Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mika verzus Rezník

.eva Čobejová .časopis

Možno o pár dní sa dozvieme meno nového šéfa RTVS. Najmä riaditelia slovenskej televízie sa tu tradične striedajú veľmi rýchlo a vždy v závislosti od vládnucej zostavy, takže aj tentoraz isto zvolia niekoho, kto sa dokáže dohodnúť so Smerom. Zvykli sme si, čo už.

Kto teda nahradí Miloslavu Zemkovú a povedie počas vlády Smeru verejnoprávny rozhlas a televíziu? Napriek celej skepse, ktorá okolo tejto témy zavládla, má tá otázka zmysel. Súkromné televízie v 90. rokoch suplovali politikmi ovládanú verejnoprávnu televíziu a dokonca to istý čas to robili aj súkromné rádiá, ale tie časy sa skončili. Komerčné televízie ukončili investigatívu a správy zmenili na infotainment. Ponúkajú už iba to, čo diváci chcú – zábavu, extrémne reality šou či jednoduché seriály. Ani súkromné rádiá už nemajú iné ambície, ako zabaviť poslucháčov či spríjemniť im čas. Musia zarobiť, ak chcú prežiť. Ale práve preto by verejnoprávne médiá dnes mali byť alternatívou. Keby mali vizionárske vedenie, ktoré by tú šancu dokázalo využiť.
Hoci uchádzačov o šéfa RTVS  je až jedenásť, v hre sú dve mená. Bývalý šéf Rádia Expres a Markízy Václav Mika a bývalý riaditeľ Slovenského rozhlasu, dnes šéf TASR Jaroslav Rezník.
Obidvaja majú svoju podporu v Smere: východoslovenská časť vedená Pavlom Paškom by vraj rada videla v tejto funkcii Jaroslava Rezníka, ktorý svoju profesionálnu kariéru začínal v Košiciach. Robert Kaliňák a Marek Maďarič si viac rozumejú s Václavom Mikom. Súboj týchto dvoch krídel Smeru ovplyvní konečnú voľbu.
My v .týždni budeme v tomto vnútrostraníckom súbore držať palce skôr tímu Kaliňák & Maďarič. A nielen preto, že Václav Mika je milší človek (na náš spor pred voľbami 2010 sme radšej zabudli). Mediálni analytici síce na rozdiel od projektu Jaroslava Rezníka skritizovali Mikov materiál ako príliš všeobecný, lenže medzi Rezníkom a Mikom je iný rozdiel, ktorý sa nám zdá kľúčový.
Mika pôsobil vo verejnoprávnej televízii i v rozhlase, ale má za sebou aj skúsenosť manažéra v úspešnom súkromnom rádiu a v najsilnejšej súkromnej televízii. Vďaka tejto skúsenosti rozumie pojmom ako cena – výkon a vie, že majitelia neradi vidia, keď manažér robí dlhy. Jaroslav Rezník sa celý svoj profesionálny život pohybuje vo verejnoprávnom sektore. Vždy postaví veľkú víziu, presadí ju do zákona, a potom tlačí štát, aby mu dal peniaze. Celá jeho manažérska práca spočívala v tom, aby vyloboval zo štátnej pokladnice čo najviac. A priebežne robí dlhy.
Symptomatické je, že keď Rezník prišiel o funkciu v rozhlase, zamestnal sa na ministerstve ako štátny radca. To je jeho svet. Do súkromnej sféry sa nikdy nevydal. Mika má za sebou aj založenie, a potom predaj Rádia Expres, čo bol veľmi úspešný príbeh. Nikdy síce nebolo presne zverejnené, prečo odišiel z Markízy, ale zrejme to boli spory so šéfom CME Adrianom Sarbom, čo tiež pôsobí skôr sympaticky – keď mal pôsobiť ako nesvojprávna figúra, radšej odišiel. Teraz ponúkol oveľa skromnejší projekt. No skromnosť a pokora je v tomto prípade namieste. Preto sme za Václava Miku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite