Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prvý zápas

.ján Lipiansky .časopis .šport

Prvé informácie o tom, že pravdepodobne budeme hrať Kontinentálnu hokejovú ligu, sme sa dozvedeli v priebehu minulej sezóny. Hneď nám bolo všetkým jasné, že to znamená niečo celkom nové, úplne iný level ako naša extraliga. A tiež bolo jasné, že KHL nemôže hrať ten Slovan, ktorý hral extraligu.

Prvou úlohou teda bolo prebudovanie mužstva. Počas leta sa podarilo káder výrazne obmeniť, aj keď veľa zámerov sa zrejme nepodarilo dotiahnuť až k realizácii. Sú tu noví tréneri, je tu veľa nových hráčov. Keď som prišiel v lete na prvý zraz, tak možno 90 percent chlapcov bolo nových. Medzi nimi aj chlapci z Trenčína a Košíc, teda z tradičných extraligových rivalov.
Z hľadiska fanúšikov je možno najpikantnejšou účasť Košičanov, pretože medzi Slovanom a Košicami bola v minulosti najväčšia rivalita a ich vzájomné zápasy spĺňali ako jedny z mála v extralige naozaj prísne kritériá. Ale ak boli na Slovensku hráči, ktorí boli pre KHL zaujímaví, tak boli oslovení. Dostali ponuku, prijali ju, sú to normálni chalani a všetkých skalných fanúšikov Slovana môžem ubezpečiť, že v kabíne je dobrá atmosféra. Ak sme aj spolu prežili také alebo onaké hokejové vojny, to všetko je zabudnuté, a teraz sme jednoducho jeden tím, pripravený urobiť pre úspech všetko, čo treba.
Vybudovanie prakticky nového mužstva si vyžaduje, samozrejme, svoj čas. Ale pracovali sme na tom veľmi tvrdo celé leto a to, čo sa dalo dosiahnuť v takom krátkom čase, to sme, myslím, dosiahli. Veľmi nám v tom pomohli aj prípravné zápasy a najmä účasť v European Trophy. Eurotrophy je náročná súťaž s kvalitnými súpermi, to sme si vyskúšali už minulý rok. Lepšiu prípravu na KHL si ani neviem predstaviť.
Už pred začiatkom ligy sme teda boli celkom dobre pripravení na silných súperov a rýchlu hru, ale predsa len, KHL je KHL. Nie nadarmo ju považujú za druhú najlepšiu ligu na svete a za vážneho konkurenta NHL.
Do prvého zápasu sme vstúpili výborne, prvú tretinu sme mali silnú, dali sme vedúci gól a aj keď sme potom dostali taký nešťastný vyrovnávajúci gól, boli sme lepším mužstvom. Druhú tretinu sme mali tiež veľmi silnú, znovu sme išli do vedenia, ale, bohužiaľ, osemnásť sekúnd pred koncom tretiny súper opäť vyrovnal. Bol to gól z presilovky a štadión rozhodcov za výlučenie nášho hráča intenzívne vypískal. Bolo to naozaj veľmi diskutabilné rozhodnutie, ale na meter ruských rozhodcov si budeme musieť zvyknúť. Je to pre nás hráčov niečo nové, a je to nové aj pre fanúšikov, všetci sa budeme musieť naučiť braťto ako fakt. Nemá veľký zmysel hľadať chyby v rozhodcoch a súperoch. Treba sa sústrediť na chyby vo vlastných radoch a tie sa snažiť odstraňovať.
Dve tretiny sme  mali navrch, súpera sme jasne prevýšili v počte striel, ale nie v počte gólov, a tak prišiel trest. Súper sa dostal do vedenia a aj keď sme veľmi chceli, dostali sme potom ešte štvrtý gól a bolo prakticky po zápase. Dôležitým faktorom bolo zrejme to, že sa nám nepodarilo využiť presilovky a práve presilovky budú v takýchto ťažkých zápasoch v takejto ťažkej lige často rozhodovať.
Prvý zápas sme prehrali. Nevadí. Čakajú nás ďalšie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite