Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Moc nacionalizmu
Rast nacionalizmu v Ázii je na vzostupe. Najnovším príkladom je japonsko-čínsky spor o ostrovy Senkaku (Číňanmi nazývané Tiao-jü)  vo Východočínskom mori. Nacionalistické vášne prepukli po tom, čo japonskí nacionalisti chceli ostrovy, na ktoré si robia nárok až tri krajiny, kúpiť do vlastníctva. S iniciatívou prišiel guvernér Tokia, jeho iniciatívu však prebral japonský premiér Jošihiko Noda a mediálna vojna sa mohla začať.
Ďalšie zhoršenie vzťahov prepuklo po tom, ako niekoľko japonských lodí, na ktorých bolo okrem aktivistov aj desať poslancov japonského parlamentu, priplávalo k ostrovom a časť, ktorá sa vylodila, mávala na pevnine japonskými vlajkami. Japonskí nacionalisti boli počas cesty k ostrovom sprevádzaní aj japonským námorníctvom.
V Číne okamžite vypukli protesty. Čínske ministerstvo zahraničných vecí odovzdalo japonskému veľvyslancovi nótu a vyhlásilo, že „ilegálne správanie japonských pravičiarov narušilo čínsku územnú zvrchovanosť.“ Protesty sa však preniesli aj do miest. V Pekingu a Šanghaji ľudia demonštrovali v menšom počete, vo viacerých juhočínskych mestách vo väčšom rozsahu. V meste Chengdu protestovalo niekoľko tisícov ľudí, ktorí donútili políciu chrániť japonské reštaurácie a obchodnú štvrť, na ktoré chceli zaútočiť. V iných mestách boli ničené japonské autá aj reštaurácie, tisícky ľudí protestovali aj na sociálnych sieťach a v čínskych mikroblogoch. Čínski nacionalisti z Hongkongu reagovali na japonských plavbou niekoľkých rybárskych lodí, ktoré priplávali k ostrovom a chceli tu loviť ryby. Japonská pobrežná stráž niektorých zadržala a donútila opustiť okolité vody.
Nacionalistické vášne budú mať svoje politické konzekvencie. O pár týždňov sa začne kongres čínskej komunistickej strany, kde dôjde k odovzdaniu moci a očakáva sa, že noví komunistickí lídri budú musieť na požiadavky ulice reagovať nacionálnejším tónom. Jeden z nemenovaných čínskych generálov podľa týždenníka Economist napríklad navrhol, aby sa ostrovy stali terčom pre testy čínskych rakiet.
Čína budí rešpekt a obavy okolitých štátov svojou rastúcou vojenskou silou. Minulý mesiac predstavila medzikontinentálnu raketu, ktorá vraj dokáže zasiahnuť akýkoľvek cieľ v USA. Japonsko, ale aj Filipíny sa zase obávajú posilňovania čínskeho námorníctva.
.jd

Hrozba vojny

Občianska vojna v Sýrii pokračuje a okrem ďalších obetí a materiálnych škôd vznikla hrozba použitia chemických zbraní. Americký prezident Barack Obama Damask varoval, že ak by boli použité chemické zbrane, bude to dôvod na zahraničnú vojenskú intervenciu. Obamu podporil aj britský premiér David Cameron a vojne by v takom prípade nedokázalo zabrániť ani Rusko.
.jd

Trest smrti

Pani Ku Kchaj-laj, manželka Po Si-laja, donedávna vysokopostavného čínskeho komunistu a kandidáta na jeden z deviatich najvyšších mocenských postov v Pekingu, bola po odovzdaní moci na jeseň tohto roku odsúdená na trest smrti. K vražde britského podnikateľa Neila Heywooda, ktorý bol zavraždený v novembri minulého roku, sa priznala. Očakáva sa, že trest smrti sa zmení na doživotie.
.jd

Rusko vo WTO

Ruská federácia po 19 rokoch uzavrela rokovania a vstúpila do Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Podľa týždenníka Economist ruské hospodárstvo posilní vďaka tomuto členstvu svoj rast HDP o tri percentá, zvýši sa ekonomická konkurencia aj objem zahraničných investícií do tejto krajiny. Z pohľadu Západu ide o vzájomne výhodný krok, ktorý zvýši ochranu investorov.
.jd

Zmierenie cirkví

Predstavitelia ruskej pravoslávnej a poľskej katolíckej cirkvi podpísali vo Varšave dokument Posolstvo národom Poľska a Ruska. Volajú v ňom po vzájomnom zmierení, poznaní zločinov sovietskeho komunizmu a spolupráci pri obrane ľudskej dôstojnosti do budúcnosti. S odvolaním sa na Krista volajú po tom, aby „Poliak v Rusovi a Rus v Poliakovi videl priateľa a brata“.
.jd

Grexit?

Grécky premiér Antonis Samaras sa minulý týždeň stretol s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Gréci žiadajú viac času na šetrenie, Nemecko a zvyšok eurozóny ich požiadavky odmieta. Kontrola takzvanej Troiky, zástupcov Európskej komisie, ECB a MMF príde do Atén v septembri. Podľa novín Financial Times Deutschland preveruje nemecké ministerstvo financií ekonomické dopady vylúčenia Grécka z eurozóny.
.jd


Lance Armstrong/
Americký cyklista a sedemnásobný šampión na Tour de France prišiel o všetky tituly. Armstrong skončil svoje spory s americkou antidopingovou agentúrou, keď vyhlásil, že toho má dosť. Agentúra následne požiadala o odobratie všetkých jeho titulov a zakázala mu ďalšie štarty.

Anders Breivik/
Nórsky terorista bol súdom odsúdený na 21 rokov väzenia, najvyšší trest, aký môže byť v Nórsku udelený. Breivikovi sa však trest môže predĺžiť až na doživotie, každých päť rokov mu totiž trest môžu predlžovať. Breivik sa údajne najviac obával pobytu na psychiatrii.

Julian Assange/
Zakladateľ WikiLeaks zostáva na ambasáde Ekvádoru v Londýne. Briti ho chceli poslať do Švédska, kde mal vypovedať pred súdom, Assange to odmietol. Ekvádor mu navyše udelil diplomatický azyl. Európa takýto azyl neuznáva a pohrozila, že Assangea odvlečie z ambasády násilím.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite