Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Čo sme včera čítali, na to zajtra budeme chodiť do kina. Sezóna letných hitov sa skončila, jeseň, zima za dverami, Oscary® na dohľad, treba divákovi ponúknuť aj trocha nefalšovaných umeleckých ambícií. Spoľahlivým spôsobom, ako to dosiahnuť, sú filmové adaptácie románov, nie len tak hocijakých, ale románov, ktoré okrem toho, že sú bestsellermi, sú aj literatúrou. Spomedzi tých, čo nás čakajú v najbližších mesiacoch, trčia dva, Life of Pi kanadského spisovateľa Yanna Martela, režíruje Ang Lee, a Cloud Atlas Angličana Davida Mitchella, režírujú Andy a Lana Wachowskí a Tom Tykwer.

Oba romány poznáme z prekladov už dlhšie, Life of Pi vyšiel po slovensky pod názvom Plavba s tigrom ešte kedysi v roku 2003, po česky ako Pí a jeho život o rok neskôr a Cloud Atlas vyšiel ako Atlas mraků v roku 2006. A teraz ich pravdepodobne budeme môcť spoznať znova, ak majú filmové adaptácie akýsi zmysel, tak ten, že pomôžu predaju predlôh. Dotlač Atlasu mraků by sa aj hodila, aj Plavby s tigrom, Pí a jeho život ešte rozobratý nie je.
Filmy samy osebe, nech vo finálne dopadnú akokoľvek, vyzerajú aspoň podľa trailerov úchvatne. Ako väčšina filmov. Už teraz je však jasné, že aj tieto dva budú čeliť vlne viac menej oprávnenej kritiky – nebudú také dobré, ako ich literárne predlohy – nemôžu byť, lebo oba sú to romány, ktoré nestoja na príbehu. Alebo inak – podobne, ako väčšina literatúry sú jednoducho nesfilmovateľné, nech by ich chcel sfilmovať ktokoľvek.
Andy a Lana Wachowskí nakrútili Matrix, keď bola Lana ešte Larrym, nejde o žiadne nuly, podobne Tom Tykwer a Ang Lee, netreba ich teda podozrievať, že by sa pokúsili oba vynikajúce romány zničiť, ale film nepustí.
Je to ako so slivkami, ktoré sa nám tento rok premnožili, urobili sme lekvár, zavarili, nasušili, pojedli, stále ich však zostalo priveľa. Bude asi treba páliť. Bude to dobrá pálenka, to najkvalitnejšie ovocie vydestilované na opojnú esenciu, žiadne patoky. Aj vôňa bude, aj chuť, všetko, akurát tá pálenka nebude chutiť ako slivky. Tých sliviek by však bola škoda. Keď si na jeseň tej pálenky dáme, možno pohovoríme aj o tom, prečo sa z dobrých kníh jednoducho nedajú urobiť dobré filmy.    
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite