Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reformátor Fico

.peter Schutz .časopis

Prvý, ale nie hlavný dôvod, prečo byť skeptický k „najzásadnejšej reforme štátu po r. 1989“ (Robert Fico) je, že – s odpustením za klišé – ani čert sa nevyhýba svätenej vode tak, ako predseda slovenskej vlády výrazu „reforma“. Až v súvislosti s projektom ESO, ktorý ohlasuje minister vnútra, premiér objavil slovo reforma. Pozoruhodné.

Samozrejme, premena  rétoriky  ešte nemusí  znamenať, že celá agenda je komunikačný  bluf.  Je totiž naozaj možné, že  zrušenie krajských a špecializovaných úradov, respektíve ich  zosťahovanie, čo je gro manévru predstaveného Kaliňákom,  zefektívni  výkon slovenskej byrokracie.  A azda  na strane klienta-občana prinesie aj úsporu, časovú či finančnú.  Teda v prípade, že projekt,  ktorého detaily zostávajú napriek barnumskej  „promócii“  neznáme (a preto je nemožné ho analyzovať),  Kaliňák aj dopracuje a politicky presadí cez džungľu regionálnych a aparátnických záujmov. Je to nepravdepodobné, ale nechajme sa prekvapiť.
Bod,  v ktorom sa ESO mení na čisté ohlupovanie národa,   je „nevídané šetrenie vo verejnej správe“ (zase Fico).   Úsporu na strane štátu, ktorú vyčíslili na 700 miliónov eur, chcú totiž dosiahnuť pri rovnakom, respektíve minimálne zníženom (200 prepustených) počte úradníkov. To je absurdné, zásadnú časť nákladov štátnej správy  tvoria mzdy. Pričom – detail – zrušenie 64 úradov od 1. januára, ktoré  už schválila vláda, ide  v návrhu rozpočtu 2013 ruka v ruke so zvýšením počtu zamestnancov verejného sektora o  – päťtisíc ľudí. Samozrejme, všetko to nebudú úradníci, avšak z porovnania  je zrejmé, že  optikou výdavkovej strany je celé ESO akoby pľuvnutím do mora.
Predseda vlády teda sľubuje dramatickú úsporu štátu bez redukcie byrokratického aparátu. Zároveň  však nešetrí výkrikmi,  že „projekt bude veľmi bolieť“.  Zaujímavé. Koho, pán premiér, ak (takmer) všetci zostanú na výplatnej listine štátu? Tie stoličky bude bolieť,  ktoré sa majú presúvať z krajov na obvody, alebo bude bolieť budovy, ktorých eventuálne predaje či prenájmy vytvoria zaujímavé príležitosti na realitný biznis? No ani „gestora“ Kaliňáka neminula slabšia chvíľka. Na otázku, na základe akých analýz „našiel“  tých  700 miliónov, odpovedal, že „len čo začnete robiť analýzy, analýzy ťažkých auditov, ktoré trvajú dva roky, neurobíte nič. To číslo môže byť aj väčšie, aj menšie, to číslo predpokladá, že všetci budú chcieť spolupracovať na tom, ako chceme šetriť“.
Takže tak.  Otvorenosť  ministra rozptyľuje aj poslednú pochybnosť,  aká asi reálna je tá  úspora 700 miliónov. Ktorá –  a to treba zdôrazniť –  má byť  alfou a omegou šetrenia vlády na rok 2014 a neskôr, keď bude treba tlačiť deficit hlbšie pod 3 percentá.  Premiér už  totiž viackrát vyhlásil, že po daňovo-odvodovej žatve roka 2013 nevidí viac priestoru na „šetrenie“ na príjmovej strane.  Zahmlievanie a prerieknutia okolo ESO dávajú takto pod novú perspektívu i dôveryhodnosť trojročného rozpočtu 2013 – 2015. Kaliňák nielenže nevie priradiť k faktickej  úspore  akúsi cifru, ktorá sa dá prepočítať a skontrolovať, on  rovno priznáva, že odhad 700 mil. je viac-menej vycucaný z prsta.  Fabulácia,  pričom – aj po tom vycucaní – je na dobrej vôli „spolupracovníkov“, či bude naplnená...
Ten, kto chce  robiť „najzásadnejšiu reformu po r. 1989“, musí začať tým, že preskúma, koľko z agendy, ktorú štát dnes  vykonáva, je ozaj nevyhnutnej. Vláda Smeru to nebude.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite