Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Ozveny apartheidu
V Juhoafrickej republike sa odohráva jeden z najdramatickejších štrajkov v dejinách, pri ktorom zahynulo už takmer päťdesiat ľudí. Komentátori vidia v násilí pri bani Marikana odkaz na protesty z obdobia apartheidu.
V bani na platinu Marikana, ktorá sa nachádza asi 120 kilometrov na západ od hlavného mesta Johannesburg, vypukol 12. augusta štrajk zamestnancov. Začali ho robotníci, ktorí vykonávajú prácu s vŕtačkami, svojou požiadavkou, aby im zvýšili mzdy na 12 500 randov, čo je v prepočte asi 1 170 eur. Odmietli nastúpiť do práce, kým nebude požiadavka splnená. Tri tisícky vŕtačov vzápätí dostali ultimátum, buď sa vrátia k práci, alebo budú prepustení.
O niekoľko hodín polícia začala strieľať do zhromaždených mužov a prepuklo krviprelievanie, ktorého vinníci dodnes nie sú známi. Podľa predstaviteľov štrajkujúcich baníkov polícia dala baníkom príkaz, aby opustili miesto štrajku, baníci však nemali kam odísť. Financial Times citovali muža, ktorý patril k štrajkujúcim, a ten tvrdil, že polícia posielala baníkov preč prakticky odvšadiaľ, následne obklopila dav barikádou z ostnatého drôtu a potom doň bez príčiny spustila paľbu, pričom 34 štrajkujúcich guľky zabili a 78 ich zranili.
Predstavitelia polície majú inú verziu udalostí. Podľa nich baníci ohrozovali policajtov zbraňami, ako sú mačety, oštepy a bojové palice knobkerry, ale aj pušky, a preto bola streľba do davu štrajkujúcich iba prejavom nutnej sebaobrany. Rovnaký názor zastáva aj juhoafrická prokuratúra, ktorá chce za úmrtia baníkov, zabitých počas štrajku, žalovať ich kolegov.
Vláda sa zaviazala, že udalosti pri bani Marikana vyšetrí. Je to pre ňu priorita aj preto, lebo toto dianie nápadne pripomína protesty a ich potláčanie z čias apartheidu. Juhoafrická verejnosť je čoraz nespokojnejšia so stavom svojej krajiny, ktorú ťahá na dno korupcia v štátnom i súkromnom sektore, a táto korupcia siaha až na najvyššie miesta. Otvorene sa hovorí o tom, že neefektívnosť a nepoctivosť samospráv je tiež príčinou ľudovej nespokojnosti, ktorá potom vybuchuje aj prostredníctvom štrajkov.
Juhoafrická vláda je v tým chúlostivejšej situácii, že ťažba nerastných surovín tvorí približne 7 percent HDP a Južná Afrika je najväčším producentom platiny na svete.
.mg

Kto ho zabil?

Bývalý príslušník elitnej jednotky, ktorá mala zneškodniť Usámu bin-Ládina, vydal knihu No Easy Day, v ktorej píše, že bin-Ládin nebol usmrtený americkou guľkou, ale zabil sa zrejme sám strelou do hlavy. Pri vstupe komanda do jeho úkrytu už zomieral a nekládol odpor. Americké ministerstvo obrany chce na autora knihy Matta Bisonetta podať žalobu za vyzradenie vojenských tajomstiev.
.mg

Ben v akcii

Ben Bernanke, šéf americkej centrálnej banky,  sa vyjadril, že ekonomiku treba podporiť ďalšími opatreniami. Konkrétne hovoril o takzvanom kvantitatívnom uvoľňovaní, čo je v praxi ďalšie zvyšovanie objemu peňazí v ekonomike. Podľa neho sú „náklady na netradičné opatrenia, keď ich starostlivo zvážime, zvládnuteľné, a preto by sme také opatrenia nemali vopred vylúčiť“.
.mg

Zlá banka
Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos vysvetlil fungovanie tzv. zlej banky, ktorá zhromaždí zlé úvery od bánk. Európska komisia žiadala Španielov, aby ešte s vytvorením „zlej banky“ počkali, tento plán sa uskutoční teraz. Bez „zlej banky“ nezíska Španielsko úver na rekapitalizáciu bankového sektora. Minister tvrdí, že banco malo by mala byť časom rentabilná. Uvidíme.
.mg

Vstúpte!
Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso pochválil Bulharsko, ktorého pokroky ho „pri každej návšteve nadchýnajú“, a potvrdil, že všetky kritériá na vstup do Schengenu má Sofia splnené. Zároveň pripomenul, že Bulhari musia ďalej pokračovať v riešení korupcie, kontroverzného čerpania eurofondov a dôraznejšie potláčať organizovaný zločin.
.mg

Stop!
V Sýrii sa stále bojuje, a hoci o porážke režimu prezidenta al-Assada sa hovorilo už pred niekoľkými týždňami ako o blízkom fakte, zatiaľ sa brutálny vládca drží pri moci. Pan Ki-mun zo svojej pozície hlavy OSN vyzval Sýrčanov na zastavenie bojov, pričom hlavnú zodpovednosť za ukončenie používania ťažkých zbraní prisúdil vládnym silám. Túto žiadosť adresoval v piatok na stretnutí so sýrskym premiérom a ministrom zahraničných vecí.
.mg


Csanád Szegedi/
Europoslanec, ktorého židovský pôvod sa nedávno zverejnil, bol vylúčený z poslaneckého klubu Jobbiku, vystúpil aj z hnutia a zdá sa, že mu to pomohlo. Podľa informácií Magyar Hírlapu sa stretol s hlavným rabínom Jednotnej maďarskej židovskej obce a študuje na Slobodnej univerzite židovských umení.

Anne Sinclair/
Manželka exšéfa MMF Dominiqua Straussa-Kahna nepriamo potvrdila pre francúzsky denník Le Parisien, že už s manželom nežijú. Nespochybnila formuláciu otázky „Ako sa máte, odkedy žijete oddelene?“ Manželstvo sa rozpadá po tom, čo Strauss-Kahn figuroval v sexuálnych a korupčných aférach.

Traian Basescu/
Rumunsko má staronového prezidenta, ktorého sa premiér Victor Ponti pokúsil dostať z úradu prostredníctvom ľudového hlasovania. Ústavný súd však rozhodol, že prezident sa môže vrátiť do úradu, pretože referendum o jeho odvolaní bolo neplatné.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite