Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

ECB bude kupovať
Šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi minulý týždeň oznámil, že jeho inštitúcia bude skupovať dlhopisy zadlžených krajín s lehotou splatnosti do troch rokov, a to v neobmedzenej výške. Cieľom je znížiť vysoké úroky, ktoré štáty ako Španielsko či Taliansko platia za svoje dlhy na finančných trhoch. Draghi zároveň ubezpečil verejnosť, že „euro je nezvratné“.
Program má byť však spojený s prísnymi podmienkami. Dotknuté krajiny sa musia najprv obrátiť so žiadosťou o pomoc na dočasný (EFSF) a trvalý (ESM) euroval. V druhom kroku by tieto záchranné fondy skupovali dlhopisy na primárnom trhu, kým ECB by začala pôsobiť na sekundárnom trhu. Nenakupovala by teda dlhopisy priamo na aukciách štátov (tým by porušila svoj mandát), ale od investorov.
Centrálna banka bude môcť ukončiť nákup dlhopisov, ak vláda zadlženej krajiny nebude plniť svoju časť dohody. Štáty v programe sa podrobia tvrdým reformám. Podľa zverejnených informácií sa ECB vzdá svojho statusu prednostného veriteľa pri nákupe dlhopisov, čím sa vystavuje riziku, že obchod jej prinesie stratu, rovnako ako súkromní investori.
Draghiho plán záchrany eura ešte väčšmi obnažil konflikt, ktorý existuje medzi šéfom ECB a prezidentom nemeckej Bundesbanky Jensom Weidmannom. Weidmann súbor opatrení kritizoval a ako jediný hlasoval proti. Podľa Weidmanna sa Draghiho riešenie príliš ponáša na priame financovanie vlád cez „tlačiarenský stroj“. V konečnom dôsledku zrejme oslabí ochotu problémových krajín robiť nevyhnutné ekonomické reformy. Odstrašujúcim príkladom je správanie talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho. Aj vtedy ECB nakupovala dlhopisy, na čo vláda v Ríme stiahla kľúčové úsporné návrhy.
Weidmann údajne zvažoval svoje odstúpenie, ale odhovorila ho kancelárka Angela Merkelová a minister financií Wolfgang Schäuble. V Spolkovej republike sa o tomto probléme vedie široká verejná diskusia. Hoci ECB chce nové peniaze sterilizovať, narastá strach pred infláciou rovnako ako euroskeptické nálady.
Naopak, skupovanie dlhopisov privítal taliansky premiér Mario Monti. Slovo „pomoc“ vraj odteraz nebude znieť tak dramaticky. Je presvedčený, že ECB konala v rámci svojho mandátu. Skupovanie dlhopisov zo strany ECB bolo označené ako kupovanie času. Len či sa ten čas nejako využije.
.lk

Obchod?

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun upozornil, že to nebolo Maďarsko, ale Azerbajdžan, kto pri vydaní azerbajdžanského vraha Ramila Safarova z Budapešti porušil medzinárodné právo. Azer zabil v roku 2004 Arména Gurgena Margarjan na seminári NATO. Tieň na celú vec vrhá aj to, že Azerbajdžan prisľúbil Maďarsku protislužbu a nakúpi vládne dlhopisy v hodnote 3 miliárd eur.
.jd  

Pre Sýriu

Európska únia je odhodlaná finančne podporiť sýrskych civilistov. Európska komisia odsúhlasila ešte 50 miliónov eur na humanitárne účely. Oznámila to eurokomisárka pre humanitárnu pomoc Kristalina Georgievová. Únia ako celok plus niektoré jej členské štáty jednotlivo pomôžu sýrskemu obyvateľstvu a suma, ktorá sa tak vyzbiera, dosiahne výšku 200 miliónov eur.
.mg

Málo práce

Americký štatistický úrad oznámil, že v auguste vytvorila ekonomika USA 96-tisíc pracovných miest. Šlo o nižší počet miest, ako sa pôvodne očakávalo a ďalšiu studenú sprchu poskytli údaje z júna a z júla. Po revízii sa zistilo, že za tie dva mesiace vzniklo o 41-tisíc pracovných miest menej, ako bolo hlásené. Pred prezidentskými voľbami sú tieto čísla ešte významnejšie.
.mg

Tragédia

Pri francúzskom jazere Annecy našli v aute na odľahlom parkovisku troch zastrelených ľudí, pri aute ťažko zranené 7-ročné dievčatko a pod telami v aute šokované 4-ročné dievčatko. Obďaleč objavili telo zastreleného cyklistu. Muž zabitý v aute mal britský pas, jeho mŕtva manželka iracký. Šokujúci zločin vyšetrujú Francúzi aj Briti. Preveruje sa aj možný súvis s terorizmom.
.mg

Zmierenie

Starí rivali, India a Pakistan, sa zmierujú. Vyhlásil to indický minister zahraničných vecí S. M. Krišna. Po stretnutí so svojím pakistanským kolegom v Islamabáde označil náladu za pozitívnu. Medzi štátmi, ktoré neraz znepokojili svet svojimi spormi, sa chystá podpísanie vízovej dohody. „India chce, aby bol Pakistan stabilný a prosperujúci štát,“ dodal. Krišna sa stretol aj s pakistanským premiérom a ďalšími členmi kabinetu.
.mg


Jan Fischer/
Český expremiér vzišiel z prieskumu verejnej mienky, ktorý vykonala agentúra Median, ako víťaz prezidentských volieb. Keby sa voľby konali v auguste, Fischer by vyhral a pripísal by si 34 percent hlasov. Druhý by bol Miloš Zeman, tretí ekonóm Jan Švejnar.

Griselda Blanco/
Kokaínová kráľovná, šéfka siete pašerákov, ktorá začala s ilegálnym vývozom kokaínu z Kolumbie do USA, skončila tak, ako sa dalo predpokladať. Zabili ju dvaja zatiaľ neznámi strelci v meste Medellín. Drogová „krstná matka“ mala na rukách krv stoviek ľudí.

David Cameron/
Britský premiér urobil po dvoch rokoch v úrade prvé zmeny vo vláde. A vyšiel tým v ústrety svojim kritikom sprava, ktorí sedávajú v tzv. zadných laviciach. Do vlády prišli dvaja ekonomickí liberáli a odišiel najväčší zástanca Bruselu Ken Clarke.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite