Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štefan Chrappa: Nemíňaj si šťastie na blbosti

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Štefan Chrappa, alias Pišta Vandal von Čad, frontman skupín Čad a Vandali, až do januára učil literatúru na FF UK. Teraz je redaktorom náboženského vysielania v rozhlase, skladá hudbu, básne, píše, prekladá a vydáva knihy vo svojom vydavateľstve Limerick.

Prekonávam lenivosť
Vo svojej podstate som totálny lenivec, ale prekonávam to. Rád spím aj nič nerobím, ale nedá sa. Štyri roky som fachčil, dve roboty na plný úväzok, dve kapely, plus vydavateľstvo. Všetko sa to zvládnuť dá, lenže menej činorodí ľudia ťa začnú podozrievať a nenávidieť. Činorodosť sa vypomstí. Tie najkrajšie stromy málokedy skolí búrka, ale vždy tam príde nejaký pako s motorovou pílou.  

Hanbím sa
Som z Jura, z vinohradníckej rodiny, celoživotný abstinent. Okoštoval som, je to dobré, asi aj zdravé, ale mnohých to aj pomlelo. Otec robí víno, ale ja som sa v záhrade nikdy aktívne nezodieral. Asi pred troma rokmi som si vedľa vinohradu vysadil zeleninu, ale to, čo malo byť pýchou, bolo mojou hanbou, paradajky, mrkva, hrach sa strácali v metrovej burine. Až milosrdný sneh všetko zakryl. Teraz hovorím, že to leží úhorom.

Prechádzam sa
Mám starú sučku rotvajlerku, už veľmi nevládze na zadné laby. Idem so sklonenou hlavou, rozmýšľam, modlím sa, za mnou 20 metrov ide Frída, z laby na labu, ľudia sa smejú, či sme pohádaní. Je to plyšový pes, len ho treba kŕmiť, škrabať a hladkať, a ešte aj prdí. Mama vždy chcela rotvajleríka, že vyzerá ako medvedík, teraz v Juri máme aj ozajstného. Pred rokmi sme kúpili domov šteniatko a tatko, že buď pes, alebo on. Nakoniec ostali obidvaja.

Lovím
Nakupujem jedlo, veľa a rád, viem, je to konzum, aj žena sa mi smeje, že chodím ako na mamuty, loviť do kauflandu s vozíkom. Potom knihy, to je strašná úchylka, človek si myslí, že získava nejakú múdrosť, ale akurát mu to zapratáva životný priestor. Mám starších priateľov profesorov a keď už toho majú plné zuby za tie roky, tak zavolajú, poď Pišta, mám super knihy, poď si ich zobrať. Ja natešený prídem, natešený zoberiem. Raz sa mi podarilo v antikvariáte naraziť na nečakane dobré knihy, až potom som sa dozvedel od kamaráta, že ktorý uznávaný odborník to zomrel.

Jedlo je udalosť
Upokojuje ma ten rituál, sadnúť si a jesť, nedeľný obed trvá od dvanástej do štvrtej, rozprávame sa, hádame, smejeme. Všetky závažné životné rozhodnutia robím pri čipsoch a kofole, čipsovo-tyčinkový šalát mám patentovaný. A prácu s kysnutým cestom milujem, miesiť, to je terapia, keď máme mikulášsku tancovačku, tak napečiem a každý pankáč dostane pagáč.

Zbieram a rozdávam
Zbieral som CD-čka a platne, ale nechcel som byť od toho závislý, tak som si povedal, kto bude nejaké chcieť, nech si to zoberie a nemusí ani vracať. Chvíľu som to takto praktizoval a zbierka zmizla. Mám aj gitary, žiadne veľké zbierky, ale sú medzi nimi aj špičkové kúsky. Keď nejakú 20-ročnú kupujem, väčšinou z Česka, vždy sú za tým smutné príbehy – rozpad manželstva, možno aj vďaka hudbe, žena sa s ním súdi, potrebuje povyplácať dlhy, vtedy idú preč takéto srdcovky, na ktoré normálny človek šetrí 5-6 rokov. Vždy prídem zbitý ako pes.

Želám si opatrne
K okultným veciam mám negatívny vzťah, otvárajú sa nimi dvere k Satanovi. Boh nie je automat, čo mi má plniť želania, vhodím tri modlitby a ty mi daj zdravie, to tak nefunguje. Vhodím tri modlitby a on mi zláme ruku. Ale Satan, ten to splní, môže ťa aj uzdraviť, ale to je všetko chvíľkové, potom sa v tom prepadneš. Nemíňaj si šťastie na blbosti.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite