Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Päť hviezdičiek Oza Guttlera

.časopis .hudba

Kowalska/ Ciechowski: Moja Krew (Universal, 2010)

Kasiu Kowalsku som prvýkrát zaregistroval v roku 1995 v Krakowe. Zaujal ma obal kazety a na spiatočnej ceste v aute som sa zaľúbil. Skvelý hlas, rocková kapela  a najmä veľmi intímne texty. Nikdy predtým som nepočul ženu tak otvorene spievať o svojich vzťahoch, bolestiach či strachu. Úprimné a uveriteľné. Človečie. Cesta do Poľska po nové CD Kasie je odvtedy mojím malým sviatkom. Kowalska má za sebou 8 platní a 15 singlov – všetko zlaté a platinové kusy. Nedá sa porovnávať s nejakou slovenskou speváčkou, lebo u nás takú jednoducho nemáme.
Pätnásť rokov pekného „vzťahu“ zmenila platňa z roku 2010. Zvláštny obal s neznámym  menom. Kowalska/ Ciechowski – Moja Krew. Pri prvom letmom vypočutí sa z CD vyvalila energia a hĺbka. To sa mi nestáva často. Pocit, ako keď desaťročia jedávate svoj obľúbený syr a niekto vám povie, aby ste k nemu ochutnali aj olivy. Vy skúsite a nechápete, prečo ste na tú kombináciu neprišli už skôr.  Kasia urobila tribute platňu Gregorzowi Ciechowskému – spevákovi a autorovi skupiny Republika. Kapely, ktorú sa mi úspešne podarilo nezaregistrovať a trochu sa za to hanbím. Ciechowski už nežije a bol pri štarte Kowalskej kariéry. Albumom sa mu symbolicky poďakovala. Spojenie Kowalska – Ciechowski je poľskými fanúšikmi označované ako arcigeniálne. Dravosť a emocionalita Kasie, cit a invencia jej muzikantov pri prerábaní piesní Republiky a texty Ciechowského vytvorili DIELO.  Piesne na tomto CD sú väčšinou z obdobia začiatku deväťdesiatych rokov. Obdobie a nálady podobné nášmu porevolučnému bordelu v spoločnosti. Nádeje a sklamania. Výpovede génia, ohlodané na kosť. Keď intímnu spoveď chlapa prespieva speváčka, ktorá nemá problém vo svojich textoch odhaliť svoje vnútro – celá tá energia sa znásobí. Rozsah tém, ktoré Ciechovsky v textoch rieši, je obrovský. Od vlastnej frustrácie (Tak tak to ja) alebo nádhernej smutnokrásnej skladbe o skončenom vzťahu (Arktyka) cez industriálnu psychoskicu socialistického Poľska (Kombinat) až po mrazivo osobnú spoveď speváka o svojom vzťahu k domovine (Nie pytaj o Polsce). K tomu si predstavte charizmatický hlas Kowalskej, skúsených zohratých rockových muzikantov so zvukom z roku 2012 a máte predstavu o CD s piatimi hviezdičkami.

Igor Ozo Guttler pracuje ako PR manager a copywriter v Rádiu Expres, bubeník kapiel Korben Dallas a Tu v Dome. Má poľské korene.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite