Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Život v špine

.yoani Sánchez .časopis .klub

Tínedžer píše prstom na zaprášené okno autobusu: umy ma. Matka sa pýta svojho syna, ako vyzerajú záchody v jeho škole a on jej odpovedá, že smrdia tak, že sa tam nedá vojsť. Zubár je hranolčeky pred svojím pacientom a bez toho, že by si umyl ruky, pristúpi k extrakcii. Okoloidúci nechá vytekať horúci syr zo svojej pizze, z ktorého sa vytvorí mláčka mastnoty. Čašník umýva stoly v zmrzlinárni Coppelia a používa pritom páchnucu handru. Sklenené poháre, ktoré posunie nabok, sú ešte špinavé od zle umytého mlieka. Okúzlený turista pije mojito, v ktorom pláva niekoľko kociek ľadu z vody z vodovodu.

Odpadový kanál tečie iba niekoľko metrov od kuchyne a detského centra. Šváb rýchlo uteká po stene kliniky, zatiaľ čo lekár počúva svojho pacienta.
Mohla by pokračovať, je toho veľa, ale rozhodla som sa uviesť iba to, čo som zažila na vlastnej koži. Hygiena je v tomto meste v alarmujúcom stave, úpadok je taký veľký, že nás nemôžu prekvapiť ani choroby. Cholera, ktorá nedávno vypukla na východe krajiny, je varovaním, najmä keď si predstavíme, čo by sa stalo, keby vypukla v hlavnom meste. Nedostatok zdravotnej výchovy od prvých rokov života nás priviedol k tomu, že sme si zvykli na špinu a hnus, ako na prirodzené prostredie, v ktorom sa hýbeme. Materiálny nedostatok tiež zvyšuje riziko epidémie. Mnohé matky používajú použité plienky aj niekoľkokrát po sebe, plnia ich gázou a bavlnou. Plastikové fľaše z odpadkových košov používame na domáci jogurt alebo mlieko, ktoré kupujeme na čiernom trhu. Nedostatočné zásobovanie vodou má za následok nedostatočné umývanie rúk či kúpanie sa. Vysoké ceny a nedostatok čistiacich prostriedkov situáciu ďalej zhoršujú. Len ťažko dnes nájdete obchod, kde sa predávajú mopy na umývanie podlahy. Udržiavanie čistoty je nákladné a komplikované.
Médiá minulý týždeň oznámili nové pravidlá, ako sa má zaobchádzať s jedlom. Je to potrebný krok. Ale vážne problémy s hygienou v Havane nejaký dekrét nevyrieši.  Školy musia byť modelom poriadkumilovnosti, nie miestami, kde si deti musia zapchávať nos. Učitelia musia hovoriť o čistote tak, ako hovoria o matematike. Čistiace prostriedky musia byť lacnejšie a dostupné. V tejto situácii je to imperatív. Potrebujeme opatrenia, ktoré nezostanú iba na papieri, ale ktoré sa dotknú nášho svedomia a zatrasú tým, ako sme si zvykli na špinu. Iba tak sa nám vráti čisté mesto.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite