časť Chorvátska.    
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite