Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Doktor Figeľ
Predseda KDH Ján Figeľ čelí po kauze zlatých padákov v rezorte dopravy ďalšiemu problému. Denník SME informoval, že k zisku titulu PhD. mu pomohla funkcia eurokomisára. Figeľ získal titul v odbore Sociálna práca v roku 2007 na súkromnej Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave. Podľa šéfky skúšobnej komisie Alžbety Mrázovej mala síce jeho dizertačná práca viaceré nedostatky, pri jej hodnotení však zohralo úlohu, že súčasný predseda KDH vtedy zastával vysokú funkciu a urobil Slovensku dobré meno. „Prosto sa prihliadalo aj na to,“ povedala Mrázová pre SME.
Figeľ ako dizertačnú prácu predložil knihu o európskej integrácii Slovensko na ceste do EÚ, ktorú napísal spolu s Miroslavom Adamišom. Problémom je, že obsah práce primárne nesúvisí s vedným odborom sociálnej práce. Na túto výhradu však Ján Figeľ pohotovo odpovedal, že centrom eúropskej myšlienky je práve sociálny rozmer. Sporná však je aj akademická pridaná hodnota jeho práce. Analytik Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika  Dušan Sloboda, ktorý v minulosti pracoval na Ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja upozornil, že kniha Slovensko na ceste do EÚ je vlastne kompilátom oficiálnych negociačných dokumentov a nariadení EÚ. Sloboda sám dostal zadanie pripraviť „stručný podkladový text o regionálnej politike.“ „Po istých úpravách sa nakoniec nachádza v danej publikácii,“ povedal Sloboda pre SME. Rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety Vladimír Krčméry na jednej strane uznáva, že Figeľova dizertačná práca by sa viac hodila pre odbor sociológie či politológie, na druhej strane dodáva, že súčasný predseda KDH okrem nej komisii predložil aj ďalšie štyri monografie a niekoľko desiatok publikácií. Za medializáciou Krčméry vidí premyslenú snahu využiť vysoké školy na diskreditáciu niektorých ústavných činiteľov.
Za spôsob získania titulu PhD. Figeľa kritizoval aj jeho stranícky kolega Radoslav Procházka. „Zdá sa mi to trápne a myslím, že to predsedu zbavuje aj posledných zvyškov autority, ktorú mal,“ vyhlásil Procházka. Poslanecký klub KDH sa však za svojho šéfa postavil. Podľa podpredsedu klubu Pavla Abrhana splnil ich predseda všetky požadované podmienky a je zodpovednosťou komisie, ako posúdila výsledky jeho práce.
Zámer preskúmať okolnosti okolo Figeľovho titulu už avizoval aj minister školstva Dušan Čaplovič.  
.jm

Lipšic neuspel

Prokuratúra odložila podnet poslanca Daniela Lipšica, ktorý chcel zrušiť predaj Paroplynového cyklu (PPC). Lipšic ako minister tvrdil, že Penta ho získala pod cenu, pričom štát jej garantoval zisk 500 miliónov eur. Podľa Hospodárskych novín zároveň súd vyhovel žalobe PPC na Bratislavskú teplárenskú, takže hrozí, že štát zaplatí Pente až desať miliónov eur.
.vag

Spor o kaštieľ

Maďarská kongregácia benediktínov, ktorá vedie so Slovenskom súdny spor o vlastníctvo kaštieľa v Rusovciach, sa chce obrátiť na Európsku úniu. „Na Slovensku si ako oprávnený dedič nemôžeme uplatniť svoj právny nárok,“ tvrdí kongregácia. Benediktíni sa o to pokúšajú už od polovice 90. rokov. Obrátili sa aj na Najvyšší súd, ktorý v tej veci zatiaľ nerozhodol.
.vag

Haščák sa nevzdáva

Právnici spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka sa obrátili na Najvyšší súd, aby rozhodol o stiahnutí knihy Gorila novinára Toma Nicholsona z predaja. Dovolaním tak napadli verdikt Krajského súdu v Bratislave, ktorý ich návrh zamietol ešte predtým, ako kniha vyšla. Gorila sa zatiaľ predáva výborne, pôvodný náklad bol 27-tisíc kusov. Momentálne sa pripravuje dotlač.
.vag

Mladý darca

Iba dvanásťročný Matej Jurčišin z Blatnice daroval
5 000 eur na záchranu lesov v Tatranskom národnom parku. Ide údajne o všetky jeho úspory. Peniaze budú v lete a na jeseň použité na nainštalovanie päťsto feromónových lapačov, ktoré majú riešiť lykožrútovú kalamitu v Bielovodskej, Javorovej, Kôprovej a Tichej doline. Lesníkov príjemne prekvapil nielen chlapcov dar, ale aj jeho znalosti o problémoch Tatier s lykožrútmi.
.lk  

Splnomocnenec

Smer mal ponúknuť miesto vládneho splnomocnenca pre rómsku problematiku poslancovi OĽaNO Petrovi Pollákovi. Obyčajní ľudia chcú však na ponuku pristúpiť, až keď sa Smer zaviaže, že im odsúhlasí balík konkrétnych opatrení, ktoré majú riešiť túto problematiku. Medzi nimi je napríklad návrh, aby štát odkúpil pôdu pod osadami, postavenými načierno, a aby ju ich obyvatelia následne splácali. Iný poslanec OĽaNO, Alojz Hlina, sa obáva, že Smeru ide o zbavenie sa zodpovednosti za riešenie rómskej otázky.
.lk    

    
Ivan Mikloš/
Bývalý minister financií odmieta, že by dostal ponuku na post v Európskej banke pre obnovu a rozvoj. Na druhej strane nevylúčil, že si vie predstaviť aj odchod zo slovenskej politiky a prácu v zahraničí.

Samuel Slovák/
Novým, nateraz dočasným trénerom Slovana Bratislava je bývalý reprezentant a tréner juniorky Samuel Slovák. Riadnu zmluvu by mal podpísať po troch skúšobných zápasoch. Slovan začal nový ročník zle, vypadol z Európskej ligy a nedarí sa mu ani v domácej súťaži.

Ján Holonič/
Veriaci sa rozlúčili s pravoslávnym arcibiskupom Jánom, ktorý zomrel vo veku 75 rokov. Pohreb sa konal v Katedrálnom chráme svätého kniežaťa Alexandra Nevského v Prešove. Vladyka Ján bol od roku 1983 vdovcom, prijal mníšsky postrih, mal dvoch synov a dve dcéry.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite